V Rawiczi startuje finále mistrovství Evropy

Autor článku:

uem.gifpolsko.pngPrvním ze čtyř dílů začne v sobotu na rawiczském stadionu Floriana Kapaly finále Mistrovství Evropy jednotlivců. Tento závod se měl původně jet o několil kilometrů východněji v Ostrowě, ale tamější organizátoři se z finančních důvodů závodu vzdali. Mezi šestnáctkou finalistů nebude chybět dvojice Čechů Aleš Dryml a Tomáš Suchánek, to se naopak nedá říci o obhájci titulu Grigoriji Lagutovi, jenž pojede odložený závod polské ekstraligy.

Evropská federace se inspirovala vzorem Speedway Grand Prix a ustoupila od modelu jednoho finálového závodu a rozšířila počet závěrečných podniků na čtyři. Dle podobného konceptu jako u SGP bylo postupováno i v otázce účastníků finálového seriálu, kdy poměr 8:4:3:1 je stejný, líší se jen přidělení jednotlivých pozic. Ve finále evropského šampionátu měli tři jezdci jistotu startu, byli to lonští medailisté Grigorij Laguta, Aleš Dryml a Tomasz Gapiński. Osm závodníků včetně Tomáše Suchánka postoupilo z Challenge závodu v německém Stralsundu, čtyři muži dostali divokou kartu na všechny závody a šestnáctého vybere domácí pořadatel.

Tím šestnáctým se stal závodník místního Kolejarze známý i z působení na českých oválech Piotr Dym. Jenže ten měl pád minulý víkend v playoff druhé ligy proti Opoli, skončil v nemocnici a jeho start v sobotním závodě je vyloučen, protože Dym má nejspíše zlomený šesté a devátý obratel.

Čtyřkou s divokými kartami jsou Dán Claus Vissing, Maďar József Tabaka, Němec Max Dilger a jeho skorojmenovec Slovinec Maks Gregorič.

Určitě se nepředstaví Grigorij Laguta, obhájce titulu a největší hvězda evropského mistrovství je rovněž kapitánem Wlókniarze Czestochowa, se kterým bude bojovat v odloženém závodě ekstraligy proti silnému Gorzówu. Staršího z bratrské dvojice nahradí jiný Rus Viktor Golubovskij, další ze závodníků místních „Medvědů“.

Pořadatelé budou nejspíše hledat náhradníka i za náhradníka Slawomira Musielaka, jenž měl hrozivý pád při středečním mistrovství Polska, kdy kolidoval s Krzysztofem Jablońským.

Vedle jasného favorita Laguty, se jako hlavní adepti na vítězství jeví Ukrajinec Andrej Karpov, Dán Kenni Larsen a hlavně domácí Robert Miśkowiak, Michal Szczepaniak a Tomasz Gapiński. Po bronzu, stříbru a bronzu z posledních tří let si bude chtít své řici i Aleš Dryml a konečně zase vybojovat nějaký velký výsledek na mezinárodním poli. Druhé místo v Challenge ukázalo, že rychlý může být i Tomáš Suchánek.

Startovní listina:
1 Andrej Karpov (Ukrajina)
2 Viktor Golubovskij (Rusko)
3 Michał Szczepaniak (Polsko)
4 Kenni Larsen (Dánsko)
5 Piotr Dym (Polsko)
6 Kjastas Puodžuks (Lotyšsko)
7 Aleš Dryml (Česká republika)
8 Claus Vissing (Dánsko)
9 Robert Miśkowiak (Polsko)
10 Tobias Busch (Německo)
11 József Tabaka (Maďarsko)
12 Max Dilger (NNěmecko)
13 Tomáš Suchánek (Česká republika)
14 Maks Gregorič (Slovinsko)
15 Andrzej Lebeděvs (Lotyšsko)
16 Tomasz Gapiński (Polsko)

17 Szymon Kiełbasa (Polsko)
18 Sławomir Musielak (Polsko)

Zanechte komentář: