Dánsko titul neobhájí, postupuje Austrálie a Švédsko

Autor článku:

polsko.pngswc.gifVčera se na dráze v polském Leszně jel závod poslední šance Speedway World Cupu. Vítězem se stali jezdci Austrálie se ziskem jedenapadesáti bodů. Jako druzí postupují do finále Švédové, kteří skončili druzí se ziskem devětatřicetibodů. Vyřazeni jsou Velká Británie (3.) a obhájci titulu Dánové (4.). Nejlepším jezdcem závodu se stali se sedmnácti body Lee Richardson a Kenneth Bjerre.

Výsledky:
australie.pngI. Austrálie – 51:
1. Davey Watt 11 (3,3,2,1,2)
2. Adam Shields 4 (1,1,2,0,ex)
3. Leigh Adams 11 (3,2,2,1,3)
4. Chris Holde
r 11 (3,2,ex,3,3)
5. Jason Crump 14 (3,3,3,3,2)

svedsko.pngII. Švédsko – 39:
1. Antonio Lindbäck 10 (0,1,3,1,3,2)
2. David Ruud 2 (0,1,1,0,-)
3. Fredrik Lindgren 8 (2,2,0,2,2)
4. Jonas Davidsson 3 (2,0,1,0,-)
5. Andreas Jonsson 16 (2,2,3,3,0,6!)

velka-britanie.pngIII. Velká Británie – 35:
1. Chris Harris 9 (1,3,2,1,2,0)
2. Lee Richardson 17 (3,3,6!,1,2,2)
3. Lewis Bridger 0 (E,T,-,0,-)
4. Daniel King 1 (0,0,1,-,0)
5. Tai Woffinden 8 (0,2,2,2,1,1)

dansko.pngIV. Dánsko
– 34:
1. Patrick Hougaard 6 (2,1,0,-,2,1)
2. Nicolai Klindt 6 (2,1,0,0,-,3)
3. Niels K. Iversen 4 (1,0,1,1,1)
4. Hans Andersen 1 (1,0,0,-,0,-)
5. Kenneth Bjerre 17 (1,3,3,6!,3,1)

5 comments

  1. Koukal jsem v televizi na ten zpožděný přenos a byly to moc pěkné závody.

    Vrátil bych se snad jen k mladému panu Ondrašíkovi, který je (bůhvíproč) toho názoru, že je vcelku jedno, který jezdec za kterou zemi závodí. Padla tam narážka na fakt, že Slovinec Matej Ferjan závodí za Maďarsko a Nor Rune Holta za Polsko.

    Vážený Pavle (pokud tohle čtete), mně jako sportovnímu a plochodrážnímu fanouškovi to jedno není. Vím, že za Švédsko závodí naturalizovaný adoptovaný Brazilec Antonio Lindbäck, a taky že Ferjan prý měl spory se slovinským plochodrážním svazem a tak jezdí s maďarskou licencí. Proč Holta závodí za Polsko, to nevím, ale nechci aby se z těchto případů stalo pravidlo.

    Čeští plochodrážní jezdci nepatří ke světové špičce, přesto si nepřeji, abychom si zaplatili nějaké cizí žoldáky, kteří umějí jezdit na motorce, dostanou český pas a budou nás reprezentovat. To ať jsme radši v každém závodě poslední!

    Také se pan Ondrašík vyjádřil v tom smyslu, že kdyby už nebyl „starý“, tak by se nebránil tomu, reprezentovat jinou zemi. Pokud Vám, Pavle, něco na České republice nevoní, jezděte plochou dráhu třeba s čínskou licencí. Strašně jste mne zklamal svým postojem.

    Nejsem příznivcem vypjatého národního šovinismu, ale každý jezdec má závodit za svou zemi. Nechci, aby se z ploché dráhy stalo to, co se stalo s národními družstvy ve fotbale!

    Těším se na finále a fandit budu Rusům a Australanům.

  2. Zdravím milovníky ploché dráhy. Přečetl jsem to co napsal Speedwayfan a pomalu nemám co napsat.
    Plně souhlasím s tím, že když to našim sportovcům zde nevoní ať jdou jinam,ale těm já nefandím.Myslím, že i zde v ploché dráze jde o peníze, proto uvedení závodníci Holta a Ferjan jezdí za jiné státy.Myslím, že Linbeck je věc jiná.
    Ale k závodu, Australané postavili zajímavý silný tým, velice vyrovnané výkony, co mne překvapilo.Je pomoc týmu Švédska nebylo fér. Jedná se o jízdu , kde jel J.Crump a A. Lindbeck. Byla to ta opakovaná jízda. Vlažný výkon australana mne zarazil již v prvé jízde. Byl jsem zvědav na opakovanou, a bylo to samé. Je pravda, že angličané poslední pětinu zajeli velmi zle, snad se jim roztřásla kolena, fandil jsem jim.
    Ve finále ale fandim Rusům. Dali dohromady dobrý tým a brzy budou tam , kde byl Samorodov, Plechanov.
    Byla škoda, že závod nebyl vysílán v původním čase, musel jsem jej sledovat nadvakrát. K panu Ondrašikovi jen, říká kdyby nebyl starý atd.- je opravdu tak starý? Ale to je jeho věc. Na celém dění na obrazovce mne vadí to, že každá pauza je nyní, v nové době vyplňována pohledem do studia, kde se kolikrát odvíjí nezáživné debaty. Dříve byl celý přenos na stadionu – pohledy do zákulisí, a tech určitě bylo dost,když režisér opomenul přepnout. Kvalitu komentátoru komentovat nebudu. Sleduji plochou dráhu velmi dlouho, ještě když jezdil pan Kasper, Tomíček a jejich vrstevník Havelka. Jako kluk jsem se pohyboval v depu na všech závodech,čistili jsme stroje , roztlačovali naše oblíbence. Plochá dráha není pouze na ovále, ale i pohyb v depu je zážitek.
    A když se s vámi bavil pan Irmiš, Slunéčko, Kubíčkové a mladík Holub.A nikdy, za ta léto co zde v Č.Budějvicích byla plošina, žádný závodník, ani v depu nechtěl závodit za jiný stát.Dost mi mrzí, že naši komentátoři,na tuto generaci zapomněli. Proč nepozvou do studia někoho z nich.Myslím, že bychom od těchto pánů neslyšeli vzdychat jak je starý a jek by se mu jezdilo jinde. Ale byl to krásný závod, jen na to moderní číslování závodníků si nezvyknu.

  3. V mnoha věcech souhlasím s oběma příspěvky. Zajímalo by mne, jak Holta umí polsky a jak Ferjan maďarsky. Pokud byl Linbäck adoptován tak to je v naprostém pořádku že jezdí za svoji novou zemi. Jinak jezdit za jiný stát není žádná novinka. Viz. například Mitch Shirra, Christian Praestbro, Simon Wigg a ani oni nebyli první. Pokud to pravidla umožňují, tak toho jezdci využívají. Co není zakázáno, je povoleno. Polsko je obrovský favorit, na domácí dráze, pokud vyhraje někdo jiný, bude to senzace. O přestávky přenosů přece je možné ukazovat zajímavosti z depa, pohled do studia není nutný. Škoda, že se v zimě nevysílají závody na ledě.

  4. Podle polské Wikipedie byl Antonio nalezený jako sirotek na ulici v Rio de Janeiru, kde se ho ujal švédský manželský pár. Ten kluk měl svým způsobem obrovské štěstí. Ač nejsem milovníkem multikulturalismu, tak musím konstatovat, že konkrétně Antonio je takovým zpestřením ploché dráhy a soudě podle jeho výkonů mírně nadprůměrným jezdcem. Jinak je samozřejmě jediným brazilským (byť reprezentujícím Švédsko) a jediným černým plochodrážníkem na světě.

    U těch ostatních jmenovaných jezdců nevím, ale Wigg kdysi jezdil s nizozemskou licencí a tuším, že snad Nizozemec Theo Pijper dokonce s francouzskou. Ti jezdci asi mají nějaké pohnutky, proč to dělají, ale jak jsem psal – nevidím to rád. A myslím, že nejvíce to vadí právě ve Světovém poháru (Mistrovství světa). Národní družstva jsou od toho, aby v nich jednotlivé národy měřily síly a ne od toho, aby si každý vybíral sportovní svaz podle toho, kde může udělat nejlepší kariéru. To už se sportem nemá nic společného!

Zanechte komentář: