Maksims Bogdanovs králem stužkováku

Autor článku:

ceska-republika.pngbogdanovs-maksim.jpgAKTUALIZOVÁNO V předvečer zkoušky dospělosti, kterou je pro mladé závodníky finále Mistrovství světa juniorů, se konal na svítkovském ovále stužkovací večírek v podobě 36. Zlaté stuhy juniorů. Králem večírku se stal Lotyš Maksims Bogdanovs, který ve finále dokázal předčít pětici oponentů ve složení Lasse Bjerre, Artem Laguta, Ludwig Lindgren, Michael Hádek a Tobiasz Musielak.

Nebyl tolik na očích jako účastník Grand Prix 2010 Tai Woffinden nebo účastník Grand Prix 2011 Artem Laguta, před finále ani jednou nevedl průběžné pořadí, ale stejně se stal vítězem, čímž ukázal, že v čele MSJ není náhodou, jmenuje se Maksims Bogdanovs a je v šestatřicetileté historii závodů o Zlatou stuhu juniorů jejím nejvýchodnějším vítězem. Jediné číslo, na které se Bogdanovs díval v průběhu závodu, byla ve třetí rozjížďce základního rozpisu devatenáctka Taie Woffindena, ten právě v této jízdě dokázal z historických análů vymazat osm let starý rekord dráhy Lukáše Drymla. Stejný a přitom ještě lepší počin předvedl Artem Laguta, tomu se na začátku třetí série povedlo ještě vylepšít Woffindenův čas a ustanovit rekord dráhy na hodnotě 64.09.

To už díváci měli v paměti dva pády – ošklivou srážku Václava Milíka s Ludwigem Lindgrenem a něco „lepší“ pád Dina Kovačiče. Mladý Čech s pavučinou na motocyklu hned na výjezdu z první zatáčky postavil svůj stroj na zadní kolo, zpomalil a za ním jedoucí Ludwig Lindgren už střetu zabránit nemohl. Milík se ze země zvedl, Švéd potřeboval pomoc svého bratra, tentokrát v roli mechanika, ale byl též schopen dalšího závodění. Ve stejné jízdě jako předvedl Laguta rekordní zápis upadl v nájezdu na cílovou rovinu Vadim Tarasenko, mladičký Rus ztratil kontrolu nad motorkou a při pádu minul nafukovací mantinely, narazil zády do prken, kam za ním přiskotočila i odhozená motorka. Tarasenko bez větších potíží opustil dráhu a plánoval nastoupit i v dalších jízdách, z těch byl ale podle informací od hlasatele vyloučen za to, že se odmítl podrobit lékařské prohlídce. Sám jezdec se v depu po závodě vyjádřil ve smyslu, že s lékařem hovořil, ale ten mu další učinkování nedoporučil.

Z českých jezdců se nejvíce dařilo Michaelu Hádkovi, ten se prokousal až do finále, cesta Jana Holuba se zastavila v semifinále, jen základní rozpis prověřil Václava Milíka, Romana Čejku, Michala Dudka a René Vidner. Hlavně od Milíka, který by měl být nasazen přímo do čtvrtfinále Zlaté přilby, se čekalo rozhodně více.

Řekli:
Michael Hádek: Dnes to bylo náročný, s dráhou jsme se poprali. Postupem času jsem dopasoval motorku a bylo to lepší.Takhle hluboký to nebylo,bylo tu hodně bahna, ale bylo to dobré. Ve finále je to vyrovnaný, našlapaný, Neodstartoval jsem dobře, snažil jsem se, myslím si, že motor co jsem měl pod sebou nebyl špatný, kluky znám dobře, několikrát jsem s nimi jel. Jsem rád, že jsem se mezi ně probojoval a jel finále. (Tomáš Wanke)

Ludwig Lindgren: Celý závod jsem bojoval, moje zápěstí nevypadá úplně dobře po pádu v první jízdě. Mám velké bolesti, všechno mě bolí. Snažil jsem se bojovat, po tom pádu jsem se trošku bál, protože to hodně bolelo, ale dostal jsem se štěstím do finále, takže jsem se svým výsledkem spokojený. Jak se ti líbila zdejší dráha? Už jsem tady byl před dvěma lety a tehdy byla fakt dobrá. Dnes byla na vnitřku hodně přilnavá, ale je to fantastická trať a mně se tady moc líbí. Vítězství tady si schovávám až na neděli. (smích)

Jan Holub: Když jsem sem přijel, tak ta dráha nebyla úplně nejlepší, pak se udělalo hodně práce a nakonec ta dráha byla fakt dobrá. Prvních pár jízd bylo dobrejch, ale pak jsem začal trochu laborovat s nastavením motorky a nevyšlo to tak, jak jsem chtěl. Trošku to bylo i ve mně, starty nebyly nejlepší, chtěl jsem víc, no. V semifinále jsme se dostali do těžší skupiny, v tý první by to asi bylo lepší, byla by tam větší naděje na postup.

Vadim Tarasenko: První jízdu jsem měl těžkou a druhou jsem nedojel kvůli pádu. Doktor mi zakázal jet, i když jsem se cítil dobře.

Lasse Bjerre: Před závodem jsem se cítil velmi dobře a snažil jsem se zlepšit oproti loňsku, kdy jsem byl třetí a to se mi povedlo. Příští rok určitě vyhraju. Trať je tady dobrá a lehká.

Tobiasz Musielak: Mohlo to být ještě o trošku lepší, můžu ale být docela spokojený, Zlatá stuha je dobrý závod a ta dnešní byla mojí první, až přijedu příště, tak to bude lepší. Dráha byla dobrá na předjíždění, i když u vnitřního okraje to byla trochu guma. Velikost dráhy mi nedělala problémy.

Tai Woffinden: Dráha byla těžká, ale užil jsem si to, protože tohle je krásná rychlá dráha a já rád jezdím rychle. V semifinále jsem udělal nějaké chyby a spadnul z první na čtvrtou pozici. Mně to připadalo, že jsi dělal v zatáčkách stejné chyby. Ne, byla to různá místa, měl jsem špatně nastavenou motorku, myslel jsem si, že budu rychlý, ale nebyl jsem.

Konečné pořadí:
1. Maksims Bogdanovs, Lotyšsko 15(3,4,4,4) + 1. ve finále
2. Lasse Bjerre, Dánsko 15(3,4,4,4) + 2. ve finále
3. Artěm Laguta, Rusko 16(4,4,4,4) + 3. ve finále
4. Ludwig Lindgren, Švédsko 10(3,3,2,2) + 4. ve finále
5. Michael Hádek, Česká republika 14(4,3,4,3) + 5. ve finále
6. Tobiasz Musielak, Polsko 11(2,3,3,3) + 6. ve finále
7. Tai Woffinden, Velká Británie 14(4,4,3,3)
8. Lukas Simon, Rakousko 12(2,3,3,4)
9. Jan Holub, Česká republika 9(3,2,1,3)
10. Simon Nielsen, Dánsko 8(2,2,2,2)
11. Václav Milík, Česká republika 6(R,1,2,3)
12. Roman Čejka, Česká republika 6(1,2,1,2)
13. Josh Auty, Velká Británie 4(4,R,-,-)
14. Joe Jacobs, Velká Británie 4(1,0,2,1)
15. Matija Duh, Slovinsko 3(R,0,2,1)
16. Michal Dudek, Česká republika 3(1,2,R,-)
17. Dennis Pedersen, Dánsko 3(1,1,0,1)
18. Vadim Tarasenko, Rusko 2(2,F,d,d)
19. René Vidner, Česká republika 1(R,1,R,R)
20. Dino Kovačič, Chorvatsko 0(Fd,R,Fd,-)

Jízda po jízdě:
1. Laguta, Holub, Musielak, Dudek, Duh(R)
2. Auty, Lindgren, Nielsen, Čejka, Milík (Fd)
3. Woffinden, Bogdanovs, Simon, Pedersen, Kovačič (Fd)
4. Hádek, Bjerre, Tarasenko, Jacobs, Vidner (R)
5. Laguta, Hádek, Nielsen, Pedersen, Tarasenko (F)
6. Woffinden, Musielak, Holub, Milík, Jacobs
7. Bogdanovs, Lindgren, Čejka, Vidner, Duh (R)
8. Bjerre, Simon, Dudek, Auty (R). Kovačič (R)
9. Laguta, Simon, Jacobs, Čejka, Vidner (R)
10. Hádek, Milík, Duh, Dudek (R), Kovačič (Fd)
11. Bogdanovs, Musielak, Nielsen
12. Bjerre, Woffinden,, Lindgren, Holub, Pedersen
13. Laguta, Woffinden, Lindgren, Duh
14. Simon, Holub, Milík, Vidner (R)
15. Bogdanovs, Hádek, Čejka, Pedersen
16. Bjerre, Musielak, Nielsen, Jacobs
SF1: Bogdanovs, Bjerre, Musielak, Nielsen, Simon
SF2: Laguta, Hádek, Lindgren, Woffinden, Holub
FIN: Bogdanovs, Bjerre, Laguta, Lindgren, Hádek, Musielak

Zanechte komentář: