Zápisky o válce čtyř zemí v Landshutu

Autor článku:

SWC.jpgnemecko.pngZnovu po roce bojovali němečtí plochodrážníci na domácí dráze o postup do hlavní části Speedway World Cupu na domácí dráze. Loni se jim v Abensbergu postavili čeští jezdci a byli úspěšní. V sobotu se na oválu u Landshutu utkali s Finy, kteří skončili v roce 2010 sedmí, s Američany se superhvězdným rutinérem Hancockem v sestavě a s mladým výběrem Ukrajiny oslabeným o klíčového muže Andreje Karpova. Němci v roli mírného favorita svoje příznivce nezklamali a se 47 body si zajistili místenku ve Vojensu.

Němci se naladili na vítěznou vlnu hned na začátku třemi trojkami, obzvláště hned první jízda, kdy v souboji kapitánů Martin Smolinski ujel všem, vzbudila velké naděje. Smolinski si z vnitřku věděl rady, na opačné straně Hancock od prken vůbec neodjel a nic lepšího než bodík z toho nebylo, když se mezi ně vklínil ještě Joonas Kylmäkorpi. Nejlepší start do druhé jízdy měl Christian Hefenbrock a to bylo vše co se v dané jízdě stalo. O třetí trojce pro domácí rozhodl Frank Facher, když byl nejlepší z výjezdu na protilehlou rovinu prvního kola. Stadion byl v extázi, fanoušci už se viděli v dalším kole.

Čekání na další plný bodový zisk domácích se ovšem řádně protáhlo, hvězda landshutských Ďáblů Smolinski ho přivezl až na začátku třetí série. Mezitím znovu ztratil Hancock, který tentokrát nestačil na Kirila Cukanova, ačkoli to na něj zkoušel horem – dolem. Hned v následující jízdě znovu vládli Ukrajinci, kdy se skvělým způsobem po venku dostal na první místo Alexander Loktajev a už na ně nikoho nepustil. Stejně jako v první sérii, když vyhrál Smolinski, vyhrál i Hefenbrock, ten na to ale potřeboval dvě jízdy. V prvním vydání vedl Cukanov, z posledního místa ale upadl Buman, a tříčlenné opakování pro sebe rozhodl „Hefe“. Ve stejné sérii poprvé stoprocentně zabodoval Hancock, nejlépe odstartoval a nikým neohrožován proťal linii cíle jako první. V poslední jízdě třetí série sice Ryan Fisher dorazil do cíle až jako třetí, ale jeho ataky Kobrina se fanouškům prostě musely líbit.

Do čtvrté série šly všechny týmy naskládány mezi 20 a 25 body, na dolní hranici si byli bodově rovni Finové s Američany, o vedení se dělili domácí s Finy. Pak ale „lokalmatador“ Smolinski, Hefenbrock a Facher zopakovali svá představení z první série, všichni tři vyhráli a soupeřům odskočili. Frank Facher musel zatáhnout naplno, když do své rozjíďky neodstatoval nejlépe, ale jedouce polovinou motorky po vnitřní betonové ploše se protáhl do vedení. Ve dvacítce Greg Hancock nenavázal na předchozí vítězství, když si na druhém místě znovu vůbec nevěděl rady s Kirilem Cukanovem, tentokrát jedoucím jako taktická rezerva.

Před posledním kvintetem jízd vedli Němci o pět bodů a byli blízko vítězství a následného postupu, který ještě přiblížil Smolinski, jenž uzavřel svůj bodový účet na čísle čtrnáct. Definitvní razítko na triumf pak dal ve třiadvacáté jízdě Facher a stadion mohl slavit.

V pohodové atmosféře na stadionu Ellermühle si naši západní sousedé připsali relativně bezproblémové vítězství a nutno podotknout, že se jedná o triumf naprosto zasloužený. Němci tak poprvé od roku 2005 postupují do hlavní části Speedway World Cupu, kdy postoupili z Terenzánu, už tehdy měli v sestavě Christiana Hefenbrocka a tehdy jedenadvacetiletého Martina Smolinského na pozici kapitána. Pozitivní dojmy z průběhu celého sobotního mítinku tak kalí jen velké množství prachu z vysušené trati na začátku závodu a zhruba hodinový úsek po konci třetí série, ve kterém byly odjety tři jízdy. Nejdříve probíhala regulerní přestávka, aby jen několik minut po ní následovala další způsobená nefunkčnostní startovacího zařízení, což mírně narušilo tradiční představu o obvyklé německé preciznosti a špičkové připravenosti.

Řekli:
Kauko Nieminen: Byl to pro nás těžký závod. Jeli jsme dobře, ale evidentně ne dost dobře. Je fér přiznat, že Němci byli lepší a zaslouží místo v World Cupu. Kde byl rozdíl mezi loňskem, kdy jste postoupili, a letošním závodem? Myslím, že letos to týmu neklapalo, tak jako loni. Minulý rok jsme byli všichni nažhavení. Teď jsme měli pár problémů. Nemůžeme si stěžovat, jeli jsme, jak nejlépe jsme mohli, ale prostě to nestačilo.  Jak jsi spokojený se svým výkonem? Myslím, že to šlo. Vyjel jsem jedenáct bodů, mohl jsem mít i víc, bylo by to pěkné, ale snad to nebylo tak špatné.

Christian Hefenbrock: Hlavně to byl dobrý týmový výkon. Měl jsem dvě horší jízdy, ale tým vyhrál a to je to jediné, co se počítá. Jsi spokojený, co s tím, co jsi předvedl ty osobně? Jo, deset bodů není špatný výsledek, ale jak jsem řekl, důležité je týmové vítězství. Jak se ti jelo před domácím publikem? Velmi dobře. Měli jsme opravdovou výhodu domácího prostředí.

Ryan Fisher: Bylo to dobré, výborná zkušenost a ponaučení. Mám rád, když je na dráze víc materiálu, dneska to pro mě bylo příliš hladké. Ke konci závodu jsem dokázal nastavit motorku a zrychlit. Bylo složité předjíždět, když jsi jel zezadu, ale jakmile jsi odstartoval, tak to bylo snadné. Jako tým jsme jeli dobře, všichni dělali, co mohli, i když to nestačilo. Bylo jasné, že to bude těžké proti Němcům na jejich domácí dráze, snad to vyjde příští rok.

Ricky Wells: V pohodě. Doufal jsem, že budu o trochu lepší, měl jsem problémy s natavením motoru, musím na tom zapracovat a do příště se z toho poučit. Dráha byla ok, při tréninku opravdu dobrá, při závodě na můj vkus možná až příliš hladká, ale to je jedna z věcí, s kterými se prostě musíš vypořádat.

Konečné pořadí:
1. Německo 47 bodů
1 Martin Smolinski 14 (3,2,3,3,3)
2 Christian Hefenbrock 10 (3,0,3,3,1)
3 Frank Facher 11 (3,1,1,3,3)
4 Mathias Schultz 7 (2,1,2,1,1)
5 Tobias Kroner 5 (1,0,0,1,3)

2. USA 39 bodů
1 Greg Hancock 12 (1,2,3,2,1,3)
2 Ricky Wells 5 (1,2,0,1,1)
3 Ryan Fisher 14 (2,3,1,2,3,3)
4 Tyson Burmeister 8 (1,3,1,1,2)
5 Mikey Buman 0 (0,0,Fd,-,-)

3. Finsko 38 bodů
1 Joonas Kylmäkorpi 9 (2,3,3,1,R)
2 Tero Aarnio 9 (2,0,3,2,2)
3 Juha Hautamäki 8 (1,1,2,2,2)
4 Kalle Katajisto 1 (R,0,1,F,-)
5 Kauko Nieminen 11 (3,2,2,2,2)

4. Ukrajina 26 bodů
1 Andrej Kobrin 5 (0,1,2,F,0,2)
2 Stanislav Ogrodnik 0 (0,-,0,-,0)
3 Kiril Cukanov 9 (R,3,2,0,3,1)
4 Alexander Loktajev 6 (3,3,0,0,-)
5 Jaroslav Poljuchovič 6 (2,1,2,1,0,0)

Jízda po jízdě:
1. Smolinski, Kylmäkorpi, Hancock, Kobrin
2. Hefenbrock, Aarnio, Wells, Ogrodnik
3. Facher, Fisher, Hautamäki, Cukanov (F/4)
4. Loktajev, Schultz, Burmeister, Katajisto (R/2)
5. Nieminen, Poljuchovič, Kroner, Buman
6. Fisher, Smolinski, Poljuchovič, Katajisto
7. Burmeister, Nieminen, Kobrin, Hefenbrock
8. Kylmäkorpi, Pojuchovič (Ogrodnik/TR), Facher, Buman
9. Cukanov, Hancock, Schultz, Aarnio
10. Loktajev, Wells, Hautamäki, Kroner
11. Smolinski, Hautamäki, Burmeister, Ogrodnik
12. Hefenbrock, Cukanov, Katajisto, Buman (Fd/4)
13. Hancock, Nieminen, Facher, Loktajev
14. Kylmäkorpi, Schultz, Poljuchovič, Wells
15. Aarnio, Kobrin, Fisher, Kroner
16. Smolinski, Nieminen, Wells, Cukanov
17. Hefenbrock, Fisher, Kylmäkorpi, Loktajev
18. Facher, Aarnio, Burmeister, Poljuchovič
19. Fisher (Buman TR), Hautamäki, Schultz, Kobrin (F/2)
20. Cukanov (Ogorodnik TR), Hancock, Kroner, Katajisto
21. Smolinski, Aarnio, Hancock (TR Buman), Kobrin (TR Loktajev)
22. Hancock, Hautamäki, Hefenbrock, Poljuchovič
23. Facher, Kobrin, Wells, (Katajisto N)
24. Fisher, Nieminen, Schultz, Ogrodnik
25. Kroner, Burmeister, Cukanov, Kylmäkorpi (R/4)

Zanechte komentář: