Zlatá přilba napotřetí přemohla Olymp, vyhrála 50:42

Autor článku:

pardubice.gifmarketa.jpgAKTUALIZOVÁNO Potřetí v systému dvojutkání hostila pardubická Zlatá přilba na své dráze ve Svítkově celek z hlavního města, ve dvou předcházejících případech odešla poražena. Ve středu však dokázali domácí, že ani s kompletně českou sestavou se nemusejí bát favorizovaných týmu s hvězdnými zahraničními posilami. Zlatá přilba doma díky týmovému výkonu vyhrála nad Olympem Praha 50:42 a může si užívat více než rok neznámé pocity vedoucího týmu tabulky.

Po celodenní nejistotě, zda-li se vůbec zvedne páska nového extraligového ročníku podle plánu, dorazilo do promrzlého Svítkova o něco méně diváků, než je obvyklé. Hlavní hvězdou podvečera měl být dánský mazák Nicki Pedersen, který se překvapivě objevil v sestavě policejního klubu už v prvním extraligovém závodě sezony. Jak se později ukázalo, nešlo o jediné překvapení, ve kterém hrál Dán hlavní roli.

Ono překvapení přišlo hned několik momentů po slavnostním nástupu. Od startu první jízdy nejlépe odjel Zdeněk Simota, následován Pedersenem, toho v první zatáčce stopoval Hynek Štichauer a na jejím konci si s Dánem poradil a za ovací publika jej udržel za svým deflektorem po zbylá tři a půl kola. Stejný kousek zopakoval Štichauer hned ve třetí jízdě při dalším souboji s trojnásobným mistrem světa, kdy oba muži vylepšili svá předchozí postavení o jednu příčku. Tuto rozjížďku sice rozjel nejlépe Josef Franc, ale postupně se propadal, až na čtvrtém místě svůj stroj zastavil úplně. Dva souboje Štichauer – Pedersen od sebe oddělila juniorská jízda, ve které Václav Milík za sebou bez větších obtíží nechal Pavola Pučka i Zdeňka Vrbu, René Vidner cíl neviděl, jeho speciál nevydržel dále než na konec první zatáčky. Nejrychlejším mužem jízdy čtyři byl Tomáš Suchánek, ale rozhodčí závodu Pavel Váňa viděl Suchánkovo přejetí vnitřního okraje dráhy oběma koly, a tak trojka putovala na konto Matěje Kůse, který podlehl Suchánkovi v přímem souboji o maximální bodový zisk.

Ze třetího střetnutí s Hynkem Štichauerem už Nicki Pedersen tři body vyválčil, za nimi se seřadili Tomáš Suchánek a Zdeněk Simota, byl to však poslední moment v závodě, kdy Pražané tahali za delší konec provazu. V další jízdě totiž bratři Drymlové porazili France s Kůsem, zatímco Lukáš ujížděl daleko vpředu, Aleš ze čtvrtého místa bojoval s Matějem Kůsem, aby byl ve druhém okruhu lepší a posunul se před svého soka, vítězstvím 4:2 bratři vyrovnali skore závodu. A když si stejný úspěch připsala i dvojice Václav Milík – Tomáš Suchánek, dostaly se Pardubice do vedení, které již ze svých rukavic nepustily. Mohlo však být ještě veseleji, kdyby Tomáš Suchánek v poslední zatáčce neztatil ze svého vedoucího postavení dvě pozice.

Velkými jmény nabitou devátou jízdu ovládl Nicki Pedersen před pardubickým dvojblokem Hynek Štichauer – Lukáš Dryml. Ze čtvrtého místa zamířil pomalu jedoucí Matěj Kůs přímo do depa, a připravil tak Lukáše Drymla o bonusový bod. Bodové nůžky náskoku domácích ještě více rozevřeli maximálním bodovým ziskem Aleš Dryml a Tomáš Suchánek, když bod zbyl na Zdeňka Simotu. Poslední jiskřičku pražské naděje vykřesal ve dvanácté jízdě Nicki Pedersen, jízdu vyhrál a protože Josef Franc bral bod, pražské manko se snížilo o dva body. To už však byli závodníci na dráze podruhé, první vydání dvanácté jízdy bylo za stavu 5:1 pro domácí ukončeno pádem Václava Milíka v zatáčce u depa. Definitivní rozhodnutí padlo v jízdě čtrnácté, kdy dva tabulkové body pro domácí potvrdili maximálním vítězstvím Aleš Dryml a Václav Milík. Na triumfu Zlaté přilby nic nezměnil ani žolík Nicki Pedersena, který jej stejně nedokázal proměnit naplno, proti byl skvěle jedoucí Lukáš Dryml. Pražané tedy stejně jako před rokem začali soutěž porážkou.

Řekli:

kus3.jpgMatěj Kůs: Dneska jsem měl slabší den, ale já si myslím, že moje forma je dobrá. Jenom poslední jízdu mě tam Lukáš zprasil, že už jsem neměl sílu pokračovat dál. Dneska mě proti němu nasadili, vim proč, a rozhodně se ho nebojim. Závody se vyhrávaj na konci sezony. Sezona je dlouhá a ještě nás pár závodů čeká. Mohlo to bejt lepší, ale jedna jízda nula, to se stane. Jednu jízdu byla smůla, kdy se to Lukášovi zvedlo, já jsem kvůli tomu musel zabalit a už pak nebyla šance, abych cokoli udělal. Na poslední jízdu si se mnou poradil hned v první zatáčce, aspoň budu vědět pro příště, jak se mam zachovat.

dryml-ales.jpgAleš Dryml: Velice napínavý souboj, dráha byla velmi těžká, ale myslím, že náš tým se s tím vyrovnal. Trošku mě to překvapilo, jak lehce se kluci na těch dírách vznášeli. Občas jsme měli problémy, kopalo to, třikrát mi díra vyhodila nohu z háku. Věděli jsme, že to bude těžký, tak jsme do toho dali hodně a ten výsledek opravdu svědčí o tom, že celej tým chtěl vyhrát první závod. Nechtěli jsme udělat to samý, co loni, kdy jsme jim na domácí dráze podlehli. Na domácí dráze se nás soupeři musí bát. Můj výkon nebyl perfektní, ale body jsem pak doháněl. Na začátku tam byly dvě jízdy, který mi nevyšly, ale vždycky jsem závodil. Starty mi nešly, pak jsem ale závodil, to je plochá dráha. I Nicki ztratil pár bodů, takže ta dráha byla fakt těžká, žádná chyba se neodpouštěla.

milik2.jpgVáclav Milík: Myslim, že to bylo dobrý. Dařily se starty a dráha byla taková hlubší, což mi docela vyhovuje, takže to bylo fajn. Co se stalo při tom tvém pádu? Chtěl jsem jet na lajnu, akorát tam byla kolej, vytáhlo mě to, a když jsem se snažil se z toho nějak dostat, tak se tam objevil Lukáš a už jsem nevěděl, co s tim, tak jsem to zahodil. Ale spokojenost nade vše, hlavně že je vítězství.

franc.jpgJosef Franc: Vypadalo to, že to budou hodně těžký závody, nakonec to dopadlo tak, jak to dopadlo, nikomu se nic nestalo, všichni jsou zdraví. Co se týče motorky, tak jsem měl docela jasno, když jsme sem jeli, aby to fungovalo. Dvě jízdy to vypadalo, že by to šlo a pak to nějak uteklo, takže z toho mam v hlavě guláš. Prohráli jsme o osm bodů a je to škoda, že jsme neudělali aspoň remízu. Ale na to, jaký bylo celej den počasí a jak vypadala dráha, si myslim, že to byly dobrý závody.

stichauer.gifHynek Štichauer: Vyhráli jsme, tak spokojenost určitě je. Bylo to těžký na takovýdle dráze a proti Praze, která přijela s Nickim, trojnásobnym mistrem světa. Byl to asi nejtěžší závod, co jsem letos jel a jsem za to hrozně rád a vážim si toho. Chci poděkovat fanouškům, že přišlo aspoň pár lidí v takový zimě a bylo to super.

dryml_lukas2.jpgLukáš Dryml: Byly těžký podmínky, bylo dost mokro, bylo to hodně o startu. Myslím, že jsme celej tým táhli slušně. Závěr byl fajnovej. Dvakrát jsem jel z výjezdu po zadním kole na hranici pádu. Když by to vyšlo, tak by se mi bejvalo podařilo odvést  Nicki Pedersena dvakrát, ale nebudem si hrát na jména, každej závodník je stejnej. Kůsák taky jel dost slušně. Je potřeba brát ten závod s rezervou. Když bychom jeli na hraně, tak by možná bylo víc pádů, protože dráha byla fakt těžká. Je to dobrej začátek sezony, potřebujeme vyhrávat všechny domácí závody a občas urvat nějaký vítězství na výjezdu a bude to fajn.

 

AMK ZP Pardubice (50 bodů)

1 ŠTICHAUER Hynek (2,3,2,2,1*,1) 11+1
2 DRYML Aleš (1,2,1,3,2,3) 12
3 SUCHÁNEK Tomáš (0,d,1*,1,2*) 4+2
4 DRYML Lukáš (2,3,1,2,2,3) 13
5 VIDNER René (R) 0
6 MILÍK Václav (3,1*,3,1*,Fd,2*) 10+3
7 PETRÁK Jaroslav (ns)

PSK Olymp Praha (42 bodů)
8 PEDERSEN Nicki (1,2,3,3,3,4!) 16
9 FRANC Josef (R,3,2,R,1,1) 7
10 SIMOTA Zdeněk (3,1,0,2,1,0) 7
11 KŮS Matěj (3,0,R,3,3,R) 9
12 PUČKO Pavol (2,0,0,0,0) 2
13 VRBA Zdeněk (1) 1
14 GAVENDA Martin (ns)

Jízda po jízdě:
1. Simota, Štichauer, Pedersen, Suchánek 2:4
2. Milík, Pučko, Vrba, Vidner (R) 3:3 (5:7)
3. Štichauer, Pedersen, A. Dryml, Franc (R) 4:2 (9:9)
4. Kůs, L.Dryml, Simota, Suchánek (d) 2:4 (11:13)
5. Franc, A. Dryml, Milík, Pučko 3:3 (14:16)
6. Pedersen, Štichauer, Suchánek, Simota 3:3 (17:19)
7. L.Dryml, Franc, A. Dryml, Kůs 4:2 (21:21)
8. Milík, Simota, Suchánek, Pučko 4:2 (25:23)
9. Pedersen, Štichauer, L.Dryml, Kůs (R) 3:3 (28:26)
10. A. Dryml, Suchánek, Simota, Franc (R) 5:1 (33:27)
11. Kůs, L.Dryml, Milík, Pučko 3:3 (36:30)
12. Pedersen, L.Dryml, Franc, Milík (Fd) 2:4 (38:34)
13. Kůs, A. Dryml, Štichauer, Pučko 3:3 (41:37)
14. A. Dryml, Milík, Franc, Simota 5:1 (46:38-)
15. L.Dryml, PEDERSEN!, Štichauer, Kůs (R) 4:4 (50:42)

Zanechte komentář: