S Evženem Erbanem o startovních listinách

Autor článku:

ceska-republika.pngZP63.jpgUž za pár hodin odstartuje závodem o 37. Zlatou stuhu juniorů pardubický plochodrážní víkend, který v neděli vyvrcholí 63. Zlatou přilbou města Pardubic. My jsme o obsazení startovních listin obou závodů mluvili s ředitelem závodu Evženem Erbanem, který za pořádající klub tradičně vede vyjednávání s jezdci a jejich manažery.

Pořadatelé tradičního závodu moc stáli o to, aby jako největší hvězda závodu vezl jedničku na zádech Jason Crump. K Australanově osobě Evžen Erban řekl: „Jason Crump nepřijede, protože teď žije ve Švédsku a hned po Grand Prix v Gorzowě odjíždí s celou rodinou do Austrálie, a tak balí a musí vyklidit barák. Poslal mi smsku, že bohužel nepřijede.“ Jedničku by ovšem mohl obléknout jiný z bývalých vítězů Rune Holta, který se nevešel do sestavy Toruně na nedělní závod o třetí místo v polské ekstralize.

Už od úplného začátku figuruje v plánech jméno Darcyho Warda, třetím Australanem na startu by měl být ostřílený Davey Watt, jenž nahrazuje Roryho Schleina. „Rory Schlein si stěžuje, že nemá na čem jet, že nemá tak kvalitní motory, tak jsme vzali Daveyho Watta,“ vysvětluje Erban. Davey Watt v těchto dnech není úplně zdravotně v pořádku, ale Evžen Erban o účasti kapitána Poolu nemá obavy: „My ho nedáme do kvalifikace, dáme ho třeba do čtvrtfinále, takže on v pořádku bude. Závody léčí.“

Už od první tiskové konference je volné místo pro jednoho Dána a to i poté, co Mads Korneliussen nahradil Jespera B. Monberga, který má povinnosti v Gniezně. O osobě toho třetího, panovala nejistota. „Na osmičku jednám s několika lidmi, ale zatím to není jasné,“ řekl Evžen Erban. Později bylo potvrzeno, že vítěz slavné trofeje z roku 2008 Hans Andersen je třetím Dánem, který potvrdil svoji účast v nedělním klání.

Stejně jako loni vypadl Tai Woffinden ze startovní listiny hlavního závodu kvůli povinnostem v baráži o polskou ekstraligu. Ptali jsme se, jestli Woffindenovo místo zaujme jiný Angličan: „Taie Woffinendena možná nahradí Angličan, ale zatím nevíme. Je to ve hvězdách, protože s těmi Angličany je to povídání na takové dlouhé lokte.“ Až ve čtvrtek bylo oznámeno, že se s číslem jedenáct představí Timo Lahti, mladý Fin, který je týmovým kolegou Lukáše Drymla v Eastbourne Eagles.

Trochu překvapivě padla z polských jezdců volba na Roberta Kosciechu, ten se ale v Pardubicích kvůli zranění neobjeví. „Robert Kosciecha nejede, místo něj by měl jet Maciej Janowski. To mě ani moc nemrzí, protože si myslím, že Janowski je lepší kvalita než Kosciecha. Kosciechu jsme brali vztažmo k tomu, že jezdí extraligu za Slaný, aby tady měl další uplatnění,“ vysvětluje Erban.

Jedním z hlavních favoritů na vítězství ve Zlaté stuze byl Ludvig Lindgren, mladší z bratrské dvojice letos stabilně nastupuje v Elite League, ale jeho jméno nakonec ze startovky vypadlo. „Ludvig Lindgren jede v sobotu závody, to je případ Pepy France, který musí jet v sobotu závody v Berwicku, a Ludvig tam je taky člen toho týmu a je pro něj obtížné, aby jel v pátek v Pardubicích a v sobotu v Anglii. Místo něj ale jede Tai Woffinden. (S Josefem Francem – pozn.) jsme domluveni, že přijede, ale zatím se neozval, tak čekám. Se závodníky je potíž, aby se člověk dozvěděl něco stoprocentně, to je vždycky osmdesát nebo osmdesát pět.

Ve startovní listině pátečního závodu dlouho figuroval letošní německý juniorský mistr Kai Huckenbeck, ale po intervenci svého manažera z ní vypadl. „Kai Huckenbeck vypadl, protože jeho manažer si nepřeje, aby jel, aby se nezranil, oni jedou v pondělí finále Bundesligy. Já jsem s ním měl v úterý půlhodinový rozhovor. Podle mě to je blbost, protože zranit se může na chodníku.

Velmi rychle se vyměnilo několik jmen mladých anglických jezdců, Evžen Erban ovšem zachovává klid a říká, že Angličané určitě přijedou. „Mění se jména. Kvalita je stejná,“ uzavírá Erban.

Z diskuse na webových stránkách pořádajícího automotoklubu také vyplývá, že se nezúčastní Kevin Wölbert, který odmítil i finančně vylepšenou nabídku s tím, že jede v pondělí za Poole finále britské ligy.

63. Zlatá přilba města Pardubic
1 (neobsazeno)
2 SCHLEIN Rory AUS WATT Davey AUS
3 WARD Darcy AUS
4 HAUZINGER Manuel AUT
5 KOVAČIČ Dino CRO
6 BJERRE Kenneth DEN
7 MONBERG Jesper B. DEN KORNELIUSSEN Mads DEN
8 (neobsazeno) ANDERSEN Hans DEN
9  BARKER Ben GBR
10 HARRIS Chris GBR
11 WOFFINDEN Tai GBR LAHTI Timo FIN
12 (neobsazeno) BUSCH Tobias GER
13 HAUPT Roberto GER
14 SCHULTZ Mathias GER
15 WÖLBERT Kevin GER
16 MAGOSI Norbert HUN
17 FRANCHETI Guglielmo ITA COVATTI Nicolas ITA
18 MILANESE Alessandro ITA
19 BURZA Stanislaw POL
20 KOSCIECHA Robert POL JANOWSKI Maciej POL
21 GAFUROV Renat RUS PAWLICKI Piotr POL
22 (neobsazeno) PAWLICKI Przemyslaw POL
23 DUH Matija SLO
24 VACULÍK Martin SVK
25 LINDBÄCK Antonio SWE
26 LINDGREN Fredrik SWE
27 ZETTERSTRÖM Magnus SWE
28 KARPOV Andrej UKR
29 LOKTAJEV Alexander UKR
30 (neobsazeno) KŮS Matěj CZE
31 DRYML Aleš CZE
32 FRANC Josef CZE
33 MÁLEK Martin CZE
34 MILÍK Václav CZE
35 SUCHÁNEK Tomáš CZE
36 ŠITERA Filip CZE
R1 PETRÁK Jaroslav CZE
R2 (neobsazeno)

37. Zlatá stuha juniorů:
1 BJERRE Lasse DEN
2 MILÍK Václav CZE
3 ČONDA Aleksander SLO
4 MUSIELAK Slawomir POL
5 HÁDEK Michael CZE
6 HELFER Marcel GER
7 PEDERSEN Dennis DEN
8 ČEJKA Roman CZE
9 SIMON Lukas AUT
10 VICENTIN Nicolas ITA
11 HOLUB Jan CZE
12 WOFFINDEN Tai GBR
13 GASCHKA Marco GER
14 PALOVAARA Victor SWE
15 PIESZCZEK Krystian POL
16 MORRIS Ashley GBR
17 JOHNSON Brendan GBR
18 VEVERKA Ondřej CZE
19 NAGY Patrik HUN
20 DUDEK Michal CZE
N1 SMETANA Ondřej CZE