Divišov hostí kvalitně obsazenou kvalifikaci

Autor článku:

FIM_1.jpgceska-republika.pngV sobotu v 15 hodin odstartuje v Divišově kvalifikační závod Mistrovství světa jednotlivců. Srovnáme-li startovní listiny všech pěti kvalifikací, chtě nechtě musíme dojít k závěru, že ta divišovská je tou vůbec nejkvalitněji obsazenou.

Fanoušci, kteří do Divišova dorazí, rozhodně neprohloupí. Jedním z hlavních taháků by měl být Artem Laguta, jediný stálý účastník seriálu Grand Prix ve startovním poli. Rus, který zatím neprožívá zdaleka ideální sezonu, takřka jistě stálé místo v Grand Prix neudrží, a tak mu nezbývá než se prokousat sítem kvalifikací až do srpnového Challenge ve Vetlandě. Právě vítězství v Challenge zajistilo majiteli patrně nejkrásnějších motorek v Evropě místo ve finálovém seriálu Mistrovství světa. Laguta také figuruje na soupisce Slaného.

Lagutovým předchůdcem na pozici vítěze GP Challenge byl o dvě plochodrážní generace starší Švéd Magnus Zetterström. Švéd, který prožívá podzim své bohaté kariéry dozajista nemá dalékosáhlé ambice účastnit se stabilně cyklu Velkých cen, ale na pozici kapitána Lotosu Gdaňsk v první polské lize dokazuje, že je stále velmi rychlý. Stejně jako Laguta i protřelý „Zorro“ má podepsanou smlouvu v tuzemské extralize, ve které jeho služeb plánuje využít Zlatá přilba Pardubice.

V pátek odpoledne plánoval svoji účast v Divišově kvůli nedoléčenému zranění ramena vzdát, pak se Aleš Dryml ale podíval na nebe a rozhodl se, že se do středních Čech vydá. Kdyby by byl zdravý, byl by jasným kandidátem postupu a největším českým želízkem v ohni světové kvalifikace, teď českým fanouškům nezbývá než doufat, že divišovská dráha se poddá operovanému rameni a Dryml bude moci předvést to, co umí.

Mometálně určitě nejlepší Ukrajinec, to je Andrej Karpov. Neradno podceňovat kapitána ukrajinského národního týmu, jehož jen zranění připravilo o možnost bojovat za svoji zemi v kvalifikaci SWC v Landshutu, kde Ukrajinci bez svého nejlepšího muže skončili poslední. V loňském GP Challenge, kde zazářil Artem Laguta se blýskl i Karpov, který si tam vysloužil pozici kvalifikovaného náhradníka. V Polsku na jeho služby spoléhají Žraloci z Rybniku.

Ačkoli na sebe nepoutá tolik pozornosti jako slavnější krajané Crump či Holder, Cameron Woodward není žádné ořezávátko. Vždyť je to kapitán Eastboune Eagles, momentálně vedoucího celku britské Elite League, za který jezdí i Lukáš Dryml. Australan letos plánoval koketovat i s dlouhými ovály, měl závodit v kvalifikaci v Mühldorfu, ale zranění jej do závodu nepustilo. Knír a dlouhé kudrnaté vlasy patří k Woodwardovým poznávacím znakům.

Hovoříme-li o Andreji Karpovovi jako o nejlepším Ukrajinci současnosti, musíme počítat i s tím, že se na něj brzy dotáhne Alexander Loktajev. Věkem stále ještě junior už nyní dokáže být pekelně rychlý. Kvůli změně pravidel o nasazování juniorů v polské ekstralize opustil svůj mateřský klub Falubaz Zielona Góra a po boku svého zkušenějšího krajana Karpova hostuje v prvoligovém Rybniku, kde je však schopen trápit i zkušenější soupeře.

Dokončil magisterské studium, získal akademický titul a vrhnul se na závodění. Zatím se však zdá, jako kdyby se Martin Málek zatím trochu trápil s nastavením svých motocyklů s novými tlumiči. Bojovnost však neztratil, divišovskou dráhu v týdnu vyzkoušel a porve se o co nejlepší výsledek.

Před dvěma lety do Divišova nedorazil, letos je Angličan Simon Stead ve startovní listině znovu. Kvůli zranění zmeškal semifinále domácího individuálního šampionátu a těžce nesl, když se na něj nedostalo při výběru divokých karet pro finále, i když se původní držitel Josh Auty zranil v Žarnovici. Jako důsledek absence ve finále, které bylo skvělou plochodrážní podívanou, Stead přijde o možnost bojovat o Grand Prix příští rok. Letos má tedy jezdec Swindonu na dva roky poslední šanci na sebe výrazně upozornit v mezinárodním měřítku.

Jako sedmnáctiletý se stal seniorským mistrem v zemi, kde je v současnosti  považován za cizince. Martin Vaculík byl do loňského podzimu držitelem české licence a mnozí si přáli ho vidět pod českou vlajkou v závodech Speedway World Cupu. Dnes Vaculík žádá o udělění polského občanství, aby nebyl z pozice juniora pokládán za cizince, což by bylo obrovské posílení pro letos trochu trápící se Unii Tarnów. V zimě se na druhý pokus podařil jeho přesun ze Slaného do Mšena. Rodák z Žarnovice letos oslavil 21 let života a chce uzavřít přelomový rok v závodnické kariéře titulem juniorského mistra světa.

Juniorem naopak už není Kevin Wölbert, muž, který se s juniorskou kategorií rozloučil nevýrazným představením při finále Mistrovství světa juniorů v Pardubicích, aby o pár hodin později při Zlaté přilbě k radosti svých krajanů na tribunách doslova proletěl až do finále s motorem, který plánoval jen vyzkoušet. V Elite League týmový kolega Aleše Drymla z Birminghamu, v Premier League číslo jedna týmu Monarchs ze skotského hlavního města.

Druhým mladým ruským závodníkem ve startovním poli je Andrej Kudrjašov, ve srovnání s Lagutou však zdaleka nebude pod takovým drobnohledem jako slavnější krajan. Kudrjašov zatím na výraznější mezník v kariéře čeká. Jeho vrcholem je triumf v ruském šampionátu devatenáctiletých. V Polsku patří do nabité sestavy GTS Grudziadz pro tamější druhou nejvyšší soutěž.

Číslo jedna mezi polskými juniory Maciej Janowski poveze v Divišově na zádech nešťastnou třináctku. Dvojnásobný juniorský šampión své země patři dnes spolu s Kennethem Bjerrem ke klíčovým mužům Sparty Wroclaw. Na chráněnci Grega Hancocka se jako na jediném z polských ekstraligových juniorů nepodepsalo snížení počtu jízd pro jednotlivé juniory v rozpisu, Janowski na rozdíl třeba od Patryka Dudka stále vozí až dvouciferné bodové zisky. V Divišově byl i loni při finále ME juniorských družstev a v sobotu bude mířit vysoko. V české extralize jeho služeb využije Grepl Mšeno.

Kjastas Puodžuks, na plochodrážní poměry vysoký blondák je v pětadvaceti letech stálicí lotyšského speedwaye a díky přátelské povaze má i spoustu fanoušků napříč Evropou. Před víkendem figuroval ve startovních listinách jak pro divišovský závod, tak i pro semifinále Mistrovství Evropy jednotlivců v Murecku. Nejprve to sice vypadalo na jeho účast na jihu Rakouska, nakonec se ale představí českým fandům v Divišově.

Po Janowském další špičkový polský junior, který se představí v Divišově je Przemyslaw Pawlicki. A nutno dodat, že se jedná o mladíka, který je na jedné straně skvělý a nadaný plochodrážník, a na straně druhé se kolem něj vytváří negativní pověst. Jeho otec se již druhý rok po sobě nedokázal dohodnout na finanční stránce kontraktu s mateřskou Unií Leszno. A protože se oproti minulému roku nedohodl ani s jiným týmem ekstraligy, vede Przemyslaw Pawlicki spolu s mladším bratrem Piotrem za druholigovým úspěchem resuscitovanou Polonii Pila.

Díky svému vzhledu oblíbenec fanynek, ale hlavně znamenitý závodník, to je Niels Kristian Iversen. Jezdec přezdívaný PUK je jedním z těch závodníků ve startovním poli divišovské kvalifikace, kteří mají za sebou stále působení v cyklu Grand Prix. Je také dalším vítězem GP Challenge ve startovní listině, v roce 2007 dokázal ve Vojens jako jediný porazit Lukáše Drymla, a zajistit si tak na rok 2008 stálé místo, které však neudržel, a po roce seriál opustil. Iversen je také týmovým kolegou Tomáše Topinky a Filipa Šitery v King’s Lynn Stars.

Divišovský závod se v kalendáři Hynka Štichauera vklínil mezi dva závody evropského mistrovství. Po bezproblémovém postupu z rumunské Braily, čeká na pardubického závodníka příští víkend další závod před domácím publikem a to semifinále v Plzni. Na závod v Divišově se plánoval kvalitně připravit a věří, že svoji bělostnou kombinézu příliš neušpiní.

Startovní listina:

1 KARPOV Andrij, UKR
2 DRYML Aleš, CZE
3 STEAD Simon, ACU
4 LAGUTA Artem, RUS
5 ŠTICHAUER Hynek, CZE
6 WOODWARD Cameron, AUS
7 WÖLBERT Kevin, GER
8 VACULÍK Martin, SVK
9 PAWLICKI Przemyslaw, POL
10 PUODŽUKS Kasts, LAT
11 IVERSEN Niels Kristian, DEN
12 ZETERSTRÖM Magnus, SWE
13 JANOWSKI Maciej, POL
14 LOKTAJEV Oleksandr, UKR
15 MÁLEK Martin, CZE
16 KUDRJAŠOV Andrej, RUS
17 SIMOTA Zdeněk, CZE
18 GAVENDA Martin, CZE

3 comments

Zanechte komentář: