Čtyři deště v Czestochowé

Autor článku:

czestochowa.gifgdansk.gifZnovu po delším čase jsme měli možnost navštívit závod nejlepší ligové soutěže světa – polské Enea Ekstraligy. V záchranářském souboji přivítala poslední Czestochowa ve své Areně předposlední Lotos Gdaňsk. Polsko však zasáhly vydatné srážky a město pod Jasnou horou nebylo výjimkou.

Z celkového počtu pěti naplánovaných závodů ekstraligy se odjely jen dva – měli jsme štěstí. Na rozdíl od stadionů na západě země měl totiž déšť teprve přijít, a tak mohli pořadatelé dráhu připravit a povedlo se jim to skvěle. Dvě hodiny před závodem přišla klasická letní bouřka, která nás místo obhlídky stadionu zahnala do klubové restaurace.

Hned jak přestalo pršet, vydali jsme se do depa, kde se všichni zvolna připravovali k závodu. V místech vyhrazených pro hosty sice seděl klasicky soustředěný vítěz sobotní Grand Prix v Goričanu Nicki Pedersen, ale chyběla týmová dvojka Thomas Hjelm Jonasson a nepřijel ani Maksims Bogdanovs, když oba vyřadily zdravotní problémy. Jejich místa zaujali Renat Gafurov, na něhož vyšlo místo v sestavě teprve podruhé v této sezoně, a letos trápící se kapitán Tomasz Chrzanowski, jehož ke zklamání autora těchto řádků nedoprovázela manželka Joanna, bývalá reportérka TVP Sport a donedávna ředitelka klubu z Grudziadze.

Jedenatřicetiletý manažer Wlókniarze Jaroslaw Dymek si mohl oddychnout, když měl k dispozici svého kapitána Grigorije Lagutu. Domácí modla si o týden dříve šeredně natloukla v Toruni a vynechala úterní ligu ve Švédsku. „Grisza“ byl sice zatejpovaný od hlavy až k patě, ale ani to mu nezabránilo rozdávat úsměvy na všechny strany. Sobotní trénink přesvědčil Jaroslawa Dymka i jeho spolupracovníka Slawka Drabika, že po týden starých čtyřech nulách z MotoAreny mocně kritizovaný Rafal Szombierski dostane znovu šanci. Závodník s polským a německým pasem nahradil původně nahlášeného Grzegorze Zengotu, jenž na trénink nemohl, protože závodil v Challenge mistrovství Evropy ve Stralsundu, a dal tak podle některých vyjádření „přednost vlastním ambicím“.

Jezdcům z pobřeží Baltu se v Czestochowě dlouhodobě nedaří, naposledy tam zvítězili před více než dvaceti lety během sezóny 1992. Celek z Czestochowé tehdy startující pod jménem Yawal drželi nad vodou Petr Vandírek, Joe Screen a Slawomir Drabik. Čtrnáct jízd živili domácí naději na to, že přidají k dosavadnímu hubenému zisku dvou bodů další právě z duelu proti Gdaňsku. Jenže v osudné patnácté jízdě Petr Vandírek ztratil jediný bod za celý závod, ale hostům to stačilo k vítězství 4:2 v poslední rozjížďce a celkové výhře 45:44. Czestochowa po zbytek roku už další body nezískala, zakončila ročník se dvěma body na kontě a od sestupu do nižší soutěže jí nemohlo nic zachránit.

Podobný scénář nechtěli jezdci Dospel Wlokniarze tentokrát dopustit a hned od začátku se vrhli za vítězstvím. Závody ekstraligy tradičně otevírá juniorská jízda, ve které po skvělém ataku Huberta Legowika na Marcela Szymka přivezli domácí mladíci vítězství 4:2, které jezdci v bílo-zeleném do konce závodu už jen navyšovali. Symptomatický moment nabídla třetí jízda, ve které se Szombierski protáhl před Piotra Świderského za vedoucího Lagutu. V okamžiku, kdy se Rus ohlédl, aby zkontroloval situaci za svým deflektorem, Szombierski souhlasně přikývl na znamení, že kryje kapitánovi záda.

Jediným mužem Gdaňsku, jenž dokázal držet s domácími jezdci krok, byl Nicki Pedersen. Dán je letos nejlépe bodujícím jezdcem ekstraligy a svoje postavení potvrzoval i zkraje závodu v Czestochowé. Pak si na něj vyšlápl jeho krajan Kenneth Bjerre a trojnásobný mistr světa začal ztrácet. Prohrál i s Lagutou a poté i nečekaně s Rafalem Szombierským. Tomu ale předcházel tvrdý souboj s Bjerrem, kterého Pedersen jedoucí na třetím místě agresivním atakem vyhnal až k nafukovacímu mantinelu široké dráhy v Areně. Jezdec na JRM se sice propadl až na chvost, ale zabojoval a ještě stihl vydolovat bod za předjetí Chrzanowského, za což si vysloužil mocný potlesk kontrastující s pískotem na bývalého jezdce Czestochowy Pedersena.

Aktuálně nejlépe bodující jezdec české extraligy byl jedinou radostí asi dvacítky hostujících fans, která vážila pět set kilometrů dlouhou cestu pod Jasnou horu. Z celé sedmičky jezdců Lotosu jen Pedersen dokázal dovézt trojku a ve spolupráci se Świderským zajistili pro Lotos jediné vítězství v jízdě. Aktuálně druhý plochodrážník na světě si po celý rok musí připadat jako osamocený voják v poli, když jeho tým vyhraje, sám zajistí přibližně třetinu bodů, pokud jeho tým úspěšný není, u jeho jména bývá zapsána skoro půlka týmových bodů.

O vítězi bylo brzy rozhodnuto, ve hře však při potenciálním zmrtvýchvstání hostů zůstával bonus. K jeho získání potřebovala Czestochowa vymazat prohru od Baltského moře a vyhrát o devatenáct či více bodů. Po polovině závodu se domácí propracovali až k vytouženému rozdílu, aby si nakonec ono třetí óčko připsali. V tu dobu už měli diváci za sebou další cvičení s deštníky, ale tentokrát spíše než své hlavy a těla bránili programy před dopady srážek.

Utkání se již jen dojíždělo, to však nikomu nebránilo ani aplaudovat domácím jezdcům po každé z dalších vyhraných jízd. Skóre narůstalo a fandové se bavili, nikomu nevadilo, že mladý junior Czaja nahradil v patnácté jízdě potlučeného Grigorije Lagutu, čímž byli diváci připraveni o možnost viděni třaskavé bitvy mezi Pedersenem a domácí hvězdným párem Bjerre – Laguta. Bjerre odvezl Gafurova i Pedersena, čímž byl výsledek uzavřen na 61:29.

Na tiskové konferenci nebylo na rozdíl od relativně spokojeného Gafurova, jenž jel i ve svém druhém letošním startu patnáctou jízdu, trenérovi hostí panu Stanislawu Chomskému příliš do řeči. Pak se ale rozpovídal a nakonec vedl dlouhý monolog zejména o tom, že nemá příliš možností, jak doplnit jediného solidně jedoucího jezdce Nicki Pedersena. Naopak Rafal Szombierski a Jaroslaw Dymek zastupující domácí Wlokniarz byli spokojeni. Manažer zejména chválil a zvláštní důraz kladl na výkon šestnáctiletého Huberta Legowika jezdícího první rok v ekstralize, jenž potěšil tím, jak získal oba své body předjetím soupeřů.

Velmi brzy, vlastně hned po skončení tiskové konference, bylo pro fanoušky otevřeno depo, což naprosto odepsalo plán na pořízení rozhovorů pro tento web. Několik fanoušků Lotosu se rovněž vydalo do depa, aby si nechalo vysvětlit od Tomasze Chrzanowského, co se skrývá za jeho slabou formou. V naprostém obklíčení se ocitl v Czestochowé obrovsky populární Grigorij Laguta, který se dlouhé minuty věnoval focení s příznivci. Podobný hrozen pak obklíčil i Miroslawa Jablońského, dokud všechny nerozehnal – v neděli už počtvrté padající – déšť.

Dospel Wloniarz Czestochowa – 61
9 Kenneth Bjerre 13 (3,3,3,1,3)
10 Miroslaw Jabloński 6+2 (1,1,2*,2*)
11 Grigorij Laguta 12 (3,3,3,3,-)
12 Rafal Szombierski 10+1 (2*,1,1,3,3)
13 Daniel Nermark 11+2 (1*,2,3,3,2*)
14 Hubert Legowik 2 (1,0,1)
15 Artur Czaja 7+1 (3,2,2*,0)

Lotos Wybrzeźe Gdaňsk – 29
1 Renat Gafurov 9 (2,2,1,2,0,2)
2 Zbigniew Suchecki 1 (0,0,R,1)
3 Piotr Świderski 4 (1,1,1,0,1)
4 Tomasz Chrzanowski 0 (0,-,0,0,-)
5 Nicki Pedersen 13+1 (3,3,2,2,2,1*)
6 Krystian Pieszcek 2 (2,0,0,0)
7 Marcel Szymko 0 (0,-,0)

Jízda po jízdě:
1. Czaja, Pieszczek, Legowik, Szymko 4:2
2. Bjerre, Gafurov, Jabloński, Suchecki 4:2 (8:4)
3. Laguta, Szombierski, Świderski, Chrzanowski 5:1 (13:5)
4. Pedersen, Czaja, Nermark, Pieszczek 3:3 (16:8)
5. Laguta, Gafurov, Szombierski, Suchecki 4:2 (20:10)
6. Pedersen, Nermark, Świderski, Legowik 2:4 (22:14)
7. Bjerre, Pedersen, Jabloński, Pieszczek 4:2 (26:16)
8. Nermark, Czaja, Gafurov, Suchecki (R3) 5:1 (31:17)
9. Bjerre, Jabloński, Świderski, Chrzanowski 5:1 (36:18)
10. Laguta, Pedersen, Szombierski, Szymko 4:2 (40:20)
11. Nermark, Jabloński, Suchecki, Świderski 5:1 (45:21)
12. Laguta, Gafurov, Legowik, Pieszczek 4:2 (49:23)
13. Szombierski, Pedersen, Bjerre, Chrzanowski 4:2 (53:25)
14. Szombierski, Nermark, Świderski, Gafurov 5:1 (58:26)
15. Bjerre, Gafurov, Pedersen, Czaja 3:3 (61:29)

Zanechte komentář: