Tai Woffinden naplno splnil roli favorita

Autor článku:

ZP63.jpgwoffinden.jpgAKTUALIZOVÁNO Přestože poztrácel pár bodů v základním rozpisu, Tai Woffinden vyhrál velké finále 37. Zlaté stuhy juniorů. Vítěz základního rozpisu Václav Milík, potešil promrzlé fanoušky na tribuně druhým místem a předevšim svým vykonem v o dvě hodiny zpožděném závodě. Potřetí za poslední tři ročníky nejstaršího juniorského závodu na světě skončil Lasse Bjerre na bedně, když po předloňském bronzu a stříbru z minulého roku znovu nedosáhl na kýžený triumf a skončil třetí. Vložený závod jezdců do 15 let vyhrál Eduard Krčmář.

Do první jízdy letošní Zlaté stuhy z první dráhy nejlépe odstartoval Lasse Bjerre. Protože nikdo ze čtveřice jeho soupěřů nedokázal napodobit raketové počínání mladíka otřískaného závoděním v polské a britské nejvyšší soutěži, přivezl mladší bratr (zatím) slavnějšího Kennetha pohodovou čtyřku za vítězství.

Dánovu startovní reakci z předešlé jízdy napodobili Václav Milík a Dennis Helfer. Domácí miláček objel čtyři kola jako první a plným bodovým ziskem rozehrál představení, jehož měl být hlavním hrdinou. První seznámení s pardubickou dráhou v mladě kariéře Nicolase Vicentina skončilo defektem ze čtvrtého místa. Toho plánoval využít Ondřej Veverka toho času uzavírající pětici jezdců, jenže i jemu vypověděl službu motocykl, a tak musel devatenáctiletý jezdec z hlavního města seskočit a pro bodový zisk vyrazit po svých.

Takřka čtyři kola třetí jízdy strávil Jan Holub za Patrykem Nagyem, až na pásce Holub proletěl kolem Maďara dobře známého z působení v českých juniorských šampionátech. Holub tak otevřel své konto dvoubodovým ziskem, na Nagye zbyl jediný bod.

Slawomir Musielak nahradil ve startovní listině svého mladšího bratra Tobiasze, kterého před nedělním finále polské ekstraligy klubový trenér Roman Jankowski do Pardubic nepustil, a plánoval navázat na loňskou finálovou účast svého sourozence. Musielak, jenž ještě v minulé sezoně bojoval i v českém juniorském šampionátu, odstartoval dobře, ale asi po dvou metrech jízdy nevydržel řetěz na jeho stroji a vysoký Polák musel svůj stroj brzy odstavit. Pro klidné vítězství si k šachovnicové vlajce přijel Tai Woffinden.

Jedinou ztrátu pro Lasse Bjerreho přinesla pátá jízda, Dán na svítivě žlutém stroji v ní zůstal viset za českým dvojblokem Jan Holub – Roman Čejka a přijel až třetí. Druhý den defekt za dvě jízdy notoval Ondřej Veverka, jenž se sice prodral před Ashleyho Morrise, ale pak na nepojízdném stroji jen doklouzal do cíle.

V šesté jízdě přišla německá část publika o jednoho ze svých favoritů. Marco Gaschka, který se ve Svítkově tak skvěle prezentoval při českém šampionátu devatenáctiletých, postavil ve výjezdu ze zatáčky svůj motocykl na zadní a upadl. Při pádu si „jen“ narazil rameno, ale do dalšího průběhu nejstaršího juniorského závodu světa již nezasáhl.

Největší favorit pátečního juniorského střetnutí Tai Woffinden zareagoval na pohyb pásky velmi dobře, pak ale hned po pár metrech chyboval, čehož využil Václav Milík, který Brita se zkušenostmi z Grand Prix na konci prvního kola předjel a dovedl jízdu za mocné podpory publika k vítěznému konci.

Asi nikomu nebylo souzeno vyhrát poslední jízdu druhé série. Vedl jí Ital Nicolas Vicentin, ale z prvního místa bez cizího zavinění upadl. Mladičkého borce z Apeninského poloostrova vystřídal na čele Krystian Pieszczek, ale ani on se nemohl radovat z vítězství, když v poslední zatáčce ztratil jeho motocykl výkon a kolem odchovance Lotosu Gdaňsk se prohnali Slawomir Musielak a Dennis Pedersen.

Skvělou podívanou nabídl souboj Woffindena s Bjerrem v deváté jízdě, Brit se dostal po startu vnitřkem do vedení, ale nevyhodnotil ideálně situaci na rovině a svoje postavení přišel. Dennis Pedersen vůbec nezvládl startovní proceduru, přesto ale dokázal překonat alespoň trápícího se Michala Dudka.

Do významné role se v jízdě číslo deset obsadil Brendan Johnson, který po startu za sebou pozdržel za svým deflektorem Václava Milíka. Milík ale nelenil a postupně se k nadšení domácím fanynek i fanoušků propracoval až do vedení, které do konce jízdy nepustil.

Pověstné starty Ondřeje Veverky přišly ke slovu v jedenácté jízdě. Takřka dohola ostříhaný jezdec vjel na protilehlou rovinu jako první, kde jej ale v jeden moment předjeli Michael Hádek s Aleksanderem Čondou. Ve vzájemném souboji dvou krosenských vlků byl úspěšnější Slovinec. Po odstoupení Vicentina věřil Ashley Morris, že si na zdefektovaném stroji dokrouží alespoň pro bod, nakonec však svoje tužby naplnit nemohl, když byl čelní skupinkou předjet o kolo.

Jaké možnosti skýtá široká pardubická dráha, ukázal svým vrstevníkům v dvanácté jízdě Marcel Helfer, jenž tak dlouho kopíroval vnější okraj dráhy, až se objevil na prvním místě, na kterém také rozjížďku dokončil.

Lukas Simon se sice dokázal v průběhu třinácté jízdy objevit na druhém místě za Lassem Bjerrem, ale nakonec podlehl snahám Marcela Helfera.

Základní rozpis uzavřela ve Svítkově jízda, v jejímž průběhu Tai Woffinden nejprve musel odrazit atak Slawomira Musielaka, aby se posléze sám dostal do vedení poté, co objel Krystiana Pieszczeka. Nutně bodovat potřeboval v šestnácté jízdě Michael Hádek. Český juniorský mistr si však situaci zkomplikoval, když se výrazně zdržel za Ondřejem Veverkou, nakonec z toho pro Hádka byl jen jeden bod a nevděčné jedenácté místo.

Zatímco první semifinále rozhodl start, v tom druhém bylo emocí více. Jan Holub s Romanem Čejkou v první zatáčce odklidili Aleksandera Čondu a uháněli pronásledovat Milíka s Woffindenem. Jenže Slovines upadl a na nohy se mu příliš nechtělo, a tak musela být jízda zastavena. Opakovalo se v pěti a Milík s Woffindenem znovu odjeli svým soupeřům. Třetí kroužil Čonda, ale Roman Čejka se na něj dotáhl, už už byl před Slovincem, který ale sáhl k tvrdému manévru, Čecha odstrčil a poslední finálovou příčku udržel.

Snad celý stadion přál Václavu Milíkovi za výborný výkon vítězství v 37. Zlaté stuze juniorů. Proti byl ale Woffinden, který na Čecha odstartoval, a dojel si v klidu pro vítězství.

Řekli:

holub.jpgJan Holub: Škoda, že jsem se nedostal do toho finále. To mě mrzí ta poslední jízda. Nebylo to špatně rozjetý. Čekal jsem teda, že to bude horší výsledek, co tady udělám, protože mi to tady zrovna moc nesedělo. Tak nějak mi to ani moc nejde. Na jednu stranu jsem spokojenej, na druhou mě mrzí to finále. Druhou jízdu jsem vyhrál, pak jsme něco změnili, bylo to dobrý. Škoda tý první jízdy, kde byly jenom dva body, to si myslím, že rozhodlo pak i o pozici na startu a todle.

hadek2.jpgMichael Hádek: Syndrom tvrdej drah, neumim už na nich. Neumim na nich startovat, neumim už nic. Prosral jsem si to všechno na startech. Myslim si, že rychlej jsem jakž takž i byl, ale na startech jsem to ztratil. To je u mě kámen úrazu. Ve Mšeně jsi říkal, že dneska vyhraješ a můžeš ukončit kariéru na vrcholu, znamená to, že ještě budeš pokračovat v plochodrážní kariéře? (smích) Asi určitě jo, ale čekal jsem, že bude jiná dráha, byl jsem na to natěšenej a akorát to byla jednokolejka.

bjerre_lasse.jpgLasse Bjerre: Nebylo to moc dobré, skončil jsem až třetí. Myslel jsem si, že dnes tady můžu vyhrát. Nevím, co dnes bylo špatně, ale ve finále jsem špatně odstartoval. Myslel jsem, že bych měl vyhrát, ale ti dva přede mnou byli lepší než já. Slyšel jsem stížnosti na dráhu, jaká byla? Byla v pořádku, dráha nebyla dnes problém.

woffinden.jpgTai Woffinden: Jsem rozhodně spokojený, byl to pro mě opravdu dobrý závod a těší mě, že jsem vyhrál. Nezačali jsme úplně nejlépe, ale ke konci jsme všechno doladili. Byl to příjemný večer, jsem spokojený a těším se na příští rok. Byl tam pár momentů, kdy to vypadalo pro tebe dost jednoduše, bylo to tak? Ne, vůbec ne. Ty první jízdy byly složité, ale pak jsme našli perfektní nastavení, udělali jsme na finále drobné změny a bylo to vážně dobré.

pieszczek.jpgKrystian Pieszczek: Vadí mi ta poslední jízda, ve které jsem měl, můžu říct defekt, kdy mi Lasse Bjerre nohou poškodil motorku, a nemohl jsem tak dál pokračovat v jízdě. Ty první jízdy byly docela v pořádku, byl jsem tady poprvé, takže to šlo, ale myslím, že mohlo být i lépe.

milik-vaclav.jpgVáclav Milík: Po základu to byla paráda. Dobře jsme zpřevodovali na první jízdu a tady ten převod, tohle převodování nám vydrželo až do konce. Škoda finále, kdybych odstartoval o půl metru jakoby rychlejc, tak by to vypadalo hnedka jinak. Druhý místo je ale krásný místo a já jsem spokojenej. Co chybělo k tomu, aby to bylo ještě lepší?  Ten start. V tom startu jsou taky nějaký zkušenosti. Tai Woffinden je dobrej střelec, už jezdí nějakou chvíli, a tak má víc zkušeností než já. Já jsem ale spokojenej.

cejka.jpgRoman Čejka: Tak dneska dobrý, no. Všechno v pohodě. Všechno se mi tak nějak dařilo. Dostal jsem se do semifinále, a když na to došlo, tak jsem se tam nějak nevešel, vrazil jsem do toho Čondy, on jako upad. Rozhodčí mě naštěstí pustil dál a on (Čonda) mi to teda v tý opakovaný jízdě vrátil. Nedostal jsem se do finále. Už jsem tam skoro byl, už jsem to i cejtil, ale on mi jí teda nandal ze strany. O co šlo, jak jsi nejprve přijel na první semifinále a pak jsi jel až druhé? Tam došlo k nějakýmu nedorozumění, vůbec nevím, o co šlo. Do teďka nevím, jak to bylo. Nejdřív mi řekli, že jedu první, pak že druhou jízdu, já jsem se v tom opravdu nevyznal.

Konečné pořadí:
1. Tai Woffinden 14 (4,3,3,4) + 1. ve finále
2. Václav Milík 16 (4,4,4,4) + 2. ve finále
3. Lasse Bjerre 14 (4,2,4,4) + 3. ve finále
4. Marcel Helfer 14 (3,4,4,3) + 4. ve finále
5. Aleksander Čonda 11 (4,2,4,1) + 5.ve finále
6. Krystian Pieszczek 11 (3,2,3,3) + R ve finále
7. Victor Palovaara 11 (2,3,2,4)
8. Roman Čejka 11 (3,3,2,3)
9. Jan Holub 10 (2,4,2,2)
10. Slawomir Musielak 9 (R,4,3,2)
11. Michael Hádek 9 (3,2,3,1)
12. Dennis Pedersen 6 (0,2,1,2)
13. Patrik Nagy 4 (1,1,1,1)
14. Nicolas Vicentin 3 (R,F,R,3)
15. Lukas Simon 3 (1,0,0,2)
16. Ondřej Veverka 3 (1,0,2,0)
17. Ashley Morris 3 (2,1,d,R)
18. Marco Gaschka 2 (2,Fd,N,N)
19. Brendan Johnson 2 (0,1,1,0)
20. Michal Dudek 1 (R,1,0,0)
21. Ondřej Smetana 1 (0,1)

Jízda po jízdě:
1. Bjerre, Hádek, Gaschka, Simon, Johnson
2. Milík, Helfer, Palovaara, Veverka, Vicentin
3. Čonda, Pieszczek, Holub, Nagy, Pedersen
4. Woffinden, Čejka, Morris, Dudek (R/3), Musielak (R/start)
5. Holub, Čejka, Bjerre, Morris,Veverka
6. Milík, Woffinden, Hádek, Nagy, Gaschka (Fd)
7. Helfer, Palovaara, Čonda, Dudek, Simon
8. Musielak, Pedersen, Pieszczek, Johnson, Vicentin (F/1)
9. Bjerre, Woffinden, Palovaara, Pedersen, Dudek
10. Milík, Pieszczek, Čejka, Johnson, Simon
11. Čonda, Hádek, Veverka, Vicentin (R), Morris (d)
12. Helfer, Musielak, Holub, Nagy, Smetana
13. Bjerre, Helfer, Simon, Nagy, Morris
14. Milík, Vicentin, Pedersen, Smetana, Dudek
15. Palovaara, Čejka, Holub, Čonda, Johnson
16. Woffinden, Pieszczek, Musielak, Hádek, Veverka
SF1: Bjerre, Helfer, Pieszczek, Palovaara, Musielak
SF2: Woffinden, Milík, Čonda, Holub, Čejka
Fin: Woffinden, Milík, Bjerre, Helfer, Čonda, Pieszczek (R)

POHÁR PRIMÁTORKY MĚSTA PARDUBICE JEZDCŮ DO 15 LET

Hned v první zatáčce první jízdy vloženého poháru upadl bez cizího zavinění Michal Škurla. Nebyl ale vyloučen, mohl by tedy nastoupit do opakování, kdyby neponičil svůj motocykl. Jenže stroj byl nepojízdný, a tak se jelo ve čtyřech. Opakovačko vyhrál Eduard Krčmář před Danielem Hádkem. Za třetím místem směřoval Zdeněk Holub, ale na jeho cestě jej zradil motocykl.

I druhou jízdu vyhrál Krčmář, ale za ním předvedli krásnou bitvu o druhé místo Daniel Hádek s Michalem Škurlou. Ze tří se bodů se radoval nakonec druhý jmenovaný, jehož k druhému místu dovezl motocykl vypůjčený od Ondřeje Smetany, náhradníka hlavního pátečního závodu.

Ve třetí jízdě dojel za vítězným Krčmářem Zdeněk Holub, jemuž přišla vhod skrumáž v první zatáčce, do které se zamíchali jeho nejbližší soupěři. V této jízdě také diváci naposledy viděli Dana Hádka, který měl pár metrů před cílem defekt a přišel o bodový zisk.

Hádek už se v dalších dvou jízdách nepředstavil, ačkoli měl k dispozici stroje svého bratra, který závodil o Zlatou stuhu. „Chtěl jsem mu jí půjčit, chtěl jsem mu půjčit i tu mojí závodní, akorát on je nervák bláznivej. Řekl, že už nepojede a hotovo,“ říkal po závodě na bratrovu adresu Michael Hádek.

Ve čtvrté rozjížďce nebyl Michal Škurla dalek tomu, aby přerušil Krčmářovu nadvládu. Pak však přišel nekompromisní atak ze strany dvojnásobného vítěze poháru FIM do 250ccm a zase bylo vše při starém.

Závěrečnou pátou jízdu vloženého poháru rozhodl start. Jen David Štěrovský, který měl při Hádkových absencích jisté čtvrté místo se tak tak udržel v sedle. Před zraky promrzlých diváků se ze završení kompletu radoval jednoznačný favorit závodu Eduard Krčmář.

krcmar.jpgEduard Krčmář: Jo, tak jako dobrý. Byl to takovej lepší trénink a super jako, zajezdili jsme si dobře. Dvě jízdy jsme udělali se Škurličem takový docela pěkný, závodili jsme. Tak dobrý. V jedné jízdě jsi to tam dal pod něj docela natvrdo. Jo, tak jako bylo místo. Říkal jsem si, tak jako buď, anebo. (směje se na celé kolo)

1. Eduard Krčmář 20 (4,4,4,4,4)
2. Michal Škurla 10 (F/N,2,2,3,3)
3. Zdeněk Holub 9 (R,3,3,1,2)
4. David Štěrovský 6 (2,0,1,2,1)
5. Daniel Hádek 4 (3,1,0,-,-)

Zanechte komentář: