Matej Žagar posunul rekord divišovského oválu

Autor článku:

divisov.gifzagar.jpgSlovinská hvězda týmu DaK Moto Liebezeit Divišov-Plzeň Matej Žagar pětkrát nastoupil do čtvrtečního extraligového závodu proti Greplu Mšeno a ve třech případech zaznamenal lepší čas, než do té doby platný rekord oválu. Je drobnou kuriozitou, že předchozí tři rekordmani byli závodníci spjatí se čtvrtečním soupeřem Žagarova týmu – Greplem Mšeno. Pojďme se podívat, jak se vyvíjela hodnota rekordu divišovské dráhy.

Časy Antonína Kaspera mladšího
S oživením závodění v Divišově pod novým vedením klubu přišel o svůj rekord dráhy Antonín Kasper mladší. Ten ustanovil hodnotu nejrychlejších čtyřech kol na čase 64,46 s. Divišovský ovál není jediným, na kterém byl tragicky zesnulý legendární závodník nejrychlejším v historii. Kasper dodnes drží rekordní zápisy ještě třeba ve Mšeně nebo v Plzni.

Časy polské dominace s Vaculíkem
Jako první dokázal českou legendu vymazat z historických análů Piotr Protasiewicz. Ten byl při kvalifikačním závodě Mistrvství světa jednotlivců v červnu 2009 bezmála o dvě vteřiny rychlejší než tehdy platný rekord dráhy. Dlouholetý jezdec Greplu Mšeno se ale neradoval dlouho, za necelý čtvrtrok jej překonal Martin Vaculík. Ten si rekordní zápis v srpnu 2009 nepřipsal během některého z mezinárodních závodů, nýbrž při jednom z dílů českého juniorského mistrovství.

Zatímco Vaculíkovo jméno v kolonce rekord dráhy vydrželo až do další sezóny, Vaculíkův nástupce Przemyslaw Pawlicki se mohl radovat přibližně čtvrt hodinky, když jeho čas o dvě jízdy později vylepšil Maciej Janowski. Oba dva mladí Poláci se představili v odloženém závodě finále Mistrovství Evropy juniorských družstev. To bylo původně naplánováno na sobotu, ale příval deště jej odložil až na neděli 8. srpna 2010. Poláci na stále ještě mokré trati vyhrávali jednu jízdu za druhou a oba jmenovaní to zvládli dokonce v traťovém rekordu. Starší z bratrské dvojice Pawlických, která se shodou okolností představila i při čtvrtečním Žagarově show, nejprve ve čtvrté jízdě ubral z Vaculíkova času desetinu vteřiny na 62,22 s. Hned v šesté jízdě ale zazářil Maciej Janowski a ustanovil na následující dva roky platný rekord o hodnotě 62,08 s.

Časy Mateje Žagara?
Slovinec hned třikrát během pěti čtvrtečních jízd překonal Janowského čas a stal se novým rekordmanem dráhy, když jako první v historii dokázal objet čtyři kola za méně než 62 vteřin. Je nanejvýš pravděpodobné, že Žagarovi jeho rekord nějaký čas vydrží, neboť se ve čtvrtek pravděpodobně jednalo o poslední závod letošní sezóny v Divišově, a tak si budou muset případní zájemci o rekord nějaký čas počkat.

Matej Žagar poprvé měnil historické tabulky už ve druhé jízdě, kdy ubral setinku z času loňského juniorského mistra světa. Hlavní hvězda domácího celku potvrdila svojí rychlost dalším vylepšením rekordu nejlepšího času v desáté jízdě, kterou vyhrál s časem 61,91 s. Rychlejší než Janowski byl Žagar i v patnácté jízdě, kterou znovu vyhrál, tentokrát přesně za 62 vteřin.

Vývoj rekordu dráhy:
64,46 s. – Antonín Kasper ml.
62,56 s. – Piotr Protasiewicz (Q MS, 07/06/09)
62,31 s. – Martin Vaculík (MČR juniorů, 29/08/09)
62,22 s. – Przemyslaw Pawlicki (finále MEJD, 4. jízda, 08/08/10)
62,08 s. – Maciej Janowski (finále MEJD, 6. jízda, 08/08/10)
62,07 s. – Matej Žagar (extraliga Divišov – Mšeno, 2. jízda, 30/08/12)
61,91 s. – Matej Žagar (extraliga Divišov – Mšeno, 10. jízda, 30/08/12)

Tento článek vznikl za přispění Lenky Felixové.

Zanechte komentář: