Bronz, který je nad zlato

Autor článku:

FIM_1.jpgicespeedway_1.jpgV berlínském dvojfinále Mistroství světa družstev na ledě podle očekávání triumfovali vysoce favorizování Rusové s 58 body, ruské plány nepřekazil ani sobotní pád Dmitrije Chomičeviče proti Rakousku. Právě naši jižní sousedé si s přehledem zajistili stříbro, získali 49 bodů. Na třetí stupínek se postavili a historický bronz vybojovali čeští závodníci, u jejichž jmen mají fanoušci v programech napsané číslo 37.

Sobota:

Berlínská čtvrť Wilmersdorf přivítala v sobotu po poledni nejkrásnějším počasím na ledovou plochou dráhu za posledních několik let. Sluníčko se odráželo od ledu a ti kteří neměli sluneční brýle, museli litovat. Vzduchem se prolínala vůně methylu s vůní bratwurstů, napětí mezi domácí fans přidala absence dlouhodobě nejlepšího domácího jezdce a čerstvého mistra Německa Günthera Bauera, stejně jako absence i druhého muže německého šampionátu Floriana Fürsta. Domácí barvy měli hájit účastník světového individuálního finále Stefan Pletschacher, bronzový z německého šampionátu, Max Niedermaier, čtvrtý můž německého mistrovství, a Christian Kirchner, ten byl ve čtvrtek kvalifikován až jako sedmý.

Domácí ale nebyli jediní, kteří počítali absence, Finové neměli k dispozici Anttiho Aakka, Švédové už nepřivezli velezkušeného Posu Serenia. Naopak ruská sestava se třemi největšími hvězdami Nikolajem Krasnikovem, Danilem Ivanoven a Dmitrijem Chomičevičem budila respekt, k potěše skupiny rakouských fanoušků se dal po zranění žeber zdravototně dohromady protřelý Harald Simon. Český tým přijel do hlavního města Německa odhodlaný být co nejvýše a pokusit se o medaili. Tvrdit muziku měli bratři Klatovští z pozice náhradníka podporovaní dvojnásobným mistrem republiky Andrejem Divišem.

Závody začaly soubojem domácích Němců s Nizozemci, Max Niedermaier uhájil vítězství před Johnnym Tuinstrou, ze čtvrtka potlučený Pletschacher odrazil ataky René Stellingwerfa. Los českým jezdcům nachystal na úvod soupeře z nejtěžších – výtečné Rusy. Ivanov s Chomičevičem si dojeli pro pět bodů, ale důležitější souboje měly teprve přijít.

Po úpravě se ke startu poprvé postavili Švédové, podle papírových předpokladů asi největší adepti na bronzovou medaili. Per-Anders Lindström ale zavinil pád Johnnyho Tunistry a svého krajana Stefena Svenssona a byl vyloučen, Svensson sice po restartu vyhrál, ale proti Nizozemcům Seveřané jistě věřili ve více než tři body. Rakušané s matadorem Zornem a protřelým Simonem napoprvé vyřídili Finy a pět bodů chtěli získat i na domácích. Stefan Pletschacher byl ale jiného názoru a na protilehlou rovinu vyjel jako první, tam si ho však Rakušané vzali do parády a učebnicovými kleštěmi poslali dlouhána na třetí místo, ze kterého už Němec nevymyslel vůbec nic.

Přímý souboj o bronz přinesla jízda číslo sedm, Švédové toužili napravit předešlé zaváhání, proti českým bratrům skvěle odstartovali a mířili vstříc pěti bodům, pak ale Lindström nezvládl svojí cirkulárku a byl předjet oběma členy Klabo Teamu, Antonín pak ještě po vnitřku dráhy dotíral na skvěle jedoucího veterána Svenssona, ale na víc než na remízu to nestačilo. Nešťastník Lindström v tu chvíli ještě vůbec netušil, že to není jeho poslední slabší chvilka v souboji s Čechy. Mats Järf si v deváté rozjížďce držel v první zatáčce svoji stopu tak usilovně, až oba Němci po vzájemném kontaktu skončili na zemi. Miláček domácích fans Pletschacher vystrašil přihlížející usilovným ledováním zápěstí, ale do opakované jízdy se čtyřmi závodníky nastoupil, skončil v ní však s odstupem poslední, vyhrál Järf před Niedermaierem.

Málo vídaným manévrem se prezentoval na konci první poloviny základního rozpisu Dmitrij Chomičevič. Odstartoval velmi agresivně doprava, kde zablokoval svého rivala Petera Koije a poté na druhém místě spolehlivě kryl záda šestadvacetileté legendě ledařského sportu Nikolaji Krasnikovovi.

Franky Zorn odstartoval proti českým soupeřům báječně a všem odjel, Antonín Klatovský si ze třetí pozice znamenitě připravil Haralda Simona, podařilo se mu jej v souboji předčít a dojet si pro dva body. Proti byl ale maďarský sudí Darago, který viděl Čechovo údajné přejetí vnitřní čáry a nařídil diskvalifikaci. Při pozdějším dotazu na ono provinění Klatovský jen krčil rameny. Finský tahoun Mats Järf dokázal obrat Švédy o další body, když se v poslední zatáčce vetřel před Petera Koije na druhou pozici, Švéd přitom na začátku jízdy vedl.

Proti Němcům věřili čeští fanoušci v hledišti obklopeni těmi německými v triumf 5:1, po startu tomuto výsledku vše nasvědčovalo, pak se ale ze třetí pozice přihnal Pletschacher a v na délce jedné roviny dokázal skóre vyrovnat. S tím se ale Češi nehodlali smířit a Antonín Klatovský si našel místečko v poslední zatáčce a vrátil se zpět na první místo. Následující jízdu zvedal diváky ze sedadel nádherný souboj Simona se Svenssonem, který lépe zvládl Rakušan a zajistil, že jeho tým šel do jízdy s Rusy v poslední sérii s plným počtem bodů. Než ale před poslední trojicí jízd znovu vyjela těžká technika, utkaly se Finové s Nizozemci a Seveřané měli kopec smůly. Nejprve Järf upadl z první pozice, posléze Kai Lehtinen nedokázal využít defektu Svena Holsteina, který se setrvačností došoural k pásce dříve než Fin.

Vrchol sobotního večera přinesl souboj dvou dosud neporažených týmů, Rusové se postavili rovněž bezchybným Rakušanům, ti poslali na start českým divákům dobže známého Martina Leitnera místo Haralda Simona. Leitner ale daleko nedojel, brzy odstavil svůj stroj jako nepojízdný a po pár vteřínách toho litoval. Chomicevič šokoval všechny přítomné pádem bez cizího zavinění v poslední zatáčce, čímž zaznamenal jedinou ztrátu Rusů za celý víkend. Sobotní program uzavřelo střetnutí českého výběru s finskou dvojicí. Klatovštví dokázali přivézt plný počet bodů, ale stoporocentní vítězství se nerodilo lehce. Anton si přišel na Järfa a pokusil se Skandinávce zdržet ve snaze nabídnout pozici bratrovi, ten nabídku využil, avšak Järf se s nastalou situací nehodlal smířit, střetl se s Antonínem až berlínskou tmu působivě prozářily jiskry od obou motocyklů, oba kohouti srážku ustáli a na konečném pořadí se již nic nezměnilo.

Výsledky sobota:

1. Rusko (28 bodů)
IVANOV Danil (3,3,3,2*) 11+1
CHOMICEVIČ Dmitrij (2*,2*,2*,F) 6+3
KRASNIKOV Nikolaj (2*,3,3,3) 11+1

2. Rakousko (27 bodů)
SIMON Harald (2*,2*,2*,2*,2*) 10+5
LEITNER Martin (R) 0
ZORN Franz (3,3,3,3,3,2) 17

3. Česká republika (19 bodů)
KLATOVSKÝ Antonín (0,2,3,d,3,3) 11
KLATOVSKÝ Jan (1,1*,2*,1,1,2*) 8+3
DIVIŠ Andrej (ns)

4. Švédsko (16 bodů)
SVENSSON Stefan (3,3,1,3,1,3) 14
LINDSTRÖM Per-Anders (Fd,0,0) 0
KOIJ Peter (0,1,1) 2

5. Nizozemsko (13 bodů)
TUINSTRA Johnny (2,2,0,0,0) 4
HOLSTEIN Sven Holstein (1,1,2*) 4+1
STELLINGWERF Rene (0,1,1,3) 5

6. Německo (12 bodů)
PLETSCHACHER Stefan (1,1,0,2,2) 6
NIEDERMAIER Max (3,0,2,1,Fd,0) 6
KIRCHNER Christoph (0) 0

7. Finsko (10 bodů)
JÄRF Mats (0,1,3,2,Fd,1) 7
MALINEN Henri (0) 0
LEHTINEN Kai (1,1,0,1,0) 3

Jízdy:
1. Niedermaier, Tuinstra, Pletschacher, Stellingwerf
2. Zorn, Simon, Lehtinen, Järf
3. Ivanov, Chomicevič, J.Klatovský, A.Klatovský
4. Svensson, Tuinstra, Holstein, Lindström (Fd)
5. Zorn, Simon, Pletschacher, Niedermaier
6. Ivanov, Krasnikov, Järf, Malinen
7. Svensson, A.Klatovský, J.Klatovský, Lindström
8. Zorn, Simon, Stellingwerf, Tuinstra
9. Järf, Niedermaier, Lehtinen, Pletschacher
10. Krasnikov, Chomicevič, Svensson, Koij
11. A.Klatovský, J.Klatovský, Holstein, Tuinstra
12. Ivanov, Chomicevič, Niedermaier, Kirchner
13. Zorn, Simon, J.Klatovský, A.Klatovský (d-přejetí vnitřního okraje dráhy)
14. Svensson, Järf, Koij, Lehtinen
15. Krasnikov, Ivanov, Stellingwerf, Tuinstra
16. A.Klatovský, Stellingwerf, J.Klatovský, Niedermaier(Fd)
17. Zorn, Simon, Svensson, Lindström
18. Stellingwerf, Holstein, Lehtinen, Järf (Fd)
19. Svensson, Pletschacher, Koij, Niedermaier
20. Krasnikov, Zorn, Leitner (R), Chomicevič (F)
21. A.Klatovský, J.Klatovský, Järf, Lehtinen

Neděle:

Zrcadlově obrácený rozpis a prohozené startovní pozice. Češi začínali s Finy a nebylo to ono, Antonín jel druhý, Jan poslední. Když se mladší z bratrského dua snažil protáhnout kolem Henri Malinena na třetí místo, Fin sám od sebe spadl a Jana Klatovského sestřelil. Čech sice rychle vstal, ale ruka přitisknutá k tělu a divoká gestikulace nevěstily nic dobrého. Obavy se potvrdily, když bylo oznámeno, že Jan Klatovský byl převezen do nemocnice s hlubokou tržnou ranou na ruce s podezřením na poškozenou tepnu. To všechno způsobilo roztočené kolo Malinenovy motorky. Malinen byl samozřejmě vyloučen, místa Klatovského se na scéně zjevil nečekaný hrdina – Andrej Diviš. Dvojnásobný šampión letošní české zimy okamžitě po startu opakované jízdy využil Järfových problémů s motocyklem a bez problémů přivezl dva body za vítězným Antonínem Klatovským. Vítězství 5:0 zvýšilo sebevědomí a snížilo nervozitu.

Rusové dali razítko na svůj triumf, když ve třiadvacáté jízdě porazili Rakušany 5:1. Vedl Ivanov před Zornem a Simonem, Krasnikov čtyřku uzavíral. Multišampión Krasnikov si nejdříve tvrdě vyšlápl na Simona, po vzájemném kontaktu se dostal na třetí místo a ve druhém okruhu i před Zorna a už nebylo, co řešit. Vylepšit průběžné umístění plánovali domácí a jako první jim v cestě stáli Švédové. Svensson v klidu vedl, ale za ním zuřil boj o dva body mezi Lindströmem a Pletschacherem, druhý jmenovaný v nájezdu do posledního kola rozhodl miniduel pro sebe.

Proti Nizozemcům Finové mizerně odstartovali a vypadali, že si jedou pro porážku 1:5, ale postupem času našli cestu přes nizozemský dvojblok až k vítězství 5:1. Emoce zažehla 27. jízda, Klatovský si v ní počínal při atacích Pletschachera velmi tvrdě, což se přirozeně nelíbilo domácím fans, kteří to také dávali najevo. Stranou nezůstal ani sám německý jezdec, který po dojetí čtyř kol divoce gestikuloval kamsi k rozhodčímu. A protože bojovnost Andreje Diviše slavila úspěch proti Maxi Niedermaierovi, připsali Češi další důležité body.

Třicátá jízda svedla dohromady Rakušany s českým národním Klabo Teamem. Zorn odstartoval nejlépe, za ním jezdil Simon, před kterého se ale Klatovský zvládl dostat, následně se dotáhl i na rakouskou ikonu, ale předjetí už nezvládl. Němcům teklo do bot, na domácí dráze nad nimi visela hrozba poslední příčky v celkovém hodnocení. Příliš si nepomohli ani proti Finům, Pletschacher se sice dostal do vedení během posledního okruhu, ale náhradník Kirchner na pásce prohrál s Lehtinem, a tak psali zklamaní Němci jen tři body.

Český bronz se houpal na dosah ruky, vše mohlo být rozhodnuto už v souboji proti Švédům. Neprohrát bylo nezbytné, zvláště když na poslední sérii si už brousili hřeby v neděli neporažení Rusové. Klatovský odfrknul od startu nejlépe, pak si na něj ale podobným způsobem počíhali Svensson, Klatovského stín letošní zimy, i Lindström, potenciální prohra 1:5 by znamenala nemalé trable. Lindström, švédské číslo dvě, chyboval proti Čechům už v sobotu a v neděli svoje trápení završil. Nejprve chyboval v první zatáčce posledního kola a Jihočech za ním si věděl rady, následně Švéd podlehl i tlaku Andreje Diviše, v poslední zatáčce upadl a bylo hotovo! Češi mohli slavit historický bronz.

Rusům chyběly k medailím na krku ještě dvě jízdy, nejprve se překvapivě zapotili s Finy, neb Mats Järf obkroužil první ze čtyř kol na prvním místě. Pak ale jako kdyby oba dva vedoucí muži průběžného pořadí mistrovství světa zařadili vyšší rychlostní stupeň a nebylo, o čem diskutovat. Švédově završili nepovedený konec víkendu remízou s Holanďany, Svensson sice vyhrál opakovanou jízdu, ale byl v ní sám, Koij se ocitl na zemi po kontaktu s balíky slámy a byl pochopitelně vyloučen.

Němci skončili překvapivě poslední, potvrdil to jejich vzájemný souboj s Nizozemci, které nutně potřebovali porazit. Duel celkových vítězů proti držitelům bronzové medaile se odbyl v exhibičním rytmu. Rusové se nikam nehnali a Antonín Klatovský odjel většinu jízdy po zadním kole, český bod zajistil nakonec bez velkého úsilí Andrej Diviš.

Český tým tak zaslouženou bronzovou medailí po skvělém představení navázal na poslední medailový úspěch českého ledového družstva starý 20 let, oním úspěchem bylo stříbro z Inzellu 1991. K historickému úspěchu dovedl reprezentaci rodinný tým otce a synů Klatovských, který za svoji dlouholetou práci zaslouží obrovskou poklonu, uznání a poděkování. Děkujeme, pánové.

Zde je k dispozici reportáž německé televize.

Výsledky neděle:
1. Rusko (30 bodů)
IVANOV Danil (3,3,3,3) 12
CHOMICEVIČ Dmitrij (2*,2*,2*,2*) 8+4
KRASNIKOV Nikolaj (2*,3,2*,3) 10+2

2. Rakousko (22 bodů)
SIMON Harald (0,1,1,2*,2*,2) 8+2
LEITNER Martin (ns)
ZORN Franz (1,3,3,3,3,1*) 14+1

3. Česká republika (18 bodů)
KLATOVSKÝ Antonín (3,3,2,3,2,0) 13
KLATOVSKÝ Jan (ns)
DIVIŠ Andrej (2*,1,0,0,1,1) 5+1

4. Švédsko (16 bodů)
SVENSSON Stefan (3,2,2,1,3,3) 14
LINDSTRÖM Per-Anders (1,0,1*,0,F) 2+1
KOIJ Peter (Fd) 0

5. Finsko (15 bodů)
JÄRF Mats (R,2*,3,2,1,3) 11+1
MALINEN Henri (Fd) 0
LEHTINEN Kai (3,0,1*,0,0) 4+2

6. Německo (12 bodů)
PLETSCHACHER Stefan (2,2,1,3,1,F) 9
NIEDERMAIER Max (0,0,3) 3
KIRCHNER Christoph (0,0,0) 0

7. Nizozemsko (12 bodů)
TUINSTRA Johnny (R,0) 0
HOLSTEIN Sven Holstein (1,1*,0,1,1) 4+1
STELLINGWERF Rene (1,2,1,2,2) 8

Jízdy:
22. A.Klatovský, Diviš, Järf (R), Malinen (Fd)
23. Ivanov, Krasnikov, Zorn, Simon
24. Svensson, Pletschacher, Lindström, Niedermaier
25. Lehtinen, Järf, Stellingwerf, Tuinstra (R)
26. Zorn, Svensson, Simon, Lindström
27. A.Klatovský, Pletschacher, Diviš, Niedermaier
28. Krasnikov, Chomicevič, Holstein, Tuinstra
29. Järf, Svensson, Lindström, Lehtinen
30. Zorn, A.Klatovský, Simon, Diviš
31. Ivanov, Chomicevič, Pletschacher, Kirchner
32. A.Klatovský, Stellingwerf, Holstein, Diviš
33. Ivanov, Krasnikov, Svensson, Lindström
34. Pletschacher, Järf, Lehtinen, Kirchner
35. Zorn, Simon, Stellingwerf, Holstein
36. Svensson, A.Klatovský, Diviš, Lindström (F)
37. Krasnikov, Chomicevič, Järf, Lehtinen
38. Zorn, Simon, Pletschacher, Kirchner
39. Svensson, Stellingwerf, Holstein, Koij (Fd)
40. Ivanov, Chomicevič, Diviš, A.Klatovský
41. Järf, Simon, Zorn, Lehtinen
42. Niedermaier, Stellingwerf, Holstein, Pletschacher (F)

Konečné pořadí:
1. Rusko (28+30 = 58 bodů)
IVANOV Danil (11+12) 23
CHOMICEVIČ Dmitrij (6+8) 14
KRASNIKOV Nikolaj (11+10) 21

2. Rakousko (27+22 = 49 bodů)
SIMON Harald (10+8)
LEITNER Martin (0+ns)
ZORN Franz (17+14)

3. Česká republika (19+18 = 37 bodů)
KLATOVSKÝ Antonín (11+13) 24
KLATOVSKÝ Jan (8+ns) 8
DIVIŠ Andrej (ns+5) 5

4. Švédsko (16+16 = 32 bodů)
SVENSSON Stefan (14+14) 28
LINDSTRÖM Per-Anders (0+2) 2
KOIJ Peter (2+0) 2

5. Finsko (10+15 = 25 bodů)
JÄRF Mats (7+11) 18
MALINEN Henri (0+0) 0
LEHTINEN Kai (3+4) 7

6. Nizozemsko (13+12 = 25 bodů)
TUINSTRA Johnny (4+0) 4
HOLSTEIN Sven Holstein (4+4) 8
STELLINGWERF Rene (5+8) 13

7. Německo (12+12 = 24 bodů)
PLETSCHACHER Stefan (6+9) 15
NIEDERMAIER Max (6+3) 9
KIRCHNER Christoph (0+0) 0

Zanechte komentář: