Rozhodný protest proti zařazení A. Drymla do finálové sestavy Mšena

Autor článku:

ceska-republika.pngPraha – Včera se jelo finále české extraligy ve Mšeně. Domácí tým Grepl Mšeno nasadil do své sestavy Aleše Drymla za údajně zraněného Vladimíra Višvádera. To však vyvolalo mnoho dohadů o možnosti jeho nasazení. Pražský Olymp se rozhodl podat protest. Zaslal dopis vedení VVSPD, jehož znění si můžete přečíst v tomto článku.

V Praze 30. září 2010

Rozhodný protest proti zařazení Aleše Drymla do finálové sestavy  PDK Mšeno

Vážený pane předsedo,

zařazení Aleše Drymla do sestavy PDK Mšeno je zneužití  podpůrného pomoci družstvu, které se dostane do potíží z důvodů zranění  svých jezdců a v tomto duchu bylo i VH PD přijato. Zneužití tohoto pravidla družstvem Mšena je v rozporu s dosud uplatňovaným pravidlem počítání průměrů v roce 2010 a navíc nese dle našeho názoru všechny znaky podvodu.

Před nahlášením povinné sestavy jsme vycházeli z posledního platného average jezdců ve které jezdec Višváder nebyl vůbec uveden.

Pravidlo o průměru se totiž vstahuje skupině čísel. Viz“Česká encyklopedie Akademie věd – Průměrná hodnota, přiřazená podle určitého pravidla dané skupině čísel.“

dále viz.:

Wikipedie

Aritmetický průměr je statistická veličina, která v jistém smyslu vyjadřuje typickou hodnotu popisující soubor mnoha hodnot. Aritmetický průměr se obvykle značí vodorovným pruhem nad názvem proměnné. To znamená součet všech hodnot vydělený jejich počtem. Z toho jasně vyplývá, že průměr musí být odvozen od sčítání čísel a ve shodných pramenech je sčítání definováno jako jedna ze základních operací v aritmetice, která nejjednodušším tvaru sčítání kombinuje dvě čísla, sčítance, do jednoho čísla, nazývaného součet. Na sčítání více než dvou čísel lze nahlížet jako na opakované sčítání; tuto proceduru můžeme nazvat sumace.

Z uvedeného je patrno, že pravidlo o průměru nelze v daném případě použití a průměr stanovit z následujících důvodů:

.           Průměr není výsledkem operace vycházející z více hodnot

.           Průměr není odvozen od součtu a ze samotné definice tedy není

průměrem

.           Průměr nevychází ani z ustálených a dlouhodobě používaných pravidel

uplatňovaných o rozhodném sportovní oboru

Dále uvádíme další fakta podporující skutečnost, že se jedná o nepřípustné zneužití příslušného pravidla.

Vítězství jezdce, který dostane příležitost v pouze v jedné jízdě v závodě, jež v očích celé sportovní veřejnosti nese nádech pohrdání sportovním chováním a sportovním duchem u obou klubů a spíše připomíná, že jde to něco…. za něco….  Toto počínání vykazuje známky podvodného jednání za účelem získání neoprávněného prospěchu.

Takovéto jednání je mimo jiné i úmyslné poškození dobrých mravů a ve sportu, kde je proklamována čistota soupeření a určitě zde nemá co dělat.  Všechny vyspělé demokracie a jejich praxe to i v plochodrážním sportu jasně stanovuji po kolika závodech či jízdách se stanovuje bodový průměr sportovce/jezdce na jízdu či závod. Tyto pravidla zároveň vycházejí i z uvedených teoretických premis a poznatků. Pokud se průměr nedá stanovit tak se používá průměr z minulého roku, anebo stanovují takový počáteční průměr, který nedovolí zneužít toto uvedené pravidlo!!! VV SPD má v případě nejasností právo dát v průběhu soutěže upřesňující výklad nejasných pravidel, které by neznehodnotilo celou soutěž.

Takto postupuje CCP FIM standardně již několik let při výkladech pravidel nových soutěží a ACCR se zavazuje takovéto jednání respektovat. Pokud však v plochodrážním sportu v ČR  její řídící orgán nestojí o nastavení pravidel v duchu Fair play, tak jak je tomu u FIM, vystavuje se precedentu do příštích let s kterým náš klub nechce mít nic společného. Nese to totiž od samého začátku všechny znaky podvodu a skutečnosti že jde o promyšlený čin, který má poškodit celou soutěž a přinést některým účastníkům neoprávněný prospěch.

Je to urážka řízení plochodrážního sportu v ČR, kdy za jezdce druhé kategorie, který nedostal příležitost ani v jednom vítězném závodě PDK Mšeno je pro finále nahrazen současným nejúspěšnějším českým jezdcem. Bylo by jistou formou mezinárodního znemožnění vrcholní národní sportovní autority, kdyby ACCR se svými pravomocemi takovouto nepřípustnou aplikaci řádů, byť jen mlčky připustil.

Připuštění takovéhoto zcela nesportovního jednání by významně poškodilo pověst nejen finálového závodu a celé soutěže, ale i plochodrážního sportu jako celku. Takovéto jednání by zákonitě od plochodrážního sportu odrazovalo příznivce, sponzory i další společenské sportovní instituce a autority.

Proto v zájmu pověsti plochodrážního sportu vyzíváme tímto protestem Výkonný výbor svazu ploché dráhy o přijetí řešení spočívající v urychleném rozhodnutí o obsahu našeho protestu a stanovení nepřípustnosti startu jezdce Aleše Drymla. Přijetí tohoto závěru VV svazu ploché dráhy je nezbytné do začátku zasedání JURY před dnešním finálovým závodem. V případě, že rozhodnutí VV SPD neobdržíme bude tato skutečnost zaprotokolována do zápisu jury a zároveň si vyhrazujeme právo přijmout další rozhodnutí a opatření v souladu splatným řády a ustanoveními.

S pozdravem

Ing. Vladimír Vopat

Manager teamu AK Markéta při PSK Olymp

JUDr. Petr Ondrašík

Místopředseda Auto klubu Markéta při PSK Olymp

4 comments

  1. byl to pekni podvod s Drymlem. Skoda ze se Franc a Rafal Dobrucki zranily – snad uz jsou v poradku? Navic se Mseno „inspirovalo“ mrazici taktikou Mateje Kuse z Tomickova memorialu a pauzy na opravu byly snad pul hodinove aby pote nasledovala dalsi pul hodinka „skvele zabavy“ od vtipnych moderatoru. Jednak jsem se dozvedel vse o tlacence, mistni hospode a kolacech, jednak spolu s Nicki Pedersenem a 750 platicich dyvaku mrznul. Bylo to trapne panove.

    Zdravim do Msena a blahopreji k zaslouzenemu titulu

  2. Můžeme maximálně hodnotit morální hledisko, ale to je asi tak všechno.Pokud tento tah byl možný a podle všeho vypadá že ano, tak není co řešit. Co si budeme povídat, jelo se o titul a o peníze pro další rok a věřím, že pokud by měla tuto možnost Markéta, nelétalo by morální hledisko tak vysoko.

  3. PRAHA jela dobře a v silné sestavě. Ale v průběhu závodu se tým prakticky rozsypal. Přes veškerou snahu se nepodařilo díry v sestavě zalátat. Porážka tak byla nevyhnutelná, ale mohla být daleko menší.
    MŠENO MISTREM.
    Dopadlo to stejně jako loni.
    1. Znovu titul pro Mšeno.
    2. Znovu Mšeno nejlepším týmem v celém průběhu.
    3. Znovu má Mšeno i nejlepšího jezdce Extraligy.
    3a. Loni to byl neporazitelný a fenomenální Greg Hancock.
    3b. Letos to byl neporazitelný a fenomenální Vlado Višváder.

    Jsem přesvědčen o tom, že start Aleše Drymla byl oprávněný a byl v souladu s řády. Tedy alespoň pokud proběhlo tenkrát v Plzni vše férově, nic nebylo dohodnuto předem a vítěztví Vlado Višvádera v jedné jízdě i jeho následné odstoupení ze závodu bylo jen shodou okolností a nebylo to žádné divadýlko. Věřím tomu, že vše proběhlo férově, protože loutkové divadlo do ploché dráhy nepatří, zvláště když by mohlo rozhodnout o (ne)oprávněném zisku titulu. Bohužel však slyším z různých stran nezávisle na sobě značné pochybnosti o tomto závodě v Plzni a údajné výměně „něco za něco“. PROTO UVÍTÁM ZVLÁŠTĚ NÁZORY TĚCH, KTEŘÍ ZÁVOD V PLZNI VIDĚLI NA VLASTNÍ OČI.

    Tady jsou 4 příspěvky z diskuze. Jsou v nezkrácené podobě. První z nich je můj.

    Fanda: Gratulace k titulu. Nejlepší tým extraligy je mistrem. Jen by mne zajímalo, jak to bylo tenkrát v Plzni s Vladem. Byla to jen náhodná shoda okolností? Nebo to byl předem dohodnutý a promyšlený tah? Byl jste někdo u toho?

    Marek: Myslím že to prve s Vladem v Plzni bylo že ho tu jednu jízdu nechali vyhrát.Hádek s tím Polákem za ním skoro brzdili aby ho nepředjeli.Byl jsem tam.

    b: tu svinarnu s vladem domluvil vanda uz v plzni. mel to predem promysleny. mela by se s tim federace zabyvat.

    ANDY:
    CELÉ TO ZAČALO V PLZNI, PŘI POSLEDNÍM MISTRÁKU TĚCHTO DVOU SOUPEŘŮ, KDE VLADO VIŠVÁDER VYHRÁL PRVNÍ JÍZDU A PORAZIL V NÍ MIMOJINÉ I PIOTRA DYMA, KTERÝ V TÉ JÍZDĚ VYPADAL JAKO KDYŽ JEDE POPRVÉ…NÁSLEDNĚ VLADO JIŽ NENASTOUPIL A MŠENO JASNĚ PROHRÁLO, KDY BODOVALI ZA MŠENO V PODSTATĚ JEN JAROŠ A ŠITERA.MŠENO MIMOJINÉ NEVYUŽILO ANI ŽOLÍKA….PLZEN TÍMTO SLAVNÝM VÍTĚZSTVÍM POSTOUPILA DO SEMIFINÁLE PROTI MŠENU NA ÚKOR SLANÉHO.SEMIFINÁLE PLZEN PROHRÁLA A NEZAUJATÉ DIVÁKY JISTĚ MRZELO, ŽE NESTARTOVALO V SEMIFINÁLE SLANÝ, ZA KTERÉ BY JISTĚ NASTOUPILI 2 VÝBORNÍ POLÁCI A MARTIN VACULÍK.TAKTO VIDĚLI POUZE SKVĚLÉHO ZENGOTU….VE FINÁLE BOHUŽEL NEMŮŽE STARTOVAT VLADO VIŠVÁDER, KTERÝ SE ZRANIL, ASI V TÉ PLZNI A TAK JEDE ALEŠ DRYML MÍSTO NĚJ………

Zanechte komentář: