Antonín Klatovský je náhradníkem pro světové finále

Autor článku:

FIM_1.jpgklatovsky_anton.jpg AKTUALIZOVÁNO Antonín Klatovský si v Sanoku vybojoval alespoň místo náhradníka pro finálový seriál Mistrovství světa na ledové ploché dráze. A mohlo být i lépe, kdyby si Klatovský nevybral kopec smůly ve třetí sérii, kdy bezpečně vedl před Grzegorzem Knappem, ale naděje na plný bodový zisk zhatil defekt. Druhý Čech v závodě Radek Hutla naskočil do závodu místo Ukrajince Dosajeva, který do závodů nenastoupil, a skončil třináctý. Vyhrál Nikolaj Krasnikov s kompletním bodovým ziskem.

Antonín Klatovský začal svůj boj o finále podle očekávaného scénáře, ze svých prvních dvou jízd přivezl po dvou bodech, když v obou případech nestačil jen na Rusy, nejdříve na Nikolaje Krasnikova, pak ani na Igora Kononova. Jakým směrem se bude Klatovského večer ubírat měla ukázat jízda číslo 10, v níž se měl Jihočech porvat o body zásadního významu s domácím miláčkem Grzegorzem Knappem. Klatovský nejlépe odstartoval a svého soka bez problémů vodil, když se však na výjezdu z první zatáčky druhého okruhu podíval nejdříve ke svému stroji a pak do nebes, bylo jasné, že je zle. Polák si již neobtěžován zajel pro povinné tři body, zástupy polských kibiců věděly, že je postup blízko, čeští fandové naopak museli při počítání postupových variant oprášit vědomosti z vyšší matematiky. Situace byla kritická. Do další jízdy se měli Klatovskému postavit Danil Ivanov a Stefan Svensson, Klatovského letošní stín. Ivanov od pásky odletěl a na výjezdu na rovinku byl následován Klatovským, jenž využil Švédova drobného zaváhání, protřelý Seveřan se však nedal, na Čecha si počkal v jednom z výjezdů na cílovou rovinku a vrátil se na druhou pozici. Před poslední jízdou zbývala Klatovskému poslední jiskřička naděje, jak se v hodině dvanácté protáhnout do finále, totiž místo pro náhradníka, to před poslední sérií okupoval Florian Fürst a byl to právě on, jehož Antonín Klatovský vyzval ve svém posledním učinkování v základním rozpisu. Mladý Němec měl na šesté příčce dvoubodový náskok, který mohl Klatovský smazat jedině umístěním o dvě příčky před Fürstem. Klatovský v pohodě vedl, avšak Fürst se uvelebil za jeho zády, své si ale chtěl říci ještě Sven Holstein,vzal si slovo ve třetím kole, kdy se protáhl po vnitřku před Fürsta a zajistil divákům jednu bonusovou jízdu, ve které se měli potkat znovu Klatovský s Fürstem, Čech napodobil své několik minut staré vítězství, čímž si zajistil pozici náhradníka ve finále Mistrovství světa.

Závod vyhrál Nikolaj Krasnikov, jenž nezaváhal ani jednou a bezpečně si dojel pro vítězství. Jen Krasnikovovi podlehl Danil Ivanov a pověsil si na krk stříbrný věnec, mezi Rusy se dokázal vklínit třetí švédský veterán Stefan Svensson, který jako jediný ze zbytku světa dokázal porazit Rusa, jeho obětí se stal celkově čtvrtý Igor Kononov, poslední přímé postupuvé místo si domácím oválu zajistil i Grzegorz Knapp.

Konečné pořadí:
1. Nikolaj Krasnikov, Rusko 15 (3,3,3,3,3)
2. Danil Ivanov, Rusko 14 (3,3,2,3,3)
3. Stefan Svensson, Švédsko 13 (3,2,3,2,3)
4. Igor Kononov, Rusko 12 (2,3,3,2,2)
5. Grezegorz Knapp, Polsko 11 (2,3,3,1,2)
—————————————————————
6. Antonín Klatovský, Česká republika 8 + 3 (2,2,R/1,1,3)
—————————————————————
7. Florian Fürst, Německo 8 + 2 (3,2,2,0,1)
8. Martin Posch, Rakousko 7 (F,1,2,3,1)
9. Sven Holstein, Nizozemsko 7 (1,2,1,Fd,3)
10. Tommy Flyktman, Švédsko 6 (1,1,1,3,0)
11. Miroslav Daniszewski, Polsko 5 (2,R,R,2,1)
12. Henri Malinen, Finsko 4 (1,0,2,1,0)
13. Radek Hutla, Česká republika 4 (0,1,1,0,2)
14. Josef Kreuzberger, Rakousko 4 (0,1,0,2,1)
15. Jouni Seppanen, Finsko 2 (1,0,1,0,0)
16. Claude Gadeayne, Francie 1 (0,0,0,1,0)
17. Petr Klauz, Česká republika NS

Jízda po jízdě:
1. Svensson, Kononov, Holstein, Hutla
2. Fürst, Daniszewski, Seppanen, Posch (F)
3. Krasnikov, Klatovský, Flyktman, Gadeyne
4. Ivanov, Knapp, Malinen, Kreuzberger
5. Krasnikov, Svensson, Posch, Malinen
6. Ivanov, Fürst, Hutla, Gadeyne
7. Knapp, Holstein, Flyktman, Seppanen
8. Kononov, Klatovský, Kreuzberger, Daniszewski (R/3)
9. Svennson, Fürst, Flyktman, Kreuzberger
10. Knapp, Posch, Hutla, Klatovský (R/1)
11. Krasnikov, Ivanov, Holstein, Daniszewski (R/4)
12. Kononov, Malinen, Seppanen, Gadeyne
13. Ivanov, Svensson, Klatovský, Seppanen
14. Flyktman, Daniszewski, Malinen, Hutla
15. Posch, Kreuzberger, Gadeyne, Holstein (Fd)
16. Krasnikov, Kononov, Knapp, Fürst
17. Svensson, Knapp, Daniszewski, Gadeyne
18. Krasnikov, Hutla, Kreuzberger, Seppanen
19. Klatovský, Holstein, Fürst, Malinen
20. Ivanov, Kononov, Posch, Flyktman

Rozjezd o 6. místo:
21. Klatovský, Fürst

Zanechte komentář: