Lukáš Dryml a Luboš Tomíček postupují do Vojensu

Autor článku:

 Lonigo (I), Ljubljana (SLO) – Už jistě každý příznivec české ploché dráhy zná výsledky semifinálových závodů kvalifikace o Grand Prix 2008, ale ohlédněme se za těmito závody a za úspěšným vystoupením dvou českých jezdců Lukáše Drymla a Luboše Tomíčka.Zbylým dvěma Zdenku Simotovi a Aleši Drymlovi se bohužel postup nezdařil.

V sobotním semifinále v italském Lonigu hájil české barvy mladší z bratrů Drymlů Lukáš a v roli druhého náhradníka Zdeněk Simota. V první jízdě dokázal Lukáš Dryml zvítězit, když za sebou nechal i polského jezdce Kasprzaka. Ve své druhé jízdě opět výborně odstartoval, ale pro pád Itala Carpaneseho byla jízda opakována. Pro domácího jezdce závod předčasně skončil a na start v opakované jízdě se postavil první náhradník David Howe z Anglie, který nejlépe odstartoval. Útočil na něho Lukáš Dryml, ale Howe motocykl při výjezdu mírně přetočil a Lukáš se neměl kam uhnout. Oba se poroučeli k zemi. Český jezdec byl z jízdy vyloučen a pro anglického jezdce závod pro zranění předčasně skončil. Na startovní pásku se postavil druhý náhradník Zdeněk Simota, ale ten pro defekt jízdu nedokončil. Vynikající start Lukáše Drymla ve třetí sérii ze třetí dráhy ho katapultoval ke třem bodům. Za svými zády nechal Poláka Tomasze Gapinskeho, Dána Charlie Gjeddeho a chorvatskou naději Juricu Pavlice. Ve čtvrté sérii Lukáš Dryml složil k zemi Balinskeho a vyloučení z jízdy znamenalo svízelnou situaci k boji o postup, ale stále měl boj o finále ve vlastních rukou. On sám hned po pádu si myslel, že už mu postup utekl. Ve své poslední jízdě musel porazit v boji o finále účastníka letošního Grand Prix polského jezdce Jaroslava Hampela, kterému šlo také o postup. Lukáš Dryml skvěle odstartoval a své první místo a tři body, které znamenaly postup do finále, si nenechal vzít. Jaroslav Hampel dojel v jízdě až třetí a do finále nepostoupil, což bylo pro tohoto jezdce velké zklamání. ObrazekDruhý český zástupce Zdeněk Simota, který jako jediný se nezúčastnil tréninku, získal jediný bod, když porazil Poláka Kasprzaka. V té jízdě dokonce i chvíli jel na čele, když za ním jezdili kromě Kasprzaka pozdější vítěz Bjarne Pedersen a ruský jezdec Denis Gizatulin. Jenže opět technická závada ho připravila o skvělé a překvapivé vítězství v jízdě. Mladý český jezdec Zdeněk Simota by si měl sáhnout do svědomí, jestli udělal vše před závodem, tak jako by jel v anglické lize za Reading. Dle mého názoru to velmi podcenil a myslel si, že jako druhý náhradník tolik příležitostí nedostane. Ale opak byl pravdou a měl by se nad svoji přípravou před závodem velmi zamyslet. Možná ho to stálo i boj o postup do finále, které se pojede v září v dánském městě Vojens.

Příznivce české ploché dráhy velmi potěšil nejen postup ale i skvělý výkon Lukáše Drymla. Svoji dravou jízdu dával zavzpomínat na časy, kdy se mu dařilo v Grand Prix. Jezdecky v tomto semifinále byl na tom nejlépe i motocykl měl skvěle připravený a nebýt dvou vyloučení, tak mohl stanout na stupni nejvyšším. Po závodě v depu na připomínku, že ve Vojens by mu tři jízdy k postupu do Grand Prix nestačily: „Tam pojedu na čtyři jízdy“, vtipkoval s úsměvem postupující Lukáš Dryml.

Výsledky:

1. Bjarne Pedersen ( Dánsko) 3 2 2 3 1 11+3
2. Krzysztof Kasprzak (Polsko) 2 3 0 3 3 11+2
3. Damian Balinski (Polsko) 3 3 2 2 0 10+3
4. Denis Gizatulin (Rusko) 3 1 3 1 2 10+2
5. Tobias Kroner (Německo) 2 2 3 1 2 10+1
6. Lukáš Dryml (Česká Republika) 3 X 3 X 3 9

7. Kyle Legault (Kanada) 1 2 2 3 0 8+3
8. Steve Johnston (Austrálie) 0 2 1 2 3 8+2
———————————————————
9. Charlie Gjedde (Dánsko) 1 3 1 2 1 8+1
———————————————————
10. Chris Holder (Austrálie) F 1 0 3 3 7
11. Jaroslaw Hampel (Polsko) 2 0 3 1 1 7
12. Jurica Pavlic (Chorvatsko) 2 1 0 2 2 7
13. Mikael Max (Švédsko) 0 3 1 0 2 6
14. Tomasz Gapinski (Polsko)1 0 2 E 1 4
15. Richard Hall (Anglie) 1 0 F 1 0 2
16. Zdeněk Simota (Česká Republika) (res) E 1 0 0 1

17. Mattia Carpanese (Itálie) 0 F/R – – – 0
18. David Howe (Anglie) (res) F/R 0

 

Druhé semifinále bylo na pořadu o den později v Ljubljani, kde české barvy hájily Aleš Dryml a Luboš Tomíček. Aleš nedokázal napodobit svého bratra ze soboty a obsadil s jedním bodem šestnáctou příčku. Možná neměl svůj den nebo mu dráha nesedla, ale velkou roli sehrál i fakt, že v prvních třech sériích startoval z „bílé“ a „žluté“ startovací pozice. První tři série byly pouze jen o startu a předjíždělo se jen ojediněle. Ze žluté pozice za celý závod dokázali vyhrát jízdu pouze Gafurov a Lindgren, ale až v poslední sérii, kdy už se přeci jen více předjíždělo. Dva body ze žluté pozice v celém závodě získal pouze Luboš Tomíček. Z bílé pozice do poloviny závodu získal tři body pouze Schlein z Austrálie. Dráha nesedla i dalším jezdcům světového formátu, od kterých se čekal postup do finále. Kdo by čekal, že nepostoupí například Grzegorz Walasek, Sebastian Ulamek nebo Niklas Klingberg. Pouze roli náhradníka si vybojoval Piotr Protasiewicz. Naopak skvěle se dařilo českému juniorovi Luboši Tomíčkovi. V první série ze čtvrté (žluté) startovní pozice dojel druhý za Dánem Bjerrem, ale dokázal porazit Klingberga a Ulamka. Ve druhé sérii bohužel nebodoval když nestačil na Gafurova, Iversena a Lindgrena. Ve třetí sérii z červené pozice Luboš výborně odstartoval. ObrazekPrvní místo sice neudržel, když ho předjel Australan Schlein, ale dva body za druhé místo znamenaly udržení postupové naděje. Ve čtvrté své jízdě nestačil na Jonase Davidssona, ale porazil Laukkanena a Dobruckiho. Před poslední sérií měl Tomíček šest bodů a čekala ho velmi těžká jízda. Kromě Aleše Drymla se na start postavili Poláci Walasek a Protasiewicz. Jízda musela být opakována, protože Aleš Dryml najel do pásky a byl z jízdy vyloučen. Poprvé a i naposledy se v závodě představil náhradník Kauko Nieminen z Finska. Nejlépe v této nadmíru důležité jízdě odstartoval český junior Luboš Tomíček, který ale neodolal útokům Piotra Protasiewicze a získal dva body. Znamenalo to,že jezdci (Protasiewicz, Davidsson, Tomíček) na 7. – 9. místě získali po osmi bodech. V tuto chvíli bylo jasné, Tomíček do Vojens pojede v nejhorším případě jako náhradník. Při losování drah před dodatkovou jízdou stála štěstěna při českém juniorovi, který si vylosoval první dráhu a opět skvěle odstartoval. Jenže tentokrát odolal útokům Protasiewicze, kterého na cílové pásce předjel ještě Davidsson. Luboš Tomíček vítězstvím v dodatkové jízdě vybojoval senzační postup do finále, který málokdo asi čekal.

Výsledky:

1. Fredrik Lingren (Švédsko) 2 1 2 3 3 11+3
2. Renat Gafurov (Rusko) 1 3 1 3 3 11+2
3. Kenneth Bjerre (Dánsko) 3 3 3 2 0 11+1
4. Rory Schlein (Austrálie) 3 2 3 1 1 10
5. Niels Kristian Iversen (Dánsko) 1 2 3 2 2 10
6. Rafal Dobrucki (Polsko) 3 2 1 0 3 9
7. Luboš Tomíček (Česká Republika) 2 0 2 2 2 8+3

8. Jonas Davidsson (Švédsko) 3 1 E 3 1 8+2
—————————————————————
9. Piotr Protasiewicz (Polsko) 0 3 2 0 3 8+1
—————————————————————
10. Grzegorz Walasek (Polsko) 2 1 3 0 1 7
11. Niklas Klingberg (Švédsko) 1 0 2 2 2 7
12. Kaj Laukkanen (Finsko) 1 2 1 1 1 6
13. Jernej Kolenko (Slovinsko) 2 0 0 3 0 5
14. Sebastian Ulamek (Polsko) 0 3 0 1 0 4
15. Izak Šantej (Slovinsko) 0 1 1 0 2 4
16. Aleš Dryml (Česká Republika) E 0 0 1 T 1

17. Kauko Nieminen (Finsko) (res) 0 0

Oba závody byly nesmírně vyrovnané, vždyť na rozjížďku o první místo stačilo 11 bodů. Další fakt o vyrovnanosti hovoří i to, že v poslední sérii Gafurov a Lindgren získali tři body, čímž se pak rozjížděli o první místo, kdyby jeden z nich nebo oba dojeli poslední, museli by se rozjíždět o postupovou osmičku.

Finále kvalifikace o Grand Prix 2008 se jede v září v dánském Vojensu. První tři závodníci postoupí do dalšího ročníku seriálu Grand Prix. Podle semifinálových výsledků je zřejmé, že finále bude opět nesmírně vyrovnané.

Text: Leoš Baroň
Foto:Zdeněk Hruška & Archiv

Zanechte komentář: