Mělické drama na čtvrtou

Autor článku:

ceska-republika.pngpecina.jpgvolejnik.jpgZprvu jasně se vyvíjející závod Mezinárodního mistrovství České republiky družstev na ledové ploché dráze v Mělicích se v posledních pár rozjížďkách přeměnil v nebývale zamotanou hádanku, jejíž řešení měl přinést až ultimativní rozjezd čtyř jezdců o vítězství v závodě. Nejrychlejší motorku a nejpevnější nervy prokázal osečenský Lukáš Volejník, jenž za sebou nechal domácího Lukáše Hutlu a Rakušana Josefa Kreuzbergera, poté, co brzy odstoupil s defektem, cíl neviděl Petr Klauz.

Ačkoli se to ještě pár minut před slavnostním nástupem nezdálo, sešla se na hrázi Mělického písníku velmi pěkná návštěva (k vidění třeba na fotografii Jiřího Zíty). Jednoznačně největší podporu v hledišti měl domácí Hutla Team, avšak i přes sobotním tréninkem nabyté znalosti vlastnoručně připravené dráhy nebyli otec a syn Hutlovi největšími favority. Tuto roli od začátku potvrzoval pár prvního týmu Osečné Jan Pecina – Lukáš Volejník, kteří potvrdili ambice na nejvyšší příčky, když bez zádrhelů objeli čtyři kola dříve než rodinný tým Klauzových.

Právě otec a syn pod hlavičkou Klauz Teamu měli být, obzvláště po stříbru z Růžené, největšími vyzyvateli Peciny s Volejníkem, ale porážka s úhlavními soky jim vůbec nepomohla, navíc přišla další ztráta bodů, když si Petr nepustil methyl před soubojem s Hutlovci, a osamocený Jan tak zvládl vyválčit jen dělbu bodů. Z masivní podpory těšící se Hutlovi ale také evidovali již ztracené body, když po třech pětkách přišla pokažená jízda s dvojicí Daniszewski – Kreuzberger a prohra 2:4.

Začínalo se tak schylovat k nevídanému dramatu, jenž měl na svědomí především Polák Miroslaw Daniszewski, který se dostal do pozice nejlepšho jezdce nedělního odpoledne. Po úvodní prohře s Klauzovými porážel polský reprezentant ostatní soupeře včetně nejlepších českých jezdců tak, až se bodové konto jeho dvojice zastavilo na čísle dvacet čtyři. Tedy na hodnotě, kam po výpadku v posledních dvou jízdách doklopýtali i dlouho vedoucí Pecina s Volejníkem. Tedy na hodnotě, na kterou se pětibodovým maximem ze své poslední jízdy proti druhému týmu Osečné ve složení Martin Běhal a Robert Růžička dotáhla dvojice otce a syna Klauzových. Tedy na hodnotě, na které tvrdě vybojovanou výhrou nad osečenskou jedničkou uzavřel svůj bodový zisk pořádající Hutla Team. Rezultát mohl být jen jeden – diváci se dočkají za své peníze ještě bonusu v podobě jedné jízdy navíc, ultimativního rozjezdu čtyř závodníků o vítězství v závodě.

Tři jména vybraná do dodatké jízdy odpovídala očekáváním, rodinné týmy vsadily na syny, k vnitřnímu okraji dráhy se postavil Petr Klauz a vedle něj Lukáš Hutla. Po Hutlově právě ruce stála stříbrná motorka Lukáše Volejníka, jenž se v koncovce závodu prezentoval lépe než jeho parťáka Jana Peciny. Žlutý povlak ale překvapivě neoblékl v pěti po sobě jdoucích jízdách neporažený Miroslaw Daniszewski, ale Josef Kreuzberger. Nejlépe odstartoval Lukáš Hutla, ale na výjezdu na protilehlou rovinu už neohroženě vedl Lukáš Volejník, jenž i dál navyšoval svůj náskok. To už v jízdě nepokračoval Petr Klauz, který dojel jen do poloviny první zatáčky, kde zlostně odstavil motocykl a pěšky se odebral do parkoviště závodních strojů. Josef Kreuzberger tak mohl jet v pohodě bronz, když Lukáš Hutla na druhém místě a Lukáš Volejník na prvním místě už měli znatelný náskok a v tomto pořadí také jezdci minuli startmaršála s šachovnicovým praporem.

ŘEKLI:

Lukáš Volejník: Super. Jednoznačně paráda. Trošku jsem byl překvapenej z toho rozjezdu, že nám to vyšlo takle ty stejný body, ale, myslím si, že rozjezd byl naprosto v pořádku. Mladej Lukáš Hutla jezdí hodně dobře, tak jsem si řikal, že mu musím ujet, tak jsem jel a podařilo se. Čím to bylo, že jste takhle spadli do toho rozjezdu, i když to bylo dlouho bez problémů? Nevím, ty poslední dvě rozjížďky byly špatný. Tam mě předjel Kreuzberger, Pecku předjel Daniszewski a bylo to. S Hutlama to bylo taky takový divný, to byly takový rozhodující rozjížďky.

Lukáš Hutla: Dělali jsme na té dráze celej tejden od pondělka, kdy jsme začali lajnovat. Pak nasněžilo, naštěstí už to bylo nalajnovaný, takže dráha byla problémů. Akorát mrzne, že se to tříští a ta dráha podle toho vypadá. Ty poslední jízdy to byl doslova motokros. No, papírově jsme mohli bejt na třetím místě, akorát se nám nepovedla rozjížďka s Polákem a Rakušákem, takže jsme byli na holičkách, jestli vůbec budeme na stupních vítězů. S Pecinou a s Volejníkem jsme za to vzali, já jsem Pecku podjel vnitřkem, pak nám ještě pomohli Polák s Rakušákem, že se vlastně jela taková rozjížďka, to je rarita, protože po několika letech byli v rozjezdu čtyři jezdci. Klauzovi odešla motorka, já jsem byl chvíli první, ale na druhým místě jsem si říkal, že první už nebudu a dojedu v klidu druhej a dopadlo to, jak to dopadlo.

Jan Pecina: Tak závody supr, Radek to tady připravil bombový. Závod jsme rozjeli taky suprově, už jsme si mysleli, že to máme v kapse, nakonec se to vyvrbilo tak, že jsme jeli rozjezd. Lukáš to vyhrál, byla to bomba. Co se stalo v těch posledních dvou jízdách? Mladej Hutlík do mě vletěl, tak jsem uhnul a nechtěl jsem, abysme upadli, a tím pádem mě všichni předjeli. Trošku mi rozškubnul nohu. Tu poslední rozjížďku, tam jsem svojí blbostí prosral ten bod, kterým bysme vyhráli hned a nemuseli jet ten rozjezd, ale to jsou závody a takovej už je život.

Radek Hutla: Myslím si, že pro nás jako domácí je druhý místo dost dobrý. Loni jsme byli čtvrtý, což bylo horší na domácí půdě. Lidí přišlo tolik, že jsme to až nečekali, takže na příští rok budeme muset posílit pořadatelskou službu, protože lidi byli všude, i když, řekněme, v bezpečný vzdálenosti, ale člověk nikdy neví. Takže máme, co zlepšovat, protože, jak je vidět, zájem o to je a lidem se to líbí, takže na příští rok to budeme muset ještě zlepšit.

KONEČNÉ POŘADÍ:
1. SK Osečná I. 24+3

7 Jan Pecina 9+3 (3,2*,2*,2*,0,0)
8 Lukáš Volejník 15+1 (2*,3,3,3,2,2)

2. Hutla Team 24+2
1 Radek Hutla 12+2 (2*,2*,3,2,2,1)
2 Lukáš Hutla 12+2 (3,3,2*,0,1*,3)

3. Polsko+Rakousko 24+1
11 Miroslaw Daniszewski 16 (1,3,3,3,3,3)
12 Josef Kreuzberger 8+3 (0,2*,1,2*,2*,1)

4. Klauz Team 24+R
9 Petr Klauz 13 (3,1,3,3,0,3)
10 Jan Klauz  11+4 (2*,0,2*,2*,3,2*)

5. Švýcarsko+Česká republika 12
13 Markus Birn 6+1 (1,1,0,0,2*,2)
14 Josef Diviš 6 (0,0,1,1,3,1)

6. PDK Grepl Mšeno 11
3 Vladimír Višváder 10 (1,3,1,1,1,3)
4 Martin Kníže 1 (0,1,0,Fd,d,Fd)

7. SK Osečná II. 7
5 Martin Běhal 6 (1,2,1,0,1,1)
6 Zdeněk Růžička 1 (0,0,0,1,0,0)

JÍZDA PO JÍZDĚ:
1. L. Hutla, R. Hutla, Višváder, Kníže
2. Pecina, Volejník, Běhal, Růžička
3. P. Klauz, J. Klauz, Daniszewski, Kreuzberger
4. L. Hutla, R. Hutla, Birn, Diviš
5. Višváder, Běhal, Kníže, Růžička
6. Volejník, Pecina, P. Klauz, J. Klauz
7. Daniszewski, Kreuzberger, Birn, Diviš
8. R. Hutla, L. Hutla, Běhal, Růžička
9. Volejník, Pecina, Višváder, Kníže
10. P. Klauz,  J. Klauz, Diviš, Birn
11. Daniszewski, R. Hutla, Kreuzberger, L. Hutla
12. P. Klauz, J. Klauz, Višváder, Kníže (Fd)
13. Daniszewski, Kreuzberger, Růžička, Běhal
14. Volejník, Pecina, Diviš, Birn
15. J. Klauz, R. Hutla, L. Hutla, P. Klauz
16. Daniszewski, Kreuzberger, Višváder, Kníže (d)
Vladimír Višváder startoval s handicapem 15 metrů za najetí do pásky
17. Diviš, Birn, Běhal, Růžička
18. L. Hutla, Volejník, R. Hutla, Pecina
19. Višváder, Birn, Diviš, Kníže (Fd)
20. P. Klauz, J. Klauz, Běhal, Růžička
21. Daniszewski, Volejník, Kreuzberger, Pecina

22. Volejník, L. Hutla, Kreuzberger, P. Klauz (R)

PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MMČR:
1. SK Osečná I. 24 (12,12)
2. Hutla Team 18 (8,10)
3. Klauz Team 17 (10,7)
4. Aut/Ger/Pol 14 (6,8)
5. CH/CZ 11 (5,6)
6. PDK Grepl Mšeno 9 (4,5)
7. Ebner Team 7 (7,N)
8. SK Osečná II. 6 (2,4)
9. GBR 1 (1,N)
Pozn.: Výsledek polské dvojice Daniszewski – Hejnowski nemůže být započítán do celkové klasifikace, neboť jeden jezdec, v tomto případě Miroslaw Daniszewski, může být klasifikován pouze v jednom družstvu.

Zanechte komentář: