Zdravotní potíže Martina Vaculíka

Autor článku:

divisov_plzen.jpgvaculik2.jpgMartin Vaculík už před čtvrtečním extraligovým závodem v Divišově nebyl úplně v pořádku, když na sobě stále cítil dozvuky pádu v Dánsku z minulého týdne. Ještě hůře je Slovákovi na těle nyní poté, co šel k zemi znovu. Vítěz poslední Grand Prix sice opustil dráhu po svých, zvládl ještě nastoupit do tří jízd, ale pak musel na další pokračování v závodě rezignovat.

V jízdě číslo dvě nezachytil Martin Vaculík start Rune Holty a jezdil za pardubickým závodníkem. V zatáčce u depa se zdálo, že vítěz dvou Zlatých přileb nechal na vnitřku trochu místa, čehož se Vaculík jal okamžitě využít. Jenže rodák ze Stavangeru mezírku briskně zabouchl a Vaculík najednou neměl kam jet. Situace nemohla skončit jinak než pádem, opora domácího týmu sice skončila až pod nafukovací bariérou, ale podle pohledu z hlediště se nejednalo o nějak hrozivě vyhlížející pád.

Na dráze se objevila sanitka, domácí pořadatelé vylovili závodníka zpod nafukovaček a ten za potlesku přihlížejících dokulhal do depa. Z opakované jízdy byl jezdec v černobílém vyloučen, ale byl s to nastoupit do dalších jízd. Diváci viděli Vaculíka ještě v rozjížďkách sedm, osm a jedenáct, ve všech přidal na konto svého týmu po dvou bodech a nezdálo se, že by mu jízda činila nějaké zásadnější obtíže.

Pak ale Vaculík vyhledal v depu svého sponzora a manažera trojkoaličního týmu Františka Liebezeita s tím, že dá na doporučení lékaře a do dalšího průběhu závodu už nenastoupí. Své rozhodnutí odůvodnil Vaculík tím, že mu zraněné rameno nedovolí udržet v rukách motorku. První diagnóza zní minimálně natržený úpon na lopatce s tím, že vyloučeno není ani jeho přetržení.

Vaculík má štěstí v tom, že díky závodům Speedway World Cupu mají jak polská, tak švédská liga dvoutýdenní pauzu, a nebude tak hned muset cestovat k závodům Tarnówa a Vetlandy, na jejichž soupiskách figuruje. Obzvlášť pro polský tým by se jednalo o nepříjemnou komplikaci, neb ve stavu zraněných jsou i oba lídři týmu Janusz Kolodziej a Greg Hancock. Tauron Azoty si bez těchto dvou závodníků připsal o víkendu první letošní porážku v ekstralize, když nestačil na nováčka z Gdaňsku. Absence dalšího klíčového muže by pro největšího adepta na polský titul mohla být fatální.

Nejbedlivěji tak budou zdravotní stav svého krajana sledovat v Žarnovici, kde se měl Vaculík představit už tuto neděli v kvalifikačním závodě mistrovství Evropy. Závod ve Vaculíkově rodišti měl být odrazovým můstkem v jeho snažení o vítězství v evropském šampionátu, který chtěl letos Vaculík celý odjet.

One comment

Zanechte komentář: