Olymp je před Pardubicemi o deset bodů vpředu

Autor článku:

marketa.jpgzlata-prilba-pardubice.gifAKTUALIZOVÁNO + UVNITŘ FOTOREPORTÁŽ – Ze začátku prvního extraligového finále si Olymp Praha budoval náskok před  svým pardubickým rivalem, pak se Zlatá přilba nadechla a svým úsilím dokázala manko snížit. To vše ve skvělé druhé polovině závodu, ve které Pardubice dokonce mohly jít do vedení, ale vlastní selhání je připravila o mnoho bodů. V nominovaných jízdách pak Tomáš Topinka dvakrát ukázal na takřka bezchybnou dvojici Batchelor – Pedersen, kteří dovezli svůj tým až k výhře 50:40.

Co všechno by bylo jinak, kdyby Pardubice nezahodily takových bodů, to bylo hlavní téma na tribunách hned po skončení závodu. Nutno říci, že změnit se mohlo hodně. V šesté jízdě startovní defekt motoru GM ve stroji Václava Milíka, defekt Aleše Drymla z druhé pozice těsně před cílem jedenácté jízdy nebo pád Lukáše Drymla rovněž z druhé příčky ve třinácté rozjížďce, navíc v momentě, kdy se Zlatá přilba mohla poprvé v závodě posunout do vedení. To vše stálo pardubické množství bodů, které by minimálně zmírnily ztrátu a daly Zlaté přilbě výraznější šance do odvety.

Na druhou stranu, body svými chybami odevzdali i Matěj Kůs a Luboš Tomíček. Josef Franc byl navíc vyloučen za nedodržení časového limitu dvou minut poté, co musel s prázdnou zadní pneumatikou odjet od startovacího zařízení a už se nestihl vrátit včas.

Olymp šel hned v první jízdě do vedení zásluhou výborného startu Luboše Tomíčka, rozdíl se pak zvětšil až na šest bodů, když Troy Batchelor s Josefem Francem nedali šanci Magnusi Zetterströmovi ani Lukáš Drymlovi. Šestibodová mezera zůstala mezi oběma celky delší čas, ačkoli tomu tak být nemuselo. Zdeněk Holub z druhé dráhy výborně odstartoval a hned se hrnul k mantinelu, aby zavřel Aleše Drymla, který neměl kam jet, a tak oba jezdci skončili na zemi, navíc se na dráhu položil ještě David Štěrovský ve snaze vyhnout se oběma padajícím kolegům. Hůře dopadl Dryml, který dlouho ležel na zemi, ale i on byl schopen se představit v opakované jízdě. V ní už Holub nebyl tak aktivní a pardubický závodník bez problému dojel pro tři body.

Zabojovat musel i Nicki Pedersen, jemuž tříbodové plány kazil v páté jízdě výborný start Lukáše Drymla. Toho ale Pedersen vyšoupl z ideální stopy až na venek a sám se ujal vedení, následován Tomášem Suchánkem a právě Drymlem, který se stihl vrátit od mantinelu ještě před dotírajícím Josefem Francem.

Zlatá přilba poprvé pořádně vycenila zuby v sedmé jízdě, kdy přivezla své první vítězství. Pomohla jí k tomu chyba Matěje Kůse, jenž vedl, ale v zatáčce u depa se nechal rozhodit a měl co dělat, aby se udržel v sedle. To už ale byli Východočeši v trapu a bez problémů dokončili jízdu s pětibodovým ziskem.

Jo-jo připomínal Troy Batchelor svojí jízdou v desáté rozjížďce. Nejprve dobře odstartoval a společně s Nicki Pedersenem se držel na čele, jenže pak se propadl na konec startovního pole za Václava Milíka a Tomáše Suchánka, aby znovu zrychlil a dostal se aspoň na třetí místo za staršího z pardubické dvojice.

Před třináctou jízdou ztrácely Pardubice dva body a mohly se před nominovanými jízdami posunout do vedení. Bratři Drymlové v jízdě skoro celá čtyři kola dominovali a Josefa France pustili jen k několika nevýznamným náznakům. Jenže Lukášovi se stalo osudným místo v poslední zatáčce, kde před ním ztráceli už Luboš Tomíček a Matěj Kůs. Mladší z bratrské dvojice upadl a odevzdal pražskému páru dva body.

Tomáš Topinka ušetřil v základním rozpisu svému páru náhradníků Pedersen – Batchelor jednu jízdu, a tak jej mohl poslat do obou nominovaných jízd. V nich oba cizinci dvakrát přivezli pět bodů, rozevřeli nůžky a mezi oběma týmy na deset bodů a zajistili svému týmu výtečnou pozici před odvetou ve Svítkově. Ta je na programu už ve středu od 18 hodin.

PSK Olymp Praha: 50
1 Luboš Tomíček 8 (3,2,2,1)
2 Matěj Kůs 1 (0,1)
3 Zdeněk Holub 5 (1,2,1,1)
4 Michal Škurla 1 (1,0,0,0)
5 Josef Franc 4+1 (2*,0,2,M)
6 Troy Batchelor 15+1 (3,3,1,3,3,2*)
7 Nicki Pedersen 16+1 (3,3,3,2,2*,3)

ZP Pardubice: 40
8 René Vidner 0 (0)
9 Tomáš Suchánek 7+1 (2,2,2*,0,1)
10 David Štěrovský 0 (M,R)
11 Aleš Dryml 13 (3,3,3,1,3,0)
12 Lukáš Dryml 6+1 (0,1*,2,3,F,0)
13 Magnus Zetterström 7 (1,3,1,1,1)
14 Václav Milík 7+1 (2,1*,R,2,2)

Jízda po jízdě:
1. (66,87) Tomíček, Milík, Holub, Vidner 4:2
2. (65,78) Batchelor, Franc, Zetterström, L. Dryml 5:1 (9:3)
3. (65,69) Pedersen, Suchánek, Milík, Kůs 3:3 (12:6)
4. (66,63) A. Dryml, Holub, Škurla, Štěrovský (M) 3:3 (15:9)
5. (66,47) Pedersen, Suchánek, L. Dryml. Franc 3:3 (18:12)
6. (66,96) Zetterström, Tomíček, Holub, Milík (R/st.) 3:3 (21:15)
7. (66,37) A. Dryml, Suchánek, Kůs, Škurla 1:5 (22:20)
8. (65,97) Batchelor, L. Dryml, Holub, Štěrovský (R4) 4:2 (26:22)
9. (67,94) A. Dryml, Tomíček, Zetterström, Škurla 2:4 (28:26)
10. (66,84) Pedersen, Milík, Batchelor, Suchánek 4:2 (32:28)
11. (67,53) L. Dryml, Franc, A. Dryml, Škurla 2:4 (34:32)
12. (66,28) Batchelor, Milík, Suchánek, Franc (M) 3:3 (37:35)
13. (66,72) A. Dryml, Pedersen, Tomíček, L. Dryml (F2) 40:38
14. (65,94) Batchelor, Pedersen, Zetterström, L. Dryml 5:1 (45:39)
15. (66,78) Pedersen, Batchelor, Zetterström, A. Dryml 5:1 (50:40)

Fotoreportáž Milana Zajíce

14 comments

    1. Taky jsem nezaznamenal nějaké nesportovní výlevy Pardubáků. V každém případě ale vytvořili alespoň trochu důstojnou atmosféru finále.Návštěvnost na Markétě je dlouhodobě nejhorší v republice, mnohdy na extralize není ani stovka lidí. Na velkoměsto je to oproti maloměstu strašná ostuda. Ale on Vás, pražské příznivce, odměnil již dvakrát domácí Nicki Pedersen. Za poslední dvě finále Tomíčkova memoriálu jste mu nestáli ani za to, aby odjel finále.

    2. Myslíš Cirkus Praha… To nebylo nic víc než konstatování faktu na adresu nesmyslů vypuštěných z úst moderátora závodu. Jedním z těch, kdo to volal, jsem byl já, můžeme se domluvit a pokecat o tom, až přijedeš k nám, protože to je fandění,… emoce, to, že s týmem prožíváš závod, to, že povzbuzuješ, to, že jedeš 100 km, abys podpořil.A právě i atmosféra na jakémkoliv sportu dělá polovinu zážitku a patří k tomu občas i vlna negativních emocí, a když nedojde k ujmě na majetku a zdraví, nevidím v tom problém. Podívej se na nejlepší ligu světa, to je rachot.Proti tomu je Cirkus Praha slabý odvar. Ale to vy asi nepochopíte, když se nesejdete ani doma. Páárdubice! http://www.youtube.com/watch?v=erklP2xf2hU

  1. Milý Rocky na závodech v Praze jsem byla a nevím o žádném nesportovním chování fanoušků z Pardubic,myslíš si ,že lidé z maloměsta jsou nevychovaní? Já zase musím pochválit Pardubáky ,protože jeli všichni dobře a co se týče Pražáků,tak jenom Tomíčka ten jediný podal dobrý výkon a nebýt těch dvou cizinců ,tak je Praha v háji.At to zkusí Praha jet s jedním cizincem a klubovými jezci z Prahy.Linda

  2. z některých jedinců tu mluví zhrzení z prohraného závodu. v praze je návštěvnost opravdu jedna z nejhorších, ne – li nejhorší, nicki při tomíčkovi odmítá jezdit finále, team je postaven na dvou cizincích – to je fakt. na druhou stranu to byl olymp, kdo se do poslední chvíle snažil jezdit pouze se svými odchovanci a zahraniční posily začal nasazovat v době, kdy v ostatních teamech byli cizinci již několik let samozřejmostí. při vítězství pardubek v extralize jsem od nikoho z pardubic nečetl, že jsme vyhráli, ale vítězství si neceníme, protože nám ho prakticky vyjel zorro.
    proboha, probuďte se, kdy tu uvidíte pohromadě jezdce, kteří tu byli v úterý? zahoďte ubohé češství a vezměte na vědomí, že když jezdec jede za váš team, je prostě váš, ať pochází z dánska, polska nebo třeba z měsíce.
    nechcete se raději radovat a užívat si poslední závody, než tu vést klubovou válku?

  3. Gratulace Olympu! A tím myslím celému týmu, všem 7 jezdcům plus manažerovi, protože těchto 8 lidí je prostě jeden tým, který dělá body. Když to jednomu nejde nebo nejde, tak jede za něj jiný jezdec. Proto je to soutěž družstev.
    A také čest pardubickým klukům! Závody moc hezké, účast zvedli jak pardubičtí fanoušci, tak i fanoušci pražského týmu. A bylo moc fajn vidět na tribuně i zástupce z jiných klubů.

  4. Závody byly parádní, moc jsme si je užili, ani nelituju cestu od nás z „maloměsta“ (namačkaní v autobuse) Stálo to za to. Nebýt velké porce smůly mohlo to dopadnout příznivěji. Ale to je sport, někdy máš kupu smůly, jindy ti vychází všechno. Už se těším na odvetu u nás, celková výhra je už sice asi jen teorie, ale i tak „velkoměšťáci“ ;-)))) přijeďte, rádi si s vámi zafandíme.
    Rocky – co bylo nesportovní fandění?

  5. Dost z Vás diskutujících máte pravdu. Je třeba doplnit, příčina jasného vítěztví Olympu je tato: jeli 2 cizinci proti 1 cizinci. Navíc Zetterström je z formy, chybí Štichauer. A to ani nemohlo dopadnout jinak. Pokud by vyhráli Pardubice v tomto složení, bylo by to obrovské překvapení. Rozhodnuto ještě není, ale na zvrat by museli 2 pardubičtí cizinci zajet výborně. 15 jízd je málo. Dožijeme se ještě čtyřutkání?

  6. V případě čtyřutkání, při možnosti nasadit 2 cizince do týmu – bude spousta českých jezdců stát a to napříč kluby. Toto může postihnout jezdce typu Suchánek, Tomíček, Gavenda, Hádek, Dudek, … a všechny další, kteří se dostanou z kategorie juniorů mezi seniory. Opravdu si myslíte, že toto naše plochá dráha potřebuje ? Zamyslete se prosím nad tím… Řešením je dle mého názoru anglický systém, současně s uvolněním trhu jezdců. Bohužel mám pocit, že většina diskutujících naprosto netuší, o čem ten anglický systém je :-(

  7. Přiznávám, že nejsem expert na anglický systém. Byl jsem v Anglii asi na osmi nebo devíti stadionech, ale ani jejich ligový systém mne nijak nepřesvědčil. Když jedou dva týmy, někdy se závod povede a je dobrý a vyrovnaný. Ale až moc často je výsledek znám předem pouhým pohledem na setavy a závod je pak o ničem. Zato si dobře pamatuju na naši Extraligu, klasická čtyřutkání. To byly všechny závody zajímavé. Když byl občas některý tým nejlepší, nebo jindy když byl jiný tým slabší, vůbec to nevadilo a pěkně se bojovalo o další umístění. V tom je přínos čtyřutkání a nejezdí se pouhých 15 jízd. Když bude mít jako dříve každý tým 5 jezdců, včetně náhradníka, 2 jezdci mohou být cizinci, vidím to jako dobré řešení a kvalitní sport. Vždyť podle nynějšího systému má sice jet 7 proti 7mi, avšak až moc často prakticky jede 5 proti 5ti. Občas se tam svezou kluci, kteří jsou do počtu, nemají výkonnost a jezdí půl kola zpět. To je pro extraligu nedůstojné a mladíkům to nic nepřinese. Místo toho by jim prospěla 1.liga a přebor. Co se týká výše jmenovaných jezdců, ano, může se stát, že se někdy do sestavy vejdou a jindy ne. Ale od toho je přece 1.liga, aby si tam zajezdili jezdci, kteří se nevejdou do kádru pro extraligu. Alespoň by došlo ke zkvalitnění 1.ligy, ta by se mohla stát znovu respektovanou a prestižní soutěží, jako tomu bývalo dříve, a ne jako letos, kdy startovní listiny 1.ligy byly děravé jako ementálový sýr.

Zanechte komentář: