Opožděná demolice ve Slaném

Autor článku:

akslany.gifmseno.jpgVedoucí celek extraligy Grepl Mšeno zavítal ve středečním odpoledni na dráhu Slaného a v roli hosta se nijak nežinýroval. Grepl potvrdil v královském městě úlohu největšího favorita soutěže a po jednoznačném průběhu rozebral domácí AK v poměru 59:32, když domáci nedokázali v celém střetnutí vyhrát jedinou jízdu.

Oproti původnímu plánu se páska zvedala o půl hodiny později, zpoždění startu závodu zavinila porucha kropičky. Důsledné prolití trati těsně před závodem však na škodu nebylo, z trati se alespoň nezvedala hustá oblaka prachu, jak to bývá v letních měsících ve Slaném obvyklé. První jízdu vyhrál Robert Kosciecha, ale Martin Málek se k němu bodově nepřipojil, a tak diváci psali do programů remízu. V juniorské jízdě zavzpomínali mšenští Michael Hádek a Jan Holub na své den staré vítězství v závodě juniorských družstev a své slánské rivaly Čejku s Dudkem znovu porazili. Triumfem 5:1 se Grepl dostal do vedení, které již v celém střetnutí nepustil. Kosciecha vyhrál i svoji druhou jízdu, ale znovu z toho byla jen remíza, když Luboš Tomíček startoval s handicapem za najetí do pásky. Byla to také poslední vyhraná rozjížďka Roberta Kosciechy, který tolik namlsal slánské příznivce třiadvacetibodovým galapředstavením v Pardubicích. Ve čtvrté jízdě rozehrál svůj skvělý part v tomto závodě i Sebastian Ulamek, bývalá dlouholetá opora slánských. Za Ulamkem dorazili Málek, Kosciuch a se ztrátou i Chrzanowski.
Druhou sérii zvládli hosté famózně, třikrát vyhráli 5:1 a udělali rozhodující krok ke dvěma bodům. V sedmé jízdě Filip Šitera neodstartoval nejlépe, ale naplno zaúřadovaly jeho lokty, což vyústilo v propad Chrzanowského na třetí místo. Čtveřici vedl znovu suverén Ulamek, jehož jistil z druhého místa právě Šitera. Do osmé jízdy odjel nejlépe Jan Holub, za ním ale svými manévry diváky bavili Martin Málek a Norbert Kosciuch. Polák se však dokázal Málkovi vzdálit a doručit na mšenské konto ve spolupráci s vedoucím Holubem další plný počet bodů.
V deváté jízdě Robert Kosciecha znovu nedokázal navázat na svá předešlá vítězství, když proti byl kdo jiný než Ulamek. Zkušený harcovník Kosciecha hned další jízdu dostal příležitost k reparátu a to hned dvojnásobnému. Slánský manažer Milan Mach se totiž rozhodl využít pravidlo o žolíkovi. Jakékoli snahy o výraznější snížení hrozivého skóre odmítli Filip Šitera s Norbertem Kosciuchem velmi rychle, po startu společně vedli. Kosciecha se ale nevzdal a na konci třetího okruhu se před českého reprezentanta protáhl. Ve stejném místě v poslední zatáčce si ale na Kosciechu Šitera počíhal a podobným manévrem se před Poláka vrátil na druhé místo, čímž zajistil, že slánští dvěma násobili jen třetí místo. Jedenáctou jízdou pokračoval Ulamek ve svém vítězném tažení slánským podvečerem, ale hlavně týmové vítězství 4:2 znamenalo, že čtyři jízdy před koncem měli hosté dva body za extraligové vítězství v kapse.
Tomasz Chrzanowski, jehož na závodech doprovázela půvabná manželka, bývalá redaktorka polské televize, si poprvé přivezl vítězství z jízdy až v té s číslem dvanáct, což bylo pro potenciální slánský úspěch v závodě příliš pozdě. Na výsledných dvacet sedm bodů narostl mšenský náskok o jízdu později. Hádek s Ulamkem porazili 5:1 Kosciechu a trápícího se Luboše Tomíčka. Nominované jízdy skončily obě remízou. Tu první přivezl překvapivě ve své první jízdě v závodě patnáctiletý Eduard Krčmář, který ujel všem a připsal si první z mnoha extraligových vítězství v kariéře. Druhou výhradně polskou jízdu vyhrál Sebastian Ulamek, který tak šestou trojkou završil svůj bodový komplet.

AK Slaný 32 bodů
1 Robert Kosciecha 15 (3,3,2,2,2!,1,2)
2 Luboš Tomíček 0 (0,0,0)
3 Martin Málek 4 (0,2,1,1,0,R)
4 Tomasz Chrzanowski 8+1 (0,1,1*,2,3,1)
5 Michal Dudek 2 (1,1,R,0)
6 Roman Čejka 0 (0,0,0)
7 Eduard Krčmář 3 (3)

Grepl Mšeno 59 bodů
8 Jan Jaroš 5 (1*,2,R,2)
9 Filip Šitera 11+4 (1*,3,2*,2*,1*,2)
10 Norbert Kosciuch 11+1 (2,1,3,2*,3,0)
11 Sebastian Ulamek 18 (3,3,3,3,3,3)
12 Jan Holub 8+2 (2*,2*,3,1)
13 Michael Hádek 6+1 (3,0,2*,1)
14 Ondřej Smetana NS

Jízda po jízdě:
1. Kosciecha, Kosciuch, Jaroš, Málek 3:3
2. Hádek, Holub, Dudek, Čejka 1:5 (4:8)
3. Kosciecha, Jaroš, Šitera, Tomíček 3:3 (7:11)
Luboš Tomíček startoval s handicapem 15 metrů za najetí do pásky
4. Ulamek, Málek, Kosciuch, Chrzanowski 2:4 (9:15)
5. Šitera, Holub, Dudek, Tomíček 1:5 (10:20)
6. Kosciuch, Kosciecha, Málek, Jaroš (R4) 3:3 (13:23)
7. Ulamek, Šitera, Chrzanowski, Čejka 1:5 (14:28)
8. Holub, Kosciuch, Málek, Dudek (R3) 1:5 (15:33)
9. Ulamek, Kosciecha, Chrzanowski, Hádek 3:3 (18:36)
10. Kosciuch, Šitera, Kosciecha (!), Málek 2:5 (20:41)
11. Ulamek, Chrzanowski, Holub, Dudek 2:4 (22:45)
12. Chrzanowski, Jaroš, Šitera, Čejka 3:3 (25:48)
13. Ulamek, Hádek, Kosciecha, Tomíček 1:5 (26:53)
14. Krčmář, Šitera, Hádek, Málek (R4) 3:3 (29:53)
15. Ulamek, Kosciecha, Chrzanowski, Kosciuch 3:3 (32:56)

One comment

  1. OPRAVDU VÝBORNÝ A OBSÁHLÝ ČLÁNEK. Čekal se velký boj a místo toho Mšeno uštědřilo domácím krutý debakl. Zajímavé je, že nedávno nejlepší jezdci Slaného Ulamek a Vaculík (i když ten nyní nestartoval) přestoupili do Mšena, tedy z nejslabšího týmu do nejlepšího. To vyrovnanosti nepřidá a zdá se, že letos bude Slaný opět poslední. Odbočím k závodu v Praze (Olymp – Mšeno). V něm startoval Mitko pouze 3x a nepoznal hořkost porážky. Pokud by byl připuštěn víckrát, mohl Olymp vyhrát. Teď pro změnu startoval Eda Krčmář jen jednou a vyhrál!!!! Skoro všichni jeho kolegové (až na výjimky) se celý závod trápili a on dostal příležitost jen jednou. Proč? Kde je chyba? Mohl si pěkně zazávodit. Pokud vím, tak je to u nás vůbec poprvé, co 15letý kluk dokáže být tak dobrý, a to nejen mezi juniory, ale dokonce i mezi seniory. Je fakt, že takový Antonín Kasper už ve své první sezóně řádil jako uragán a okamžitě vletěl do té nejužší reprezentační špičky mezi takové hvězdy jako Štancl, V.Verner, J.Verner, Kudrna, Ondrašík, Dryml. To mu ale nebylo 15let. Edovi Krčmářovi moc přeju aby to dotáhl až do světové špičky. A aby se nezahrabal tak, jako předcházející obrovský slánský talent Fencl, který měl taky předpoklady prosadit se mezi světovou elitu a najednou se vytratil. Další talentovaní mladíci teď končí v Praze i Pardubicích, je to škoda. Autor článku poukázal na zpoždění startu, poruchu kropičky, hustá oblaka prachu, obvyklá ve Slaném. Tady musím doplnit, že to mne vůbec nepřekvapuje. Zbytečné protahování závodu, pomalost, netečnost, liknavost, ležérnost, to patří ve Slaném k naprosto běžnému lokálnímu koloritu a bylo by obrovským překvapením kdyby tomu bylo jinak.

Zanechte komentář: