Zlatá přilba připravila Mšenu první porážku

Autor článku:

pardubice.gif

mseno.jpgAKTUALIZOVÁNO 49:44 – to je skore závodu, jehož svědkem byly slušně zaplněné ochozy svítkovského stadionu. Domácí borci v něm dokázali najít recept na úřadující šampiony ze Mšena a vrátit jim čtyřbodovou porážku a k ní ještě přidat jeden dílek navíc. Mšenským nepomohlo ani fantastických 34 bodů polských akvizic Piotra Protasiewicze a Sebastiana Ulamka, který naplno využil mšenského žolíka, jenže ani to nestačilo. Proti totiž byla pardubická trojice Aleš Dryml, Jesper B. Monberg a Matej Ferjan, ke které se s dravostí sobě vlastní přidal i Václav Milík.

Ten, kdo chtěl tipovat, s jakými zahraničními posilami se v Pardubicích představí ekipa ze Mšena, musel přemýšlet o Macieji Janowském. Mladý Polák bude už za necelé dva měsíce na východě Čech bojovat o korunu světového juniorského krále, a tak by mu zkouška svítkovského oválu přišla náramně vhod. Janowski se podle očekávání objevil v sestavě manažera Petra Vandírka, ale do Pardubic nedorazil. Proč? Během úterního večera dorazila do Mšena textová zpráva, že Janowského bolí po závodě švédské ligy rameno, a proto se středečního klání nezúčastní. Ve vestě Motaly získal 13 bodů a podle dostupných informací ani neutrpěl pád. Ve Mšeně se okamžitě rozjela sháňka po náhradě, kterou se po sprintu ze Švédska stal Piotr Protasiewicz, jenž svoji účast potvrdil kolem půlnoci.

Protasiewicz se v Pardubicích oblékl do náhradnické vesty a hned v první rozjížďce podle očekávání nahradil Vladimíra Višvádera, v premiérové rozjížďce kraloval Jesper B. Monberg, jenž měl za sebou podobnou štreku jako Protasiewicz a Protasiewiczův týmový kolega ze švédské i české nejvyšší soutěže Seba Ulamek. V rozjížďce druhé, která nese označení juniorská, nabyli pardubičtí vedení, které již dokonce  mítinku nepustili. Václav Milík potvrzoval svoji pověst patrně největší naděje českého plochodrážního sportu a René Vidner neměl moc práce s Pavlem Fuksou, připsali tak domácí bezproblémových 5 bodů.

Poněvadž i další jízdu ztratili hosté od Kokořína zastoupení duem Jaroš – Šitera v poměru 1:5, vstupovaly polské hvězdy Ulamek a Protasiewicz do jednoho z plánovaných vrcholů středečního podvečera v nelehké situaci. Potřebovali nutně větší počet bodů a proti sobě měli Jespera Monberga a Mateje Ferjana, tedy hlavní hvězdy domácího celku. Ulamek vystřelil nazadržitelně vpřed, ale ze souboje rameno na rameno Monberg – Protasiewicz rezultoval Polákův pád, přes kterého si natloukl ještě Matej Ferjan. K úlevě přítomných fans odešli oba postižení po svých a rozhodčí Hejtík mohl nechat opakovat jízdu se čtyřmi závodníky.Repete nedokončil Ferjan, jehož poškozená spojka nevydržela a miláček domácích ochozů musel na protilehlé rovince zastavit. Monberg se však vklínil mezi mšenské Poláky a připsal na domácí konto dva body.

Ve druhé sérii dokázali domácí své vedení ještě více navýšit, když vítěztví přivezli Jesper Monberg i Aleš Dryml. Před osmou jízdou ukázal hostující manažer namísto Pavla Fuksy na Stanislava Pouznara, mnoho tím však nezměnil. Pouznar nestačil tempu vedoucího Protasiewicze, ani pardubickému tandemu Monberg – Milík, a když vyjížděl v posledním kole z druhé zatáčky, završil své učinkování v mítinku tím, že se nevešel na širokou pardubickou dráhu a po nárazu do mantinelu upadl.

S dlouho očekávaným žolíkem u svého jména vstoupil Sebastian Ulamek do třetí série a zúročil ho maximální možnou měrou. Jan Jaroš k šesti Ulamkovým přidal další, když mu víc nedovolil Matej Ferjan. Z propastných osmi byl najednou mšenský deficit jen tříbodový a bylo znovu o co jet. Snížit manko se nepodařilo Piotru Protasiewiczowi a Filipu Šiteru, kapitán zielenogorského Falubazu sice dokázal jízdu ovládnout, ale Šitera jedoucí na posledním místě daleko za Drymlem a Monbergem zamířil z dráhy přímo do depa, a do programu si tak diváci zapsali k jeho jménu jen písmeno R. Bodový rozdíl tak zůstal na hodnotě 3.

Když ale zbylé jízdy základního rozpisu vyhrála Zlatá přilba vždy poměrem 4:2, bylo dílo dokonáno. Nejhezčí moment závodu obstarali vzornou týmovou spoluprací Aleš Dryml a Tomáš Suchánek, když společnými silami stíhali vedoucího Sebastiana Ulamka. Suchánek se jízdou podel obrubníku stihl dostat k Polákovi tak blízko, aby ho zvládl vytlačit do šíře a trochu zbrzdit, čehož nemohl nevyužít číhající Aleš Dryml, jenž se tak dostal před oba závodníky na vedoucí pozici. Mšenský jezdec se sice dokázal vrátit před Suchánka na druhou pozici, ale na Drymla již nestačil.

Ve snaze minimalizovat ztráty poslal Petr Vandírek do první z nasazovaných jízd místo Filipa Šitery Piotra Protasiewicze, aby byl partnerem Jana Jaroše. Český jezdec se ale nedokázal připravit včas a ke startu přijel v momentě, kdy na hodiny ukazovaly velkou nulu a kolem trati svítila červená světla, Jaroš byl vyloučen. Tento moment dost možná sebral Středočechům možnost jistoty v základní části. Matej Ferjan a Václav Milík si pohlídali 3 body a potenciální lepší pozici při konečném účtování základní části. Poslední patnáctou zvládli bez problémů oba polští tahouni, tím ale jen kosmeticky upravili konečný výsledek na 49:44.

Řekli:
protasiewicz.JPGPiotr Protasiewicz:
Těžký závod. Tvrdé závody nejsou dobré pro motorku. Po svojí třetí jízdě jsem změnil nastavení a vyhrál zbývající jízdy. Dneska jsme ale nebyli kompletní, protože nám chyběl Tomáš Topinka. Jsme ale v playoff a myslim, že tam uděláme dobrý výsledek. Byl pro tebe  problem, žes přijel pozdě ze Švédska? Jo, protože mě povolali včera v noci. Nebyl jsem na dnešek připravený, moje motory byly připravený k servisu, ale udělal jsem hodně bodů, řekl bych, že to nebylo špatné. Ale jeli jsme celou noc a málo spali, ale to je pro plochodrážníka normální.

fuksa.jpgPavel Fuksa: Trápil jsem se celej den s nastavením motorky už v první jízdě, nedoladil jsem to na tuhle velkou dráhu, motor nešlapal, tak jak měl. Škoda, že Mšeno prohrálo. Myslim, že tady bylo určitě na vítězství. Když tu dráhu tady znáš tak dobře, neměl bys tady jezdit líp? Určitě, ale nemam na to vybavení , abych závodil s takovejma paličema. Nemam peníze, abych si nechal udělat takový motory jako maj oni. Jezdim to na motoru, kterej je skoro 15 let starej.

monberg.jpgJesper B. Monberg Moc se mi tady líbilo, zavolali mi pozdě, až v pondělí večer. Musel jsem jet ze Stockholmu až sem, je to 1600 km, ale zvládnul jsem to. Byl to dobrej závod, Pardubice vyhrály a to je to nejdůležitější. Jak se ti líbila ta dlouhá široká dráha? Je fajn, vyhovuje mi. Přijedeš na Zlatou přilbu? Myslim, že jo.

jaros.jpgJan Jaroš: Smůla, že se nám nepodařilo dneska vyhrát, bylo k tomu blízko. Beru to na sebe, že jsem nestih tu 14. jízdu, to byl takovej velkej zlom. Jsou to závody. Co se konkrétně stalo? Byly tady takový zmatky v depu. Dál bych to nekomentoval. Jednou to přijít muselo, akorát škoda, dneska bylo k vítězství blízko.

milik-vaclav.jpgVáclav Milík: Hlavně, že jsme vyhráli, to je důležitý. Jelo se mi dobře, až na ty Poláky, moh jsem třeba aspoň trochu stačit, ale třeba to příště bude lepší. Doufám, že budeme takle vyhrávat i dál.


ferjan_1.jpgMatej Ferjan: Bylo to dobrý, mám rad zdejší lidi, je to moje oblíbená trať, velká, to mi vyhovuje. Na začátku jsem měl smůlu, pak to bylo v pohodě. Co se stalo s motorkou? Po tom pádu prach poškodil spojku a já jsem si toho nevšiml, proto jsem musel zastavit.


ulamek.JPGSebastian Ulamek: Šlo to, ztratil jsem pár bodů, nejsem spokojený s tím, že jsme prohráli, s PePe Protasiewiczem jsme jeli dobře a udělali hodně bodů. Hledíme do budoucna, jsme v playoff a budeme chtít vyhrát.


Konečné výsledky:

ZP Pardubice 49 bodů
1 Tomáš Suchánek 3+1 (0,2*,0,0,1)
2 Aleš Dryml 13+1 (3,3,2,1*,3,1)
3 Jesper B. Monberg 12 (3,2,3,2,2,0)
4 Matej Ferjan 11+1 (R,1*,2,3,3,2)
5 René Vidner 2+1 (2*)
6 Václav Milík 8+1 (3,1,1*,1,1,1)
7 Jaroslav Petrák NS

PDK Mšeno 44 bodů
8 Jan Jaroš 6+1 (1*,0,2,1,2,M)
9 Filip Šitera 3 (1,2,0,R,0)
10 Vladimír Višváder NS
11 Seba Ulamek 19 (3,3,6!,2,2,3)
12 Pavel Fuksa 1 (1,0,0,0)
13 Stanislav Pouznar 0 (0,F)
14 Piotr Protasiewicz 15+2 (2,1,1*,3,3,3,2*)

Jízda po jízdě:
1. Monberg, Protasiewicz, Jaroš, Suchánek 3:3
2. Milík, Vidner, Fuksa, Pouznar 5:1, 8:4
3. Dryml, Suchánek, Šitera, Jaroš 5:1, 13:5
4. Ulamek, Monberg, Protasiewicz, Ferjan (R) 2:4, 15:9
5. Dryml, Šitera, Milík, Fuksa 4:2, 19:11
6. Monberg, Jaroš, Protasiewicz, Suchánek 3:3, 22:14
7. Ulamek, Dryml, Ferjan, Šitera 3:3, 25:17
8. Protasiewicz, Monberg, Milík, Pouznar (F) 3:3, 28:20
9. Ulamek (!), Ferjan, Jaroš, Suchánek 2:7, 30:27
10. Protasiewicz, Monberg, Dryml, Šitera (R) 3:3, 33:30
11. Ferjan, Ulamek, Milík, Fuksa 4:2, 37:32
12. Ferjan, Jaroš, Milík, Šitera 4:2, 41:34
13. Dryml, Ulamek, Suchánek, Fuksa 4:2, 45:36
14. Protasiewicz, Ferjan, Milík, Jaroš(M) 3:3, 48:39
15. Ulamek, Protasiewicz, Dryml, Monberg 1:5, 49:44

Zanechte komentář: