Na finále se už těší celé Mšeno

Autor článku:

mseno.jpgmarketa.jpgKlidným vítězstvím 50:40 nad úhlavními rivaly z Olympu Praha dali plochodrážníci mšenského Greplu razítko na pořadatelství extraligového finále. Mšeno bylo na tvrdé domácí dráze, jak přiznali i hosté, lepší a zaslouženě zůstalo v tomto ročníku extraligy neporaženo.

Větší drama než jízda první, kterou rozhodl start, přinesla juniorská jízda, v programech uvedená pod číslem dvě. Ondřej Veverka do ní odstartoval tak, jak umí, tedy raketově. Až za ním bojovali o svá místa na slunci domácí Michael Hádek a Jan Holub. První jmenovaný hledal skulinku k předjetí tak dlouho, až mu jí Veverka v posledním kole nabídl sám a Hádek si s nastalou situací věděl rady.

Svojí pozici si ještě před startem třetí jízdy zkomoloval Jan Jaroš. Nepatrně totiž škrtnul předním kolem o pásku, aby o moment později přetrhl bílou látku svým kšiltem. Rozhodčí Pavel Kubeš ho tedy správně odeslal o patnáct metrů zpět a start se opakoval. Ze startovací procedury vyšel nejlépe Matěj Kůs, ale brzy jej ve vedení vystřídal Josef Franc, který také začal všem ujíždět. Naopak Kůs se propadl až na chvost, když si s ním poradil i hříšník Jaroš.

Čtvrtou jízdu vyhrál domácí Seba Ulamek, když byl na výjezdu z první zatáčky na venku rychlejší než Grzegorz Walasek. Rozjíďka ale skončila patem, neb se v posledním kole Zdeněk Simota podél nafukovacích mantinelů prohnal kolem rekonvalescenta Filipa Šitery. Stejná dvojice si souboj zopakovala i v šesté jízdě a znovu byl úspěšnější Simota, když po vnější straně oválu Šiteru předjel, a podtrhl tak triumf Matěje Kůse.

Grzegorz Walasek měl být v sedmé jízdě hlavním soupeřem domácího tandemu Hancock – Ulamek, místo stíhání domácích hvězd ale Polák se zdefektovaným strojem zastavil už v prvním kole a jen sledoval, jak Hancock s Ulamkem dělají pěti body radost domácím fans. A to ještě ke všemu neměl být konec Walaskovým trablům.

V poslední jízdě druhé série jeli domácí na 5:1, pak se ale kolem Hádka s Šiterou na konci prvního kola fantasticky prohnal Zdeněk Simota a mířil pro tři body. K těm byl velmi blízko, to by mu ale nesměl v poslední zatáčce prasknout řetěz. Defekt Simoty byl natolik překvapující pro Michaela Hádka, že si domácí junior přidal ke čtyřem objetým oválům k pobavení publika ještě pátý.

O klíčového muže přišel Vladimír Vopat v deváté jízdě, Grzegorz Walasek urazil jen několik metrů, když z posledního místa zastavil. Ozvaly se mu prý bolesti zad způsobené při jen několik dní starém pádu ve Švédsku, a hvězdný Polák tak proseděl zbytek závodu ve svém boxu. V době Walaskova odstoupení jel Matěj Kůs druhý, pak si ale kolem něj našel cestu Jan Jaroš, a maximalizoval tak ve spolupráci se Sebou Ulamkem mšenské vítězství.

Před desátou jízdou Josef Franc a Zdeněk Simota dobře věděli, že cesta k bodovému zisku povede přes Michaela Hádka, a snažili se jej v první zatáčce odsunout z bodovaných pozic. První pokus byl pro letmý start označen jako neplatný. Napodruhé už Pražané ve svém snažení uspěli, ale Zdeněk Simota zachytil o poslední část nafukovacího mantinelu a ošklivě upadl. Nakonec sice vstal sám, ale rozhodčí jej z druhého opakování vyloučil. Nepodíval se do něj ani Michael Hádek, který byl pro překročení dvouminutového limitu vyloučen. Když už se vše zdařilo, měl Greg Hancock s Josefem Francem lehkou úlohu a dovezl výhru 3:2.

Ve třinácté jízdě Michal Mitko podruhé nahradil Walaska a podruhé získal dva body. Cesta k nim však byla trnitější než v předcházejícím případě, ale sympatický Polák si poradil, když ve druhém kole výborným manévrem podél obrubníku předčil Jana Jaroše.

Před nasazovanými jízdami zbyl ještě Pražanům v rukávu žolík, před předposlední jízdou ho do vínku dostal Michal Mitko, ale měl proti sobě Grega Hancocka, a tak Olymp dvěma násobil jen dvojku a už bylo jasné, že body zůstanou doma. Hancock i Mitko se měli představit i v závěrečné jízdě, ale nakonec se ani jeden na startu neukázal. Američan se rozhodl šetřit svůj agregát, Mitko nezvládl mezi dvěma jízdami připravit motorku po změně převodů. S diváky se tak rozloučili jen Ulamkem s Francem a úspěšnější byl příznačně domácí jezdec, který tak ustanovil závěrečné skóre na stavu 50:40.

Řekli:

hadek2.jpgMichael Hádek: Dneska jsem spokojený, akorát mě štvou ty dvě minuty, to je takový diskutabilní. Bylo tam pět vteřin, kouknul jsem se rychle na methyl a najednou svítilo modrý světlo, že jsem vyloučenej, tak nevím. Těžko říct, možná jsem tam byl, možná ne. Nechci se o tom dohadovat. V těch jízdách jsi vypadal dobře, že? Mohlo bejt hůř. Dneska jsem spokojenej.

holub-jan.jpgJan Holub: Špatný, špatný, žádnej výsledek. Nečekal jsem, že to bude takle tragický. Vůbec nevim, čím to bylo. Jsou buď moc rychlí, nebo já jsem pomalej. U mě už to je delší dobu, že žádnej moc výsledek není. Minulý týden jsi tady vyhrál juniorák, když jsi ostatní juniory porážel, a dneska jsi s nimi prohrál, čím to? To mi je právě divný. Nevím, no, snad to bude lepší.

veverka.jpgOndřej Veverka: Jo, dobrý, jako já jsem spokojenej. Sice defekt, ten tam musel bejt, samozřejmě (směje se). Jsem spokojenej, startovalo mi to dobře, akorát je škoda, že jsme prohráli. Lepší vyhrává, se sebou jsem ale spokojenej. Ve svojí první jízdě jsi dlouho vedl, co se stalo? Tam jsem udělal chybičku, takovou začátečnickou. Tam jsem klap a Had to využil, ale že Had dneska letěl. To se stává.

jaros.jpgJan Jaroš: Nějak jsem se nemoh dostat pořádně do tempa. Snažil jsem se měnit různě nastavení, ale dráha byla hodně tvrdá, nepamatuju tady takle tvrdou dráhu. Pak ta páska… Nevím, bylo to dneska nějaký divný. Neměl jsem asi dneska den. Jsem teda zklamanej jak svině, no, asi tak. Je dobrý, že jsme vyhráli, ale jsem teda hodně zklamanej ze svýho výsledku.

sitera.jpgFilip Šitera: No, tak nic moc, že jo. Udělal jsem tři body, ale tak tým vyhrál před domácím publikem, takže dobrý.  Teď se musíme soustředit na finále. Jsi deset dní po zlomenině klíční kosti, jak to vypadalo? Tak to je jasný, že to bolí, ale s tím jsem do toho šel. Nemůžu teď říkat, že jsem zajel hovno, protože mě bolela klíční kost. Bylo trochu blbý, že jsem vlastně jel dvakrát v tý jedný sérii, že jsem neměl pauzu. Pak jsem od druhýho kola, jak jsem nemoch tu ruku posilovat, neměl sílu. Dvě kola jsem se na tom držel, ale pak jsem to nemoch dávat do těch venků, tak mě předjížděli.

ulamek.JPGSebastian Ulamek: Bylo to opravdu dobré. Hodně jsem si v dnešním závodě věřil. Poslední moje závody na trati ve Mšeně byly takové nahoru a dolů. Ty závody byly hodně ovlivněné počasím, a tak bylo složité najít správné nastavení. Dnes se mi to ale podařilo, a tak jsem se cítil velmi dobře a věřil jsem si.

kus3.jpgMatěj Kůs: Vyhráli lepší. V čem byli lepší? Byli rychlejší. Jak vypadal tvůj výkon výkon? Vypadal pomalej. Máš dvě vyhrané jízdy a k nim dvě nuly, to není úplně běžné, čím to je? Já nemůžu říct, že to byly technický problémy, to si nemůžu dovolit. Zase se mi staly věcí, který se mi nemůžou stát, a tím bych to uzavřel.

simota.jpgZdeněk Simota: První jízdy jsem moc nestartoval, tak jsem předjížděl a bylo to docela rychlý. Potom jsem to zkoušel dát na venek, dal jsem to tam moc. Poprvý mě to chytlo, zvedlo se to, podruhý jsem to neustál, chytil jsem tam za nafukovačky, spadnul jsem. V poslední zatáčce jízdu před mi prasknul řetěz, takže trošku smůlu dneska. Poslední závody mi moc nevyšly, protože, ty jo, se nemůžu trefit do nastavení motorky, ale dneska jsem to jakž takž vychytal a bylo to rychlý, tak uvidíme dál, co bude.

hancock2.jpgGreg Hancock: Byl to dnes dobrý závod, vyhráli jsme a postoupili do finále, což je důležité. Proč jsi nepřijel na patnáctou jízdu? Chtěl jsem šetřit motor, trošku se přehříval. Jel jsem hodně jízd za sebou a to příliš zatěžovalo motor, proto jsme ho museli teď ještě trochu otestovat.

franc.jpgJosef Franc: Můj dnešní závod byl výbornej. Já jsem zkoušel motor, kterej jsem nikdy nejel. Líbilo se mi to moc. Je vidět, že mezi Hancockem a Ulamkem je tam ještě půl třídy rozdíl. Nevím, jakym stylem by to ještě chtělo doladit, ale jsem moc spokojenej. Byly to hezký závody, si myslím. Vyhrál lepší, uvidíme příští středu (pozn.: Slaný – Praha), byl to dnes takový trénink na středu. Uvidíme.

Grepl Mšeno – 50 bodů:
1 Jan Jaroš 4+1 (0,1*,0,2*,1)
2 Stanislav Pouznar NS
3 Filip Šitera 3 (1,0,1,1)
4 Sebastian Ulamek 16+1 (3,2*,3,3,2,3)
5 Jan Holub 2 (1,0,1)
6 Michael Hádek 10+1 (3,2,3,M,1*,1)
7 Greg Hancock 15 (3,3,3,3,3,M)

Olymp Praha – 40 bodů
8 Matěj Kůs 7 (3,0,3,1,0)
9 Josef Franc 13 (3,2,1,2,3,2)
10 Zdeněk Simota 7+3 (2*,1*,2*,2,F,0)
11 Grzegorz Walasek 2 (2,R,R)
12 Ondřej Veverka 3+1 (2,1,R,0,0)
13 Michal Škurla 0 (0)
14 Michal Mitko 8 (2,2,4!,M)

Jízda po jízdě:
1. Kůs, Simota, Šitera, Jaroš 1:5
2. Hádek, Veverka, Holub, Škurla 4:2/5:7
3. Franc, Hádek, Jaroš, Kůs 3:3/8:10
Jan Jaroš startoval s handicapem 15 metrů za najetí do pásky
4. Ulamek, Walasek, Šitera, Simota 3:3/11:13
5. Hancock, Franc, Veverka, Holub 3:3/14:16
6. Kůs, Simota, Šitera, Jaroš 1:5/15:21
7. Hancock, Ulamek, Franc, Walasek (R4) 5:1/20:22
8. Hádek, Simota, Šitera, Veverka (R4) 4:2/24:24
9. Ulamek, Jaroš, Kůs, Walasek (R4) 5:1/29:25
10. Hancock, Franc, Simota (Fd), Hádek (M) 3:2/32:27
11. Ulamek, Mitko, Holub, Veverka 4:2/36:29
12. Franc, Ulamek, Hádek, Kůs 3:3/39:32
13. Hancock, Mitko, Jaroš, Veverka 4:2/43:34
14. Hancock, Mitko (!), Hádek, Simota 4:4/47:38
15. Ulamek, Franc, Mitko (M), Hancock (M) 3:2/50:40