Greg Hancock ovládl Markétu

Autor článku:

ceska-republika.pnggrand-prix.gifhancock2.jpgAKTUALIZOVÁNO – Američan Greg Hancock ovládl včera večer na pražské Markétě třetí díl letošního seriálu Grand Prix. Greg Hancock vyhrál základní část se ziskem čtrnácti bodů, když podlehl jen Jasonu Crumpovi. V semifinále to Crumpovi oplatil a dojel si pro postup do finále, kde v opakované jízdě díky pádu Crumpa nechal za svými zády polské duo Hampel – Gollob a po urputné bitvě zaslouženě zvítězil. Oba polští matadoři skvěle táhli za Hancockem po celou dobu závodu, ovšem ani jeden z nich na něj nestačil. Na divokou kartu startující Matěj Kůs obsadil se třemi body třinácté místo. Ty si vybojoval v jízdě s číslem devět, kde fantasticky porazil Jasona Crumpa, Andrease Jonssona a Janusze Kolodzieje.

 

1.jpg

Když jsme ráno s manželkou zbalili vše důležité na cestu do Prahy na Grand Prix, včetně nezbytných řízečků, mohli jsme vyrazit směr hlavní město. Po cestě jsme nabrali ještě nějaké pasažéry a mohli jsme fičet. Počasí nám však moc optimismu nepřidalo. Celou cestu až někdo po Jihlavu pršelo a to docela hodně hustě. Moje žena nás však uklidňovala stále větou: „nebojte, v Praze bude hezky!“ A měla pravdu. Po příjezdu na pražskou Markétu nám do zad pražilo sluníčko a my jsme neskrývali úsměvy. Po nezbytném vyřízení akreditací jsme zamířili přímo do depa, kde jsme udělali několik fotografií.

2.jpgTěsně před závodem se nad stadiónem prohnal černý mrak, který však vypustil na téměř zaplněný stadión jen pár malinkých kapiček. Vše bylo připraveno k slavnostnímu nástupu. Jakmile jezdci nastoupili, proběhla taky minuta ticha za nedávno zesnulého slovinského plochodrážníka a taky dlouholetou oporu Zlaté Přilby Pardubice Matěje Ferjana. jezdci se poté představili diváku a mohlo se začít.

V úvodní sérii většina favoritů potvrdila své kvality. Ze tří bodů se radoval Chris Holder, Jason Crump, Tomasz Gollob, ale taky Greg Hancock. Dobré výkony zajeli také Kenneth Bjerre, Nicki Pedersen, Jarek Hampel a Andreas Jonsson. Naopak za očekáváním zůstali Emil Sajfutdinov, Antonio Lindbäck, ale ani Matěj Kůs nevstoupil do závodu vůbec dobře. Začal nulou. Byla to však první série jízd a vše se dalo napravit.
6.jpg
Ve druhé sérii si o jeden bod polepšil Greg Hancock a Jarek Hampel. Trojlístek Crump, Holder a Gollob opět zvítězili. někteří jezdci si drželi svůj solidní průměr a polehoučku sbírali body. Matěj Kůs však body nepřidával. Ve své druhé jízdě opět nebodoval a jeho vysněné semifinále se mu vzdalovalo. Na čele byla trojice Gollob, Crump a Holder. Na záda jim dýchali Hampel s Hancockem.
8.jpg

Karta se však obrátila ve třetí sérii. matěj Kůs se zdřejmě rozhodl svůj hubený výsledek vylepšit a hned třemi body. V nádherné deváté jízdě svedl urputný boj od začátku do konce jáízdy s Jasonem Crumpem, kterému sebral první body. O body však nepřišel Tomasz Gollob, ale hned o dva naopak přišel Chris Holder. Čelo tabulky se tedy dosti srovnalo. Na čele byl doposud neporažený Tomasz Gollob. Za nim se těsně tlačili jezdci s jednobodovou ztrátou Jason Crump, Jarek Hampel a Greg Hancock. Těsně za nimi pak byl Chris Holder. O postup se nepřestávala prát ani pětibodová čtveřice Jonsson, Bjerre, Pedersen a Lindgren. Mnoho lidí doufalo, že se Matěji Kůsovi podaří další překvapení a ke svým třem bodům přidá další dávku a semifinále by možná mohlo vyjít.

5.jpgMatějovi se však nepovedlo navázat na úspěch z předchozí jízdy a připsal si jen další nulu. Další zlom závodu nastal v předposlední sérii. Tomasz Gollob byl poražen reprezentačním kolegou Hampelem a přišel o první bod. Pozadu s body nezůstal ani Greg Hancock a ve vedení byl společně s Hampelem a Gollobem. Třemi body si pomohl Kenneth Bjerre a blýskl se i Rune Holta. Tomu už však o nic nešlo.

Další velké překvapení nastalo v poslední sérii v podobě třetího místa Tomasze Gollba, když ho dokázali porazit Greg Hancock a Andreas Jonsson. Nicki Pedersen rozšířil své doposud chudé pětibodové konto o vítězství a zajistil si tak postup mezi nejlepších osm. Emil Sajfutdinov sice vyhrál svoji poslední jízdu, ale to už mu bylo k ničemu. Dokupy měl na svém kontě jen šest bodů. Do semifinále tedy postoupili Hancock, Hampel, Gollob, Crump, Holder, Bjerre, Pedersen a Lindgren. Matěj Kůs se loučil s publikem třemi body, které získal v deváté jízdě.
10.jpg
Po losování semifinále byli připraveni na první semifinále Crump, Hancock, Pedersen a Bjerre. Nejlépe odjel od startu Greg Hancock a své vedení už nepustil. Jason Crump, který dojel druhý musel po celou jízdu odrážet útoky Nickiho Pedesena. Nicki však na Jasona nestačil a byl vyřazen, stejně jako jeho krajan Kenneth Bjerre.
7.jpg
Ve druhém semifinále si vybral kopec smůly Chris Holder. Do čela šel od startu Jarek Hempel a Chris Holder jel těsně za nim. Musel odrážet útoky polského matadora Tomasze Golloba. V zatáčce u depa však najel do díry a poroučel se k zemi. Opakovanou jízdu opanovala polská dvojice Hampel – Gollob. Vítězem se stal jarek Hampel před Tomaszem Gollobem a oba si tak zajistili postup do finále. Vyřazen byl Fredrik Lindgren a také vyloučený Chris Holder.
12.jpg
Finále slibovalo napínavou podívanou. Od startu šel do vedení Greg Hancock, oba Poláci odjeli téměř současně a sevřeli jako do kleští Jasona Crumpa. Ten bohužel neustál svůj stroj a upadl. Na start jízdy se postavili všichni čtyři jezdci. Start proběhl ve stejném duchu jako ten první. Jason Crump tentokrát neupadl, ale než se vyhrabal ze sevření, byli už jeho tři soupeři daleko vepředu. Na čele jel Greg Hancock, ale Jarek Hampel mu nedaroval ani metr dráhy. Greg však uplatnil své zkušenosti a i přesto, že oba dojeli téměř vedle sebe, přece jen motocykl Grega Hancocka byl o kousíček dříve v cíli. Jarek Hampel se tedy musel spokojit s místem druhým. Bronzovou medaili obsadil další Polák Tomasz Gollob a udělal tak jistě velkou radost početnému polskému publiku, které už tradičně navštěvují pražskou Markétu.
11.jpg
Vyhlášení vítězů zakončilo tradiční čestné kolo třech nejlepších a krásný ohňostroj. My jsme se vypravili na tiskovou konferenci, do depa se naposledy pozdravit z aktéry závodu a honem domů do daleké Kopřivnice.

VÝSLEDKY:
1. Greg Hancock, USA (3,2,3,3,3,3,6) 23
2. Jaroslaw Hampel, Polsko (2,3,3,3,2,2,4) 19
3. Tomasz Gollob, Polsko (3,3,3,2,1,3,2) 17
———-
4. Jason Crump, Austrálie (3,3,2,1,2,2,0) 13
5. Chris Holder, Austrálie (3,3,1,0,2,d) 9
6. Nicki Pedersen, Dánsko (2,1,2,0,3,1) 9
7. Kenneth Bjerre, Dánsko (2,1,2,3,1,0) 9
8. Fredrik Lindgren, Švédsko (1,2,2,2,1,1) 9
9. Andreas Jonsson, Švédsko (2,2,1,1,2) 8
10. Rune Holta, Polsko (0,0,1,3,3) 7
11. Emil Sajfutdinov, Rusko (1,2,d,0,3) 6
12. Antonio Linbäck, Švédsko (1,1,1,2,1) 6
13. Matěj Kůs, Česká republika (0,0,3,0,0) 3
14. Chris Harris, Velká Británie (R,1,0,2,0) 3
15. Artiom Laguta, Rusko (1,0,0,1,0) 2
16. Janusz Kołodziej, Polsko (0,0,0,1,0) 1
17. Lukáš Dryml, Česká republika NS
18. Zdeněk Simota, Česká republika NS

Jízdy:
1. Ch. Holder, A. Jonsson, A. Linbäck, R. Holta
2. T. Gollob, K. Bjerre, A. Laguta, J. Kołodziej
3. J. Crump, N. Pedersen, F. Lindgren, Ch. Harris (R)
4. G. Hancock, J. Hampel, E. Sajfutdinov, M. Kůs
5. J. Hampel, A. Jonsson, N. Pedersen, A. Laguta
6. Ch. Holder, E. Sajfutdinov, Ch. Harris, J. Kołodziej
7. J. Crump, G. Hancock, K. Bjerre, R. Holta
8. T. Gollob, F. Lindgren, A. Linbäck, M. Kůs
9. M. Kůs, J. Crump, A. Jonsson, J. Kołodziej
10. G. Hancock, F. Lindgren, Ch. Holder, A. Laguta
11. T. Gollob, N. Pedersen, R. Holta, E. Sajfutdinov (d)
12. J. Hampel, K. Bjerre, A. Linbäck, Ch. Harris
13. K. Bjerre, F. Lindgren, A. Jonsson, E. Sajfutdinov
14. J. Hampel, T. Gollob, J. Crump, Ch. Holder
15. R. Holta, Ch. Harris, A. Laguta, M. Kůs
16. G. Hancock, A. Linbäck, J. Kołodziej, N. Pedersen
17. G. Hancock, A. Jonsson, T. Gollob, Ch. Harris
18. N. Pedersen, Ch. Holder, K. Bjerre, M. Kůs
19. R. Holta, J. Hampel, F. Lindgren, J. Kołodziej
20. E. Sajfutdinov, J. Crump, A. Linbäck, A. Laguta
Semifinále:
21. G. Hancock, J. Crump, N. Pedersen, K. Bjerre
22. T. Gollob, J. Hampel, F. Lindgren, Ch. Holder (d)
Finále:
23. G. Hancock, J. Hampel, T. Gollob, J. Crump

Zanechte komentář: