O závodě mistrovství světa s Janem Trojánkem

Autor článku:

divisov.giftrojanek.jpgUž tuto sobotu bude stadion v Divišově hostit závod semifinále Mistrovství světa jednotlivců. Veškerým přípravným pracem velí předseda tamějšího klubu Jan Trojánek, se kterým jsme si právě o pořádání tak významného závodu povídali. První muž divišovského klubu mimo jiné vysvětluje, proč se svými spolupracovníky rozhodli jen pár dní před závodem rozkopat stadion.

MK: Je správné říct, že to je nejvýznamnější závod, jaký se kdy v Divišově jel?
JT: To tvrzení je správně. Oni říkají, že mění pravidla, podle kterých už bychom to v příštím roce nedostali. Zase změnili parametry, že musí být určitý počet míst k sezení. Ale nevím, jestli to je úplně pravda. Každopádně je to největší závod, jaký se kdy jel v Divišově.

MK: V jaké fázi jsou přípravy na závod?
JT: Tak na to bych řekl, že jsme se zbláznili. (směje se) Ne, je rozkopaný stadion, ale přípravy na závod samotný jsou hotové. Už je vše připravené. Máme opravené startovací zařízení a světelnou signalizaci. Předělali jsme elektriku a vodu, aby to nepřekáželo v depu. Zbývá nalajnovat v depu nájezdy, jak se řadí jezdci, a v podstatě nějaké kosmetické úpravy. Dodělává se výstava, aby byla úplně perfektní. Jsou vykolíkované stany, natírají se okna, předělávají se dveře, chceme, aby všechno bylo nové. Práce ještě je, ale faktická příprava na mistrovství světa je hotová. Ta už je hotová dávno, dodělávají se samozřejmě programy a podobné věci.

vykop_001.jpgMK: Jak už jste zmínil, probíhají na stadionu stavební práce, proč jste se pro ně rozhodli takhle na poslední chvíli?
JT: U nás to je vždycky tak. Někdo něco vymyslí a pak si řekneme, že to uděláme hned, protože to je pro nás výhodnější udělat hned. Když je ta myšlenka dobrá a přinese užitek, tak nemá smysl to odkládat. Když jsou na to peníze a jsou na to síly, tak je lepší to udělat i za cenu toho, že to nebude vypadat úplně perfektně třeba v těch bezpečnostních zónách, že tam bude vidět, že tam bylo kopáno a nebude tam tráva. Co do funkčnosti tam bude vyvedená samostatně elektrika k ventilátorům pro bezpečnostní bariéry, vlastně se oddělila od světelné signalizace a to je velmi důležité. Protože se nemůže stát, že tam bude nějaký karambol a něco se zkratovalo. Všechno je nové vedení a voda je vyvedená v předku depa, kde překážely kropičky. Teď bude vyvedená dozadu a bude to odděleno od jezdců a nebude to nikde překážet, protože tam je i světelná signalizace a mohlo se stát, jak tam před tím stála kropička, pak třeba jezdci neviděli. Teď to bude přehlednější a mnohem bezpečnější.

MK: Bude všechno připraveno včas?
JT: No, to předpokládám. V nejhorším vezmeme v noci lopaty a zaházíme to. (směje se) Určitě to bude všechno připravené včas, protože v tomhle stavu, v jakém to je teď by to nešlo. To bychom si nedovolili. (pozn.: Práce probíhaly v době pořizování rozhovoru, v tuto chvíli už skončily a stadion je připraven.)

MK: Jste spokojeni s losem?
JT: No, los je úplně úžasný. Máme radost, že tam jsou jezdci, kteří jedou za DaK Moto Liebezeit Divišov – Plzeň v extralize. A jsou tam i jezdci, které máme vyhlídnuté na příští rok, pokud se bude dařit. No, samozřejmě jsmevaculik.jpg trochu čekali, že přijede Matěj Kůs jako vicemistr České republiky, ale jeho „úžasný“ výkon v Berwicku, to je strašné. Chybí mi tam čeští jezdci. Je škoda, že v Miskolci nejel Lukáš Dryml, protože by musel postoupit, s bráchou by si v Divišově asi byli schopní pomoct a oba tu dráhu mají rádi. Takže to je škoda.

MK: Člen vašeho klubu pan Antonín Šváb oslavil 80. narozeniny, co chystáte pro něj?
JT: To bych nerad dopředu prozrazoval. Nevím, jestli mu budeme dávat hobla, abychom mu nezpřeráželi kosti, které vydržely všechny ty ledové ploché dráhy. Samozřejmě plánujeme oficiální blahopřání během závodu a měli bychom potom pokračovat v oslavách po závodech až do hluboké noci. Takže doufám, že se to povede a Tonda bude v pohodě.
K tomu jsme pozvali spoustu dalších zasloužilých jezdců, jako jsou Křivka nebo Souček, o kterých se mluví v knize „Motocykly z Divišova“. Bude probíhat i autogramiáda té knihy. My jsme si spoustu knih schovali stranou, protože jsme věděli, že ty knihy dojdou, a chceme je prodávat na místě. Právě jsme to chtěli spojit s nějakým entrée, protože nám to přišlo ukvapené, jakým způsobem byla to kniha dodělána bez nějaké recenze. Šlo to rychle na trh a spoustu věcí by se tam dalo doplnit. My jsme si některé knihy schovali, abychom tomu udělali lepší propagaci a uvedli to na vyšší úrovni, protože jsme rádi, že ta kniha vyšla.

MK: Jak byste pozval fanoušky k Vám na stadion?
JT: Doufám, že lidi přijdou, protože se mají na co těšit. Bude zajištěno občerstvení i na druhé straně stadionu, kam se udělaly elektrické přípojky. Já to považuju za nejlepší místa na stadionu v té první zatáčce a na výjezdu z ní. Vedle informační tabule by měl být stánek, další by měl být v první zatáčce, tam je velký prostor, a základní jako vždycky u hlavní budovy a vevnitř. Neměly by být žádné fronty, mělo by být o diváky dobře postaráno. Dokonce by tam měly být i dětské atrakce, ale ještě to není úplně potvrzené, ale děti by měly najít své vyžití. Jedou se do toho i stopětadvacítky, takže bych doporučil lidem, aby přijeli dřív, protože dobře zaparkují a nebudou mít žádný stres. Ti, co přijedou na třetí hodinu, můžou přijít o to hezké, protože tam budou probíhat autogramiády, bude defilé Harley-Davidsonů. Měl by to být příjemný program. Takže všichni jsou zváni. Vstupné je velmi příznivé, 250 korun pro muže a 150 korun pro ženy. Brali jsme to jako 400 korun za rodinné vstupné. Nechtěli jsme mít jednotné rodinné vstupné, ale raději jsme to rozdělili tímhle způsobem. Děti do 150 centimetrů chodí zdarma a parkování je také zdarma, aby se lidé nezdržovali placením u brány a aby se netvořily fronty. Všechno by mělo odsejpat, ale když lidi přijdou včas, tak určitě neprohloupí.

MK: Váš tip na postupující?
JT: Předpokládám, že postoupí Chris Harris, Martin Vaculík, no, pak už to je těžký, to nevím. Asi Ljung a asi i Kolodziej. Postoupit by mohl Kylmäkorpi, protože to tam zná. Už tam jel, jel docela dobře a postoupil. Docela si myslím, že by mohl mít šanci. Asi by chtěl udělat radost Stuze jako tovární jezdec a postoupit z Divišova. Bude to mít ale opravdu těžké. Bude to boj.

plakat.jpg

2 comments

Zanechte komentář: