Richard Wolff: "Byly hodně špatné, ale i dobré závody!"

Autor článku:

logo_wolff.jpgwolff3_1_1.JPGKopřivnice – Před několika dny jsme se v Kopřivnici sešli z jedním z jezdců Speedway Fakta Teamu Richardem Wolffem a ten nám poskytl exkluzivní rozhovor, kde hodnotí letošní sezonu a prozrazuje vyhlídky na sezonu novou. Letos se mu povedl husarský kousek, kdy z německé Vechty dokázal postoupit mezi světovou elitu na dlouhé dráze, a jak nám prozradil, bude tato disciplína pro něj v příštím roce stěžejní.

Jak hodnotíš letošní sezonu?

Já jsem do sezóny šel s tím, že mě Markéta nepustila jezdit 2. polskou ligu za někoho jiného. Nakonec jsem to pojal tak, že jsem si alespoň zviditelnil jméno, nechci to říkat nijak nadřazeně, ale umístění se v první desítce 2. polské ligy mluví za vše. Tohle bylo taky to, co jsem od druhé ligy očekával.

Myslel jsem si, že pojedu trochu více trav a dlouhých, to jsem se chtěl rozhodně zúčastnit více. To se mi bohužel moc nepodařilo, protože pořadatelé nechtěli moc dávat peníze. Nakonec však přišel velký úspěch v podobě postupu do Trophy, což byl super výsledek, ze kterého mám velikou radost. To, že tento postup jednoduchý nebyl, to víme. Vždycky to bylo s velkýma problémama, ale o to je to krásnější, že se to podařilo. Teď je důležité se na Trophy pořádně připravit a zúročit to, že se ten postup podařil. Jinak byly hodně špatný závody, byly dobrý závody. Já bych to hodnotil, jako že něco vyšlo, něco nevyšlo. Ale že by to bylo super, to určitě ne. Doufám, že příští sezona bude lepší.

slanyextraliga__16_.jpg

Můžeš pár vět ke druhé polské lize? No tak s mými výsledky jsem až na pár výjimek celkem spokojený. V podstatě jsem byl vždy top skórista. Nechci ovšem usnout na vavřínech, je to pouze druhá polská liga, to je jasný, ale i tam jsou kvalitní závodníci. Dařilo se mi převážně doma, závody venku byly horší. To bylo ale taky ovlivněný zraněním kolene, které mě v průběhu sezony postihlo. Takže i to se projevilo na výkonech. Doufám, že jsem znovu pozvedl svoje jméno v Polsku nazpátek, tak jak bylo a za Krosno budou výkony dobré. Určitě to byla dobrá zkušenost – Markéta v polské lize, jen mě trochu mrzí, že to Markéta pojala tak, že nakonec těch závodníků moc nebylo a bylo to takové smutné tažení za bodama, kdy jen překvapení mohlo znamenat úspěch. Mrzí mě, že do toho někteří kluci nešli tak, jak by měli. Naopak to vzdávali už před závodem a to se mi na tom nelíbilo. Aspoň jim to otevřelo oči, že musej začít trošku pracovat, že ani druhá polská liga není jako naše první.

foto,mikepatrick.jpg

Bavíme se o druhé polské lize. Nemůžeme nevzpomenout na hroznou tragedii, která se stala při jednom ze závodů v polském Krosně, kde se zabil 20letý Michal Matula.

Tohle téma je dost strašný a hrozně mě to mrzí a trápí, že i ten sport, který miluješ, má i takovýto stinný stránky. Nebyla to vůbec dobrá atmosféra, kór pro mě, když jsem se zrovna s Michalem domlouval, že ho zavezu hned po závodech do Kopřivnice, protože spěchal do práce. Takže to pro mě bylo hodně morbidní. Navíc s jeho taťkou jsem hodně spolupracoval, pomáhal mi s nějakýma věcma, takže i ten vztah byl maličko jinej. Měl jsem dost černou hodinku, když jsme jeli domů, celou cestu mlčky a bez rádia. Bylo to dost nepříjemný. Mrzí mě trošku postavení se k tomu, že se tomu určitě měla věnovat větší pozornost. Je to taková tragédie, že to chtělo větší pozornost. teď nemluvím o jednotlivých činech a ani o jednotlivých lidech. Samotnej ten pád, no tak o tom se moc nechci bavit. Trošku jsem to viděl a věděl jsem že to nebude dobrý. Zamrzelo mě, že se to Poláci snažili nějak ututlat, chtěli to dojet. Já jako kapitán jsem vystupoval razantně proti, ať to skončí po odjetých jízdách. V takovouhle chvíli jde plochá dráha stranou. Nedávno jsem se byl podívat na jeho hrobě a dost mě to bere a mám z toho hodně blbý pocit, že ve dvaceti letech, kdy si skoro nic neužil.

ml2.jpeg

Něco k dlouhé a trávě. Podařilo se ti postoupit mezi elitu na dlouhé dráze pro příští rok. Jel si i ME na trávě a republikový šampionát na dlouhé v Mariánkách?

Tak dlouhý mistrák. Zase byly velké problémy s motorkama. Je to vždycky takový hodně hektický, nicméně to s Jirkou Patlejchem mechanikem jakžtakž zvládáme. V Mariánkách byly zase nějaký problémy s motorkama, ale jízdy se i nějaké povedly. Měl jsem hroznou radost, že jsem porazil Zdendu Schneiderwinda, který je hodně dobrý závodník. Takže toto byl světlý bod celého mistráku. Jinak to zas tak extra výkon nebyl, ale mohlo to bejt i horší.

Postupy z kvalifikace do Challange byly opět s velkýma problémama, nakonec to byla bedna, úžasný výsledek, velká radost. Vechta. prostě já jsem doufal, že to vyjde, a vyšlo. Na to, že jsem jel s bolavým kolenem, tak je to úspěch fakt super. Jsem za to moc rád.

ME na trávě, to už bylo horší. Nechci se zase vymlouvat, ale opět problémy s motorkama. Trochu mě zamrzely výroky některých lidí, že to bylo odevzdané, to není v žádném případě pravda, makali jsme na 130-150-200 %. Ale fakt se nedařilo.

Abych nezapomněl na MS družstev, byl to skvělý výkon, byli jsme sice bramboroví, ale k třetímu místu to nebylo daleko. Používal jsem novou motorku, nebylo to úplně ono. Myslel jsem si, že mi aspoň někdo v tý dlouhý pomůže, ale nakonec jsem to vše vzal na svá bedra. Koupil jsem si novou motorku, kterou jsem stěží splatil do konce sezony. Z postupu jsem vytěžil i to, že mi Markéta Praha koupila novou, konkurenčně schopnou motorku.

riky a mechanik 2.jpg

Jaké máš cíle v Trophy pro příští rok?

Tak určitě by bylo krásný udělat nějaký dobrý výsledek, ale hlavně neudělat ostudu, připravit se tak, aby vše šlapalo v pohodě. Vím, že to nebude lehké, protože v Trophy už jsou závodníci, kteří mají rozpočet na sezonu jako kráva, čimž se jim já nemůžu vůbec rovnat. Bylo by příjemné překvapit a udělat dobrý výsledek. To nejdůležitější je každopádně v technice a taky v penězích. Vždy se ale budu snažit udělat perfektní výsledek. Mám to jako prioritu, takže do toho půjdu určitě naplno. Pokusím se sehnat více volných závodů na dlouhé, abych se připravoval na 100%.

Ve Mšeně ses zranil a obnovil si zranění kolene. Nicméně si dozávodil sezonu až do konce a vybojoval si postup do Trophy. Jaký je tvůj stav dnes?

Myslím si, že by ta sezona byla daleko lepší, nebýt toho zranění kolene. To mě dosti limitovalo. Bylo to fakt dost špatný. Ještě před měsícem jsem skoro ani vůbec nechodil, jen o berlích. Bylo to nateklý, otékal mi kotník, když se to do něho všechno svalilo, takže to vůbce nebylo jednoduchý. Na závod jsem šel vždycky s velkýma bolestma, berle jsem odhazoval těsně před závodem. Výsledky sice nebyly v období, kdy jsem s tim jezdil, ideální, ale táhnul jsem to kvůli Vechtě a to se povedlo.

Momentálně chodím stále o berlích a pořád to bolí. Chtěl bych být 100% ready, a proto se podrobuju rehabilitaci, cvičení, chodím plavat, dělám pro to maximum. Od doktorů je to opravený dobře, teď to chce jen čas.

riky start 3.jpg

Co povíš k mistrovství republiky jednotlivců?

Semifinále v Kopřivnici jsem chtěl sice vyhrát, protože tady mám hodně kamarádů a fanoušků, nicméně jsem nakonec byl až čtvrtý, potom přišlo zranění a v Březolupech už jsem jel jen na jistotu postupu. Ve finále, no na to jsem byl velmi dobře připraven, měl jsem udělaný motor přímo na to, ale technika opět zradila. V tréninku to jelo dost rychle. První jízdu jsem měl docela těžkou , kdy tam byl Tomíček, Simota, to byl prostě boj, kdy jsme se tahali, a já dojel druhý. Po jízdě jsem si říkal, že by to mohlo být dobrý. Ve druhé jízdě, kde jsem měl jako výraznějšího soupeře snad jen Aďu Rymela, jsem však zůstal díky defektu na motoru stát na startu. Potom jsem musel sahnout po druhé motorce a to už nebylo ono.

Tímto se nabízí otázka. Příští rok tedy pojedeš semifinále znovu v Kopřivnici. Jaký čekáš výsledek?

Tak tentokrát to bude výhra. Doufám, že příjde hodně diváků – jako tradičně v Kopřivnici – a že to prostě bude první místo. Chci to prostě odevzdat těm lidem, co mi tady fandí.

riky5.jpg

Co teda plánuješ v příští sezoně a jaké výsledky očekáváš?

U nás je to jasný, že Olymp Praha, v Polsku jsem podepsal druholigové Krosno. Anglii jsem odmítl, protože se to nedalo sloučit a zkombinovat s dlouhou. Popřípadě bych bral nějaké to Švédsko nebo Dánsko. Tam ale není nic jistýho. Prioritou ale bude určitě MS na dlouhé. Mistrovství republiky jednotlivců, tam se pokusím taky podat co nejlepší výkon. V Mariánkách na dlouhé budu chtít určitě dosáhnout na titul, ale nebude to jednoduché. Zdeněk Schneiderwind, i když je staršího data výroby, je pořád dobrej palič a Pavel Ondrašík, a pokud se vrátí Tonda Šváb, jsou velmi silní soupeři. Na krátké bych to chtěl všude dotáhnout určitě co nejdál a dobře bodovat v extralize a v Polsku.

Komu bys rád poděkoval za pomoc v letošní sezoně?

Všichni, co mi nějak pomohli, určitě vědí, jak mi pomohli, a moc jim za to děkuji. Vyzdvihnout bych snad chtěl určitě mého mechanika Jirku Patlejcha, který to se mnou všechno táhne celou sezonu. Tomu děkuji v první řadě. Potom bych rád poděkoval Michalu Stárkovi za půjčení stanu na dlouhou, velmi kvalitního stanu.Za motory a jejich ladění bych rád moc poděkoval Bohoušovi Brhelovi a Lubošovi Tomíčkovi. No a v neposlední řadě bych rád poděkoval i mému webmasterovi Tomovi Wankému, který pilně doplňuje informace na mé webové stránky http://www.richardwolff.estranky.cz/. Díky moc všem.

foto,mikepatrick (1).jpg

Co vzkážeš čtenářům magazínu Speedway Fakta a čtenářům tvých stránek?

Samozřejmě to nej, a jelikož je před vánocemi a před koncem roku, chtěl bych jim popřát mnoho úspěchů v novém roce a krásné prožití svátků klidu a pohody. Taky jim chci vzkázat, aby i nadále navštěvovali jak stránky Speedway Fakta, tak stránky mé. Aby dále naplňovali ochozy plochodrážních stadionů a aby je plochá dráha bavila tak, jako baví nás plochodrážníky.

One comment

Zanechte komentář: