Osmnáctka pro Prahu (III. část)

Autor článku:

grand-prix.gifceska-republika.pngUž tuto sobotu 12. května se v Praze na Markétě představí nejlepší světoví plochodrážníci současnosti. Pojďme se podívat na to, kdo všechno vlastně pojede Mitas Grand Prix České republiky. Dnes představování uzavíráme poslední šesticí účastníků sobotního klání.

10 Nicki Pedersen
pedersen_nicki3.jpgTrojnásobný mistr světa chce ještě dát vzpomenout na lepší časy. Už okusil nový materiál a rozšířené zatáčky stadionu na Markétě. Nastoupil tam totiž v extraligovém závodě za pražský Olymp. Ve středu jel za Prahu i v Pardubicích a znovu byl skvělý. Daří se mu i v dalších ligách a z celé patnáctky závodníků má asi nejstabilnější ligovou formu, dvouciferné zisky vozí ve Švédsku, v Dánsku i v Polsku. Sám dobře ví, že ligová forma je něco jiného, než dobré závody v Grand Prix. A aby je měl, potřebuje zůstat zdravý, po pádech v Polsku a na Novém Zélandu to po fyzické stránce ovšem stále není ono.

18 Matěj Kůs
kus2.jpgSkoro by se zdálo, že to má ze všech jezdců na Markétu nejblíže, podobně jako stadion i jeho bydliště spadá do šestého pražského obvodu a z obýváku do dílny to má opravdu jen pár minut. Přesto je jeho cesta k závodu Grand Prix trnitá, po středeční extralize v Pardubicích musí ještě spěchat do Anglie, kde si ve čtvrtek plní povinnosti v Premier League. Držitel posledních třech divokých karet po dvou jednobodových zklamáních loni jako první Čech od roku 2008 vyhrál v závodě Grand Prix jízdu, ale další body nepřidal, takže dojmy z něj byly znovu spíše rozpačité. Jeho kariéra se nachází v momentě, kdy znovu potřebuje nabrat vzestupnou tendenci.

13 Bjarne Pedersen
pedersen_bjarne.jpgPo Francovi, Hampelovi, Gollobovi a jmenovci Nicki Pedersenovi další v řadě prostovlasých závodníků, kteří se zúčastní Mitas Grand Prix České republiky. Skončil druhý v Challenge závodě ve Vetlandě a po tříleté odmlce si znovu vybojoval návrat mezi nejlepší jezdce světa. Ačkoli by britský promotér BSI dozajista viděl v Dánově místě někoho mladšího, Pedersen splnil kritéria postupu a na místo má nárok. Místo mezi nejlepšími znamenalo nucený přesun z polské extraligy o patro níž. V dubnu si už stihl odbýt debut v české extralize, když nastoupil za Olymp proti Slanému.

15 Hans Andersen
andersen.jpgPo špatné předminulé a tragické minulé sezóně touží někdejší pátý muž plochodrážního světa po okamžitém návratu do elity světového speedwaye. Nechal za sebou neúspěšné podnikání i klubové vyhazovy a myslí na to, jak na Markétě vyhrál v roce 2006 nebo jak si o dva roky později na hlavu nasadil Zlatou přilbu v Pardubicích. Andersen by měl být mužem, který je ze všech osmnácti jezdců v největším závodním tempu. Před pátečním tréninkem totiž odjede za pět dní pět závodů ve čtyřech různých zemích. V souvislosti s jeho jménem se mluvilo o některých českých klubech, ale v kolonce klubová příslušnost se vedle nadpisu Česká republika nenachází žádných z tuzemských klubů.

17 Václav Milík
milik-vaclav.jpgDruhý jezdec s JRM ve startovním poli. Do Prahy jej posunulo vyhrané finále v kvalifikačním Markéta Open na úplném začátku sezóny. Poslední dva závody mu ale nevyšly podle představ, v Divišově si po letu vzduchem řádně natloukl a extraliga v Pardubicích byla pro pokračovatele plochodrážního rodu výsledkově neúspěšná. Stále ještě osmnáctiletý závodník vyjel jen pět bodů. I přes toto zaváhání se nic nemění na jeho výsadním postavení mezi českými mladými plochodrážníky.

1 Greg Hancock
hancock-greg.jpgVždy a všude pozitivně naladěný chlapík, kterého mají rádi i jeho soupeři, je v současnosti v pohodě i po závodnické stránce. Jeden z nejlépe placených plochodrážníků polské ligy a tedy i světa dovedl spolu s celoživotním parťákem Billy Hamillem svoji zemi do semifinále Speedway World Cupu a daří se mi i v ligových soutěžích. I na něj dolehly drobné problémy, na konci dubna měl tři defekty v jednom týdnu, tedy obrazně řečeno víc než za celý minulý rok dohromady. Cestu za obhajobou začal vítězstvím na Novém Zélandu a po semifinálovém vyřazení v Leszně přijede do Prahy jako aktuální číslo dvě. Netřeba připomínat, že vyjel tři mistrovské tituly pro Mšeno, kde jej považují za svého.

Zanechte komentář: