Dozvuky tiskové konference k 63. Zlaté přilbě

Autor článku:

ceska-republika.pngZP63.jpgVe středu se v prostorách plochodrážního stadionu v Pardubicích – Svítkově konala první tisková konference k nadcházejícímu vrcholu domácí plochodrážní sezóny – 63. Zlaté přilbě města Pardubic. Gró tiskové konference – startovní listiny všech čtyř závodů – jsme Vám přinesli okamžitě po skončení setkání zástupců klubu s novináři, ovšem řeč šla o spoustě dalších zajímavých témat, třeba kdy by přijet mohl či koho v Pardubicích pravděpodobně neuvidíme.

Jako novinku se pořadatelé rozhodli zorganizovat závod o Pohár primátorky města Pardubic jezdců do 15 let. Toto klání se uskuteční v pátek jako vložený závod do programu Zlaté stuhy juniorů. Tento závod je připraven z toho důvodu, že jezdci mladší 16 let nemohou startovat v mezinárodních závodech, tudíž ani ve Zlaté stuze. Patnáctiletí jezdci se představí vždy po každé sérii závodu o Zlatou stuhu.

Tradičním předkrmem před Zlatou přilbou je Zlatá stuha juniorů, která se letos uskuteční už po sedmatřicáté. Startovní listina pátečního závodu je nyní v podstatě uzavřena, po dopsání nejlepšího německého juniora Kaie Huckenbecka je v ní jediné okénko. Startovní číslo sedmnáct bylo připraveno pro Michele Castagnu, sedmnáctiletého syna fenomenálního Itala, ovšem mladý závodník patrně nebude moci dorazit. Jeho otec je totiž pracovně vytížen a nechce syna pustit na východ Čech samotného. Pokud k dohodě s Italem nedojde, zaplní jeho místo jeden z anglických závodníků. Změnit se ale ještě může situace kolem Mikolaje Curyla, Polák se ve čtvrtek zranil a už se v tomto roce nejspíše nesveze.

Zklamaní jsou pardubičtí pořadatelé z toho, že neprošel jejich návrh na obsazení divokých karet pro finále Mistrovství světa juniorů, které Pardubice hostí potřetí za poslední čtyři roky. Na úkor Michaela Hádka se v Pardubicích předvede nadějný Mikkel B. Jensen z Dánska. Zbytek startovní listiny byl jasný a daný oběma semifinálovými závody. Pokud by došlo ke zranění jednoho ze čtrnáctky stálých účastníků finálového seriálu, nahradil by jej junior na osmém místě z příslušného semifinále.

Jezdci závodu o zlatou přilbu budou mít na vestě podobiznu Leigh Adamse. Pořadatelé se rozhodli finančně podpořit čtyřnásobného vítěze pardubického závodu, který zůstal po havárii na enduru upoután na invalidní vozík. Na Australanovo konto bude putovat výtěžek z prodeje vest. A to je právě motiv, na který pořadatelé lákají australského velmistra Jasona Crumpa. Dvojnásobný vítěz závodu by mohl obléci vestu se startovním číslem jedna. Ředitel závodu Evžen Erban dokonce v nadsázce slíbil v případě průtahů v jednání „kleknout Crumpovi na hrudník“.

Vedle továrních jezdců JRM Jespera B. Monberga a Kennetha Bjerreho, kteří jsou na Zlaté přilbě inventářem, zbývá minimálně ještě jedno místo na dánské jezdce. V úvahu připadá třeba Bjarne Pedersen, stálého jezdce Grand prix 2012. Naopak Nicki Pedersen z důvodu termínové kolize se závody play-off polské ligy svůj loňský triumf neobhájí. Právě odklad jednoho kompletního kola polské ekstraligy zapříčinil, že se ve Svítkově nepředstaví jezdci Zieloné Gory, Gorzowa, Leszna, Toruně a Czestochowy, kteří budou bojovat o medaile, resp. o udržení v polské nejvyšší soutěži.

Vedle Stanislawa Burzy, jezdce domácího klubu, projevil o start zájem ještě Robert Kosciecha a také on figuruje ve startovní listině. Jeho týmový kolega z Polonie Bydgoszcz Grzegorz Walasek by mohl být třetím Polákem na startu 63. ročníku slavného závodu.

Jediným Rusem, jehož jméno slyšeli žurnalisté na tiskové konferenci, byl Renat Gafurov, ovšem počítá se ještě s jedním reprezentatem největší země světa. Startovní číslo třicet bylo rezervováno pro Grega Hancocka, ovšem ten bude v Polsku reprezentovat klub s Mickey Mousem ve znaku, a tak zůstává třicítka zatím bezprizorní.

Co se týče českých závodníků, představí se kompletní zdravá domácí špička. V předběžné startovní listině ovšem chybí Matěj Kůs, se kterým dosud nebyla stvrzena dohoda o startu v závodě.

Nepředstaví se ani Emil Sajfutdinov, jehož management nabídku startu odmítl s tím, že v říjnu dvaadvcetiletý závodník jede v úterý závod v Rusku a byl by příliš unaven. Věc se ovšem má tak, že v Memoriálu Anatolije Stěpanova, který byl původně plánovaný na stejný den jako závod o zlatou přilbu, bude závodit skoro jednou tak starší Magnus Zetterström.

Tak jak je tradicí, pozlacenou pokrývku vítězné hlavy vyrobí pardubický klenotník Ing. Lejhanec. Slavná trofej by měla být k vidění ve výloze klenotnictví po 20. září.

Novinkou ovšem bude účast dvojice českých hlasatelů, když zkušeného Jiřího Hejtíka doplní v rovnocenné dvojici chválený Roman Hájek, známý ze svého působení v Divišově a Liberci.

Speciální pozornost bude věnována Mateji Ferjanovi, tragicky zesnulému dlouholetému jezdci domácího klubu. V květnu, okamžitě po náhle smrti Slovince s maďarským pasem, pardubický klub přislíbil, že si památku svého jezdce připomene. Při 63. Zlaté přilby nadchází čas, kdy klub svoje slovo splní. Forma vzpomínky však ještě nebyla definitivně určena.

Zanechte komentář: