Rafal Okoniewski vyhrál Tomíčkův memoriál

Autor článku:

marketa.jpgokoniewski.jpgAKTUALIZOVÁNO + UVNITŘ FOTOREPORTÁŽ Rafal Okoniewski vyhrál všechny své jízdy ve 44. ročníku Memoriálu Luboše Tomíčka, což nemohlo skončit jinak než vítězstvím zkušeného Poláka. Ten ve finále porazil výborně jedoucího Matěje Kůse, Grzegorze Zengotu a Daniela Nermarka. Nicki Pedersen do finále nenastoupil kvůli technickým potížím.

Zhruba se čtvrthodinovým zpožděním začal nejlepší Tomíčkův memoriál posledních let. Mnoho fanoušků dorazilo na Markétu na poslední chvíli, a tak se před pokladnami utvořily dlouhé fronty. Závod tak otevřela jízda stopětadvacítek, ale už po ní přijeli hlavní protagonisté.

Jedním z nich byl i u mantinelu stojící Rafal Okoniewski, ten se devíti body v poslední extralize proti Pardubicím příliš nevytáhl, ale v pondělním večeru to byla úplně jiná písnička. Zkušený Polák přivezl jinou motorku než na extraligu, pravděpodobně jednu z těch, které využíval v pro něj již skončené polské ekstralize. A rozdíl byl znát. Závodník Marmy Rzeszów znamenitě startoval a to mu, přestože byl rychlý i v dalším průběhu svých jízd, vlastně stačilo.

Pět ideálních startů proměnil Okoniewski v pět trojek, když si na něm postupně vylámali zuby Nermark, Pedersen a v očekávaném souboji do té doby neporažených i Matěj Kůs. „Okon“ ale v Praze dominoval, což potvrzoval i průjezdy po zadním kole, ač ho od šachovnicového praporu dělily ještě stovky metrů. Výkon Okoniewského musel zamotat hlavu Tomáše Topinky v otázce sestavy na extraligové finále, neboť se Polákovi podařilo vylepšit dojem z posledního závodu a dát vzpomenout na fakt, že dráha v Rzeszówě svojí délkou připomíná ovál ve Svítkově.

Překvapivě výborně zajel ve světle posledních týdnů a měsíců Matěj Kůs, jehož v rozletu zastavil až ve čtvrté sérii Okoniewski. To už ale měl aktuálně vedoucí muž MČR v kapse skalp švédského mistra Daniela Nermarka i oddílového kolegy Josefa France, jehož porazil až v koncovce možná úplně nejkrásnější jízdy večera v Břevnově. A to měl ještě přijít na řadu dánský velmistr Nicki Pedersen. I ten podlehl plzeňskému rodákovi podobně jako další soupeři. Kůs všechny předjel po vnitřní straně oválu, kde na samé hranici vyloučení brousil lajnu, na výjezdu nabral rychlost a už byl k nechycení.

Druhým Čechem ve finále mohl být Josef Franc, ten měl se sedmi body ze třech jízd do jedenadvacáté jízdy velmi solidně nakročeno, pak se ale ve sluchátku rozhodčího Wojciecha Grodzkého zaznělo, že oblíbený závodník už do dalšího průběhu závodu nezasáhne. Znovu se totiž ozvalo zranění ze semifinále kontinentálního travnatého šampionátu ve Werlte. Vzhledem k tomu, že pro France tak skvěle rozjeté Mistrovství světa na dlouhé ploché dráze vrcholí ve Vechtě už tento víkend, jednalo se sice o smutné ale bez pochyb rozumné rozhodnutí.

Ve finále chyběl i Nicki Pedersen, jeho body jej sice do rozhodující posouvaly, ale protřelý Dán se na startu kvůli technickým potížím neukázal. Aktuálně nejlépe bodující jezdec extraligy po závodě řekl, že během 44. ročníku tradičního závodu přišel o oba motory, se kterými do českého hlavního města přijel. První z agregátů prý vypověděl službu po šesté jízdě, druhý motor vydržel jen o jízdu více, zkolaboval po Dánově závěrečné jízdě. Že s Pedersenem není vše v pořádku, ukázala právě jeho poslední jízda, ve které se musel v první zatáčce popasovat se Zdeňkem Holubem.

Samotné finále se tak jelo bez Pedersena ve čtyřech. Okoniewski znovu skvěle odstartoval, naopak Matěj Kůs si na tiskové konferenci slabý start vyčítal, ale i tak stihl předstihnout Nermarka i na poslední chvíli postupivšího Grzegorze Zengoty.

Do finále se sice nevešel, ale divokou jízdou poutal Dakota North pozornost. Australský junior závodil v České republice poprvé a ne a ne se srovnat s dráhou. Potomek britských trestanců tak létal ze strany na stranu po celé šířce dráhy, ale zároveň zaujal rvavým způsobem jízdy. Hned po skončení slavnostního nástupu chtěl North věnovat sponzorskou květinu jisté dívce v hledišti, ale místo předání rostliny trefil onu slečnu do hlavy, za což se po závodě omlouval na svém twitteru.

Konečné pořadí:
1. Rafal Okoniewski 15 (3,3,3,3,3) + 1. ve finále
2. Matěj Kůs 14 (3,3,3,2,3) + 2. ve finále
3. Grzegorz Zengota 10 (2,0,3,3,2) + 3. ve finále
4. Daniel Nermark 11 (2,3,3,3,T) + 4. ve finále
5. Nicki Pedersen 12 (3,2,2,3,2) + N ve finále
6. Václav Milík 10 (1,2,2,2,3)
7. Christian Hefenbrock 9 (3,1,2,1,2)
8. Josef Franc 7 (2,3,2,-,-)
9. Dakota North 6 (0,1,1,1,3)
10. Tomasz Gapiński 6 (2,0,1,2,1)
11. Maks Gregorič 5 (1,2,0,0,2)
12. Viktor Golubovskij 5 (1,1,1,2,0)
13. Eduard Krčmář 3 (0,2,R,0,1)
14. Michal Mitko 3 (0,0,1,1,1)
15. Zdeněk Holub 2 (1,1)
16. Gugliemo Franchetti (1,0,0,0,0)
17. Luboš Tomíček 1 (Fd,1,0,0,Fd)
18. Michal Škurla 0 (Fd)

Jízda po jízdě:
1. Okoniewski, Gapiński, Milík, Mitko
2. Hefenbrock, Franc, Golubovskij, North
3. Pedersen, Zengota, Gregorič, Krčmář
4. Kůs, Nermatk, Franchetti, Tomíček (Fd)
5. Franc, Gregorič, Tomíček, Gapiński
6. Nermark, Pedersen, Hefenbrock, Mitko
7. Kůs, Milík, North, Zengota
8. Okoniewski, Krčmář, Golubovskij, Franchetti
9. Zengota, Hefenbrock, Gapiński, Franchetti
10. Kůs, Franc, Mitko, Krčmář (R)
11. Nermark, Milík, Golubovskij, Gregorič
12. Okoniewski, Pedersen, North, Tomíček
13. Nermark, Gapinski, North, Krčmář
14. Zengota, Golubovskij, Mitko, Tomíček
15. Pedersen, Milík, Holub (Franc N), Franchetti
16. Okoniewski, Kůs, Hefenbrock, Gregorič
17. Kůs, Pedersem, Gapiński, Golubovskij
18. North, Gregorič, Mitko, Franchetti
19. Milík, Hefenbrock, Krčmář, Tomíček (Fd)
20. Okoniewski, Zengota, Holub, Škurla (Fd)

FIN: Okoniewski, Kůs, Zengota, Nermark, Pedersen (N)

Fotoreportáž Milana Zajíce

5 comments

  1. Pěkné závody, hodně předjíždění, bylo vidět, že se s dráhou něco děje. Jenom nechápu proč:
    1. Josef Franc s body na finále nepokračoval v závodě
    2. Nicki Pedersen nejel finále třeba na půjčeném klubovém motoru, pokud ho tedy zklamala technika
    3. nenastoupil místo Nickiho do finále Václav Milík
    4. jezdec z červeným povlakem startuje ve finále u „prken“ a opačně, to jsem fakt na ploché dráze ještě neviděl
    Možná vše vysvětlil komentátor, ale na protilehlé tribuně i v první zatáčce to byl spíše chrčivý šum z amplionů. Škoda, loni finále nebylo, letos s rozpaky. Nicméně vítěztví Rafala zcela zasloužené.

Zanechte komentář: