Kvalifikace o Speedway Grand Prix 2010 v Divišově

Autor článku:

cesko.pngdivisov.gifDivišov se stává opět po delší odmlce pořadatelem významného podniku v České republice na ploché dráze, a to v podobě jednoho z kvalifikačních kol mistrovství světa jednotlivců v boji o účast v seriálu Grand Prix 2010. Závod se jede pod záštitou hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha. Z divišovského klání se do semifinále kvalifikuje pouze šest nejúspěšnějších jezdců a jeden náhradník. Na závod se můžete těšit v neděli 7. června 2009.

Na zcela novém povrchu divišovského oválu se představí velice kvalitní startovní pole. Své jezdce nominovalo celkem 10 motocyklových federací. Největším tahákem budou současní jezdci Grand Prix – Polák Grzegorz Walasek a Dán Kenneth Bjerre. Velké ambice bude mít také další úspěšný polský jezdec z posledních let Piotr Protasiewicz. Míchat kartami touží historický nejúspěšnější finský jezdec Joonas Kylmäkorpi, který se vrací na dráhu po šestinedělní pauze vynucené zraněním. Nebezpeční budou také oba Rusové – Renat Gafurov a junior Artjom Laguta. Mezi žhavé adepty na dobrý výsledek a potvrdit dobrou formu z posledních týdnů touží slovenský reprezentant Martin Vaculík. Pozadu před domácím obecenstvem nechce zůstat ani čtveřice českých reprezentantů v čele s Lukášem Drymlem a Lubošem Tomíčkem, zvlášť když v prvním závodě v bavorském Pokingu neprošli kvalifikačním sítem Filip Šitera a Matěj Kůs. Další čeští reprezentanti se představí ve zbývajících dvou závodech. Do Sant Johannu zamíří Aleš Dryml a v chorvatském Goričanu bude Českou republiku reprezentovat Adrian Rymel.

Kvalifikace o GP 2010 začala 12. 4. závodem v Pockingu a pokračuje 6. 6. v Lonigu, 7. 6. v Divišově, 27. 6. v St Johannu a Goričanu. Postupující se utkají ve dvou semifinálových závodech, které se pojedou 4. 7. v Motale a Daugavpilsu. Šestnáctka nejlepších pak ukáže své schopnosti v závodu Speedway GP Challenge v Coventry a trio nejlepších bude mít pak tu čest utkat se v roce 2010 o titul mistra světa.

Divišovský plochodrážní areál však v neděli neuvidí jen prvotřídní plochodrážní esa, ale nabídne i pestrý doplňkový program pro diváky, kteří zavítají na stadion již v 9 hodin dopoledne, aby viděli závodníky trénovat (trénink 10.00 – 12.00 h). Mohou tak v klidu navštívit novou expozici historie ploché dráhy, respektive výstavu k 60 letům divišovské JAWY. K vidění budou například i Zlaté přilby ze sbírky Antonína Kaspera a Milana Špinky, či poháry mistra světa Antonína Švába. Bude také zapůjčena řada starých plochodrážních strojů z muzea motocyklů na Konopišti. Do pohody zahraje hudební skupina KEKS a na slavnostní defilé jezdce přivezou naleštěné trojkolky a motocykly Harley Davidson. Slavnostní defilé začne ve 14.30 hodin Od 15.00 hodin již vypukne nelítostný boj o pouhopouhých 6 postupových míst.

Startovní listina:

1 VACULÍK Martin (Slovensko)
2 STEAD Simon (Velká Británie)
3 FRANC Josef (Česká republika)
4 DUBININ Vladimir (Ukrajina)
5 DRYML Lukáš (Česká republika)
6 ŠTOJS Denis (Slovinsko)
7 GIRUCKIS Vjačeslavs (Lotyšsko)
8 BJERRE Kenneth (Dánsko)
9 ŠTICHAUER Hynek (Česká republika)
10 LAGUTA Artjom (Rusko)
11 KORNELIUSSEN Mads (Dánsko)
12 PROTASIEWICZ Piotr (Polsko)
13 TOMÍČEK Luboš (Česká republika)
14 GAFUROV Renat (Rusko)
15 KYLMÄKORPI Joonas (Finsko)
16 WALASEK Grzegorz (Polsko)
17 WOLFF Richard (Česká republika)
18 JAROŠ Jan (Česká republika)

Zanechte komentář: