Výstava 60 ročníků Zlaté přilby zahájena

Autor článku:

pardubice.gif

Pardubice – Ve čtvrtek 26. 6. byla vernisáží zahájena výstava mapující historii nejstaršího plochodrážního závodu – Zlaté přilby. Je to právě letošní jubilejní 60. ročník, který dal podnět k uspořádání této ojedinělé akce. V krásných prostorách pardubického zámku nejprve přivítal všechny přítomné ředitel Východočeského muzea pan František Šebek a po něm promluvil i Evžen Erban, předseda AMK ZP Pardubice. Společně přivítali vzácné hosty, mezi nimiž nechyběli Miloslav Špinka, nejstarší aktivní účastník ZP, Antonín Kasper starší, vítěz poslední Zlaté přilby na trávě, nebo Jiří Štancl, vítěz pěti Zlatých přileb.

Mezi vystavenými exponáty dominují krásní veteráni ze sbírky Tomáše Jůzy. Doslova zlatým hřebem je však 13 ze 14 Zlatých přileb udělených do českých rukou. Zajímavostí jsou historické kombinézy. Oko sběratelů zaplesá nad sbírkami odznaků či programů. Svoje individuální trofeje zapůjčily klany Drymlů, Kasperů nebo Špinků.

Výstavu můžete v Kaňkově sálu pardubického zámku navštívit každý den mimo pondělí od 10 do 18 hodin až do 12. října.

2 comments

  1. Prosím o opravu, pan Miloslav Špinka bohužel Zlatou přilbu nevyhrál, byl v ní třetí, pan Erban ho vítal jako nejstaršího aktivního účastníka. Zlatou přilbu mu do rodiny přinesl až syn Milan.
    Dále ke všem těm jmenovaným bych chtěl připojit ještě jedno jméno a poděkovat panu Jiřímu Štanclovi, jeho sbírka přileb dána na obdiv veřejnosti je obdivuhodná.
    Jinak návštěva muzea příjde na 20 Kč a lze za ně vidět celo expozici pardubického zámku. K výstavě je vydán katalog mapující historii Zlaté přilby v hodnotě 50 Kč.

Zanechte komentář: