Matěj Kůs je český půlmistr

Autor článku:

ceska-republika.pngkus.jpgAKTUALIZOVÁNO (8.7.2010, 06:30) Pro korunu krále české ploché dráhy udělal v Pardubicích nejdelší první krok Matěj Kůs, jenž si po výtečném výkonu připsal 14 bodů. Jeho cestu na nejvyšší stupínek nejvíce komplikovali domácí Hynek Štichauer, jehož musí mrzet zbytečná ztráta bodů ve třetí sérii, a Adrian Rymel, který se na českých oválech objevil poprvé od dubna.

Většina odborníků měla před začátkem finále MČR jednotlivců při dotazu na favorita na rtech jméno Lukáše Drymla. Byl to však pražský mladík Matěj Kůs, kdo se stal po středečním mítinku ve Svítkově největším aspirantem na titul seniorského mistra České republiky. Kůs začal závod bezproblémovým vítězstvím v jízdě číslo 3, v níž mu měl problémy dělat především Martin Málek, ten ale měl dva okruhy práci s Jaroslavem Petrákem, a když se pardubickému veteránovi vzdálil, byl největší současný český talent už dávno v prachu.

Do své druhé jízdy vstupoval Kůs s vědomím daleko většího nebezpečí, které ztělesňoval vedle stojící Aleš Dryml. Zkušený pardubický jezdec vedl od výjezdu z první zatáčky a reprezentačního kolegu za zadním kolem udržel po celá čtyři kola. Kůs byl v tu chvíli spolu s dalšími třemi jezdci na děleném druhém místě za do té doby stoprocentním Hynkem Štichauerem. Do první jízdy třetí série Matěj Kůs špatně odstartoval, byl poslední, ale trpělivě jezdil kolem mantinelu, až se dostal i před Filipa Šiteru a připsal další tříbodový zisk.

Jako rozhodující pro určení vítěze celého závodu se stala jízda číslo 16. Štichauer v ní jezdil před Kůsem. Kůs byl rychlejší a chtěl se protáhnout podél mantinelu, Štichauer si toho byl vědom a pokusil se mezeru zavřít, Kůs ale jak sám řekl, „do toho dal srdíčko“ a vnějškem před domácího jezdce proklouzl, i když to odnesla poničená stupačka a potlučená noha.

Devatenáctá jízda nabízela dvě možná vyluštění tajenky: pokud by v ní Lukáš Dryml zvítězil před Matějem Kůsem, viděli by diváci ještě další dvě jízdy rozjezdu, v opačném případě by si Kůs pojistil vítězství. Oba jezdci si měnili svoje pozice, když ale v posledním kole poslal Kůs svůj motocykl na první pozici, diváci vykřikli nadšením a oba závodníky odměnili dlouhým a jednoznačně zaslouženým potleskem.

A jak se lišily pohledy obou zúčastněných? Lukáš Dryml si sypal popel na hlavu: „V poslední jízdě jsem to zkazil sám, když jsem udělal blbou chybu a nechal jsem se předjet. Jsem za to na sebe naštvanej.“ Naopak Matěj Kůs řekl: „Byl jsem prostě rychlejší, tak jsem Lukáše předjel. A že říká, že udělal chybu? Já jsem žádnou neviděl.“

Matěj Kůs po závodě zářil štěstím, děkoval všem okolo, kteří mu pomohli, a chválil motor. Kůs je také přesvědčen, že už překonal nepříjemné období, ve kterém se mu vůbec nedařilo.

Možná jen drobné podcenění jízdy ve třetí sérii stálo Hynka Štichauera možnost rozjíždět se s Matějem Kůsem  o celkové prvenství ve svítkovském podvečeru. V inkriminované deváté jízdě Štichauer podlehl Tomáši Suchánkovi, a nechtíc tak pomohl svému týmovému kolegovi, jehož konto do té doby čítalo jen dva jednobodové zápisy, k odrazu ke zlepšenému výkonu, ze kterého rezultovalo pěkné šesté místo. Štichauer skončil v konečném pořadí druhý, ale vzhledem k průběhu závodu, ve kterém mimo jiné porazil oba bratry Drymlovy, mohl pomýšlet i výše.

Řekli:
dryml-ales.jpgAleš Dryml: V Praze je hodně co dohánět, Matěj má náskok 5 bodů a to je hodně velká mezera. Závody jsou ale na plochý dráze tak rozmanitý, že se stát může cokoli, že vyhrát může kdokoli. Doufám, že do Prahy přijedu líp připravenej. Dneska to nějak nejelo a měl jsem i smůlu, když jsem prorazil gumu.“

dryml-lukas.jpgLukáš Dryml: „Pardubice, klasika, špatný. Měl jsem stejný nastavení jak minule (pozn. extraliga s Olympem Praha), kdy jsem porážel borce jako Dobrucki a ten druhý Polák (pozn. Daniel Jeleniewski) a dneska mi mladý nezkušený závodnící dali pokouřit a já jsem se na ně dotahoval, jako kdybych tady jel poprvý. Prostě jsem to neuměl naladit tu motorku první dvě jízdy a vzal jsem si stejnou motorku, co fungovala minule, ale bylo to něco úplně jinýho, takže veškerá domácí výhoda byla úplně v trapu. Potom jsem si vzal na třetí jízdu druhou motorku a zničehonic jsem začal vyhrávat, až na poslední jízdu, ve který jsem udělal chybu a nechal jsem se předjet. Jsem naštvanej, jeden závod dobrej, druhej špatnej. Tahle dráha není domácí výhoda, tady letí každej, kdo se trefí do naladění motoru a já jsem se trefil až ve třetí jízdě. Pozdě. Nemám to tady rád.“ Je ještě šance na titul? Jasně. Já do toho jdu až do konce, to bude jiný v Praze, když bude trošku štěstíčko, tak to tam dám.“

malek-martin.jpgMartin Málek: „Super závody. Takové vyrovnané jsem neviděl, hodně se to mlelo mezi sebou. Chyběly mi ale bodíky, bojoval jsem, zkoušel jsem to. Škoda té jedné rozjížďky se Zdeňkem Simotou a Tomášem Suchánkem. Zdeněk mě vyvezl hodně ven, vůbec nešlo uhnout nebo ubrat, Suchánek toho využil a mně zbylo z prvního jen třetí místo.“ Někteří vás tipovali na stupně vítězů, co vy na to? „To jsou takové teorie. Před těma Pardubicema to se nedá říct, kdo bude na bedně, kdo ne. Tady je to hodně specifické, velké, mokré. Mně to docela jelo tedka, takže škoda.“ S čím pojedete do Prahy? „To je hodně daleko, je to až v září, to jsou dva měsíce a stát se může cokoli.“

rymel.jpgAdrian Rymel: „Dobré, dobré jak sviňa. Zamakal jsem parádně, jelo se mi velice dobře, udělal jsem dvě chyby, za které jsem si mohl sám, a kdybych je neudělal, tak jsem mohl být dneska o nějakou pozici výše, ale jinač naprostá spokojenost, v Pardubicích třetí? (smích), paráda.“ Jak to vidíš ve druhém finále? „No když to bude stejné, tak budu spokojený, když to bude malinko horší, tak budu taky spokojený.“ A když to bude ještě lepší? „No když to bude ještě lepší, tak budou spokojeni i mojí fanoušci.“ (TW)

Výsledky:
1. KŮS Matěj, AK Markéta (3,2,3,3,3) 14
2. ŠTICHAUER Hynek, ZP Pardubice (3,3,2,2,3) 13
3. RYMEL Adrian, AK Markéta (3,2,3,1,3) 12
4. DRYML Lukáš, ZP Pardubice (2,1,3,3,2) 11
5. MÁLEK Martin, AK Březolupy (2,2,2,1,3) 10
6. SUCHÁNEK Tomáš, ZP Pardubice (1,1,3,3,1) 9
7. DRYML Aleš, ZP Pardubice (2,3,R,2,2) 9
8. ŠITERA Filip, PDK Mšeno (3,0,2,3,0) 8
9. TOMÍČEK Luboš, AK Markéta (2,3,1,1,R) 7
10. SIMOTA Zdeněk, AK Markéta (0,3,R,2,1) 6
11. FRANC Josef, AK Markéta (0,2,2,R,2) 6
12. GAVENDA Martin, AK Markéta (0,1,1,R,2) 4
13. WOLFF Richard, AK Markéta (0,0,1,2,0) 3
14. JAROŠ Jan, PDK Mšeno (1,1,0,0,1) 3
15. ČEJKA Roman, AK Slaný (1,0,0,1,1) 3
16. PETRÁK Jaroslav, ZP Pardubice (1,0,1,0,0) 2
17. FENCL Jakub, AK Markéta (ns)
18. VIŠVÁDER Vladimír, PD Liberec (ns)

Jízda po jízdě:
1. Šitera, A.Dryml, Suchánek, Franc
2. Kůs, Málek, Petrák, Gavenda
3. Štichauer, Tomíček, Jaroš, Wolff
4. Rymel, L.Dryml, Čejka, Simota
5. Štichauer, Málek, L.Dryml, Šitera
6. A.Dryml, Kůs, Jaroš, Čejka
7. Tomíček, Rymel, Suchánek, Petrák
8. Simota, Franc, Gavenda, Wolff
9. Kůs, Šitera, Tomíček, Simota (R/3.)
10. Rymel, Málek, Wolff, A.Dryml (R/4.)
11. Suchánek, Štichauer, Gavenda, Čejka
12. L.Dryml, Franc, Petrák, Jaroš
13. Šitera, Wolff, Čejka, Petrák
14. L.Dryml, A.Dryml, Tomíček, Gavenda (R/4.)
15. Suchánek, Simota, Málek, Jaroš
16. Kůs, Štichauer, Rymel, Franc (R/4.)
17. Rymel, Gavenda, Jaroš, Šitera
18. Štichauer, A.Dryml, Simota, Petrák
19. Kůs, L.Dryml, Suchánek, Wolff
20. Málek, Franc, Čejka, Tomíček (R/4.)

One comment

  1. Nejlepší jezdci jeli výborně, bohužel v MS jsou výsledky slabé. Bude šance to vylepšit v MS družstev, na to jsem zvědav co předvedou naši. Všechny dráhy by měli být široké, pak jsou závody daleko lepší. Umím si představit GP i finále MS družstev v Pardubicích. Nejsem pardubák, ale tvrdím že jejich dráha je nejlepší.

Zanechte komentář: