Poláci chtějí z České republiky dvě zlata

Autor článku:

polsko.pngcieslak_marek.jpgObě světová týmová finále letos vrcholí v České republice a ambice polského národního týmu jsou maximální. Naši severní sousedé plánují odvézt si jak v červenci z finále Monster Speedway World Cupu v Praze, tak ze záříjového vrcholu Mistrovství světa juniorských družstev v Pardubicích sady zlatých medailí, což potvrdil manažer polské národní družiny Marek Cieślak. K úspěchu by červenobílým měly pomoci mimo jiné přípravné závody proti Rusku a České republice.

Poláci se první květnový den v Ostrówě střetnou s týmem Ruska v rámci odvety za loňskou remízu obou družstev v Togliatti. „Kádr na závod s Ruskem je mix zkušenosti a mládí. Objevili se v něm závodníci, které jsem navrhl, ale nezapomínejme, že ten závod má také komerční charakter a kvůli tomu je v kádru domácí závodník. Klub z Ostrówa na sebe vzal pořádání tohoto závodu, a proto má tým domácí akcent,“ vysvětluje Marek Cieślak povolání jezdce ostrówské Ostrowie Mateusze Szczepaniaka a rodáka z velkopolského města Lukasze Sówky. „Těší mě, že v sestavě jsou mladí závodníci, které jsem doporučil, jako jsou Piotr Pawlicki, Krystian Pieszczek nebo Lukasz Sówka. Ten poslední také dělá pokroky a je třeba s nim počítat v souvislosti s reprezentací,“ řiká manažer, jenž na klubové úrovni minulý rok přivedl k triumfu Tarnów.

Testmatche proti Rusům i Čechům budou mít pro Poláky hlavně tréninkový charakter: „Neskrývám, že závod Polsko – Rusko bude hlavně o testování mladých závodníků. Piotr Pawlicki, Krystian Pieszczek i Lukasz Sówka jsou kandidáty do týmu na Mistrovství světa juniorských družstev. Chceme obhájit titul, a proto musíme vybrat ty správné,“ dodává Cieślak. Poláci se loni v Gniezně po pauze vrátili na trůn pro nejlepší juniorské družstvo a, pokud postoupí z domácího semifinále v Gdaňsku, budou poslední víkend v září v Pardubicích hlavními adepty na titul mistrů světa.

Své největší hvězdy přiveze dvaašedesátiletý stratég v červnu do Prahy, v testmatchi na Markétě se totiž bude rozhodovat o nominaci na červencový Monster Speedway World Cup. „Nejde o úroveň soupeře, neboť se vším respektem vůči Čechům, nemají už nějaký čas jezdce světových kvalit, ale důležitější bude, jak se na Markétě představí potenciální jezdci národního týmu. Vyberu sedm seniorů z té desítky nahlášené na Speedway World Cup. Bude to dobrý trénink před červencovými závody. Nepopírám, že chceme v Čechách získát zpátky Pohár Ove Fundina,“ uzavírá Cieślak.

Poláci sice získali tři tituly týmových mistrů světa v řadě, ale loni šokujícím způsobem vyhořeli v domácím semifinále v Bydgoszczi a v Race-off už rozklížený výběr situaci nezachránil. Ještě více se tak projevilo, že konečně musí přijít generační obměna. V reprezentaci už dříve skončil Holta, pro letošek nebyly povolány ani zkušené hvězdy Protasiewicz a Walasek, hlavní viník semifinálového propadáku. Po velmi průměrném roce se do národního týmu nevešel ani Adrian Miedziński, naopak se bude hodně čekat od Macieje Janowského a Przemyslawa Pawlického, na které čeká první seniorský rok v kariéře.

POLSKÁ REPREZENTACE 2013:

Senioři:
Krzysztof Buczkowski
Tomasz Gollob
Jarosław Hampel
Maciej Janowski
Tomasz Jędrzejak
Krzysztof Kasprzak
Janusz Kołodziej
Robert Miśkowiak
Rafał Okoniewski
Przemysław Pawlicki

Junioři:
Kamil Adamczewski
Mikołaj Curyło
Artur Czaja
Patryk Dudek
Oskar Fajfer
Kacper Gomólski
Tobiasz Musielak
Piotr Pawlicki
Krystian Pieszczek
Kamil Pulczyński
Emil Pulczyński
Łukasz Sówka
Adam Strzelec
Szymon Woźniak
Bartosz Zmarzlik

One comment

Zanechte komentář: