Do Pardubic přijedou nejmladší plochodrážníci

Autor článku:

fim_europe.gifceska-republika.pngV sobotu se na svítkovském oválu střetnou ty nejmenší plochodrážní naděje, když do Pardubic zavítá 2013 FIM Europe 125cc Track Racing European Cup. Přihlášeni jsou mladí závodníci ze šesti zemí, Českou republiku budou hájit Patrik Mikel, Adam Fencl, Filip Hájek, Josef Novák, Roman Mády a Václav Verner, když poslední dva jmenovaní navléknou náhradnické vesty. Na budoucí hvězdy čeká závod pod umělým osvětlením, neboť začátek byl stanoven na 18 hodin.

V sobotu 25. května se bude na Svítkovském plochodrážním stadionu bojovat o evropské medaile. Uskuteční se zde závod juniorů ve třídě do 125 ccm. Prvních osm ročníků se konalo na travnatých nebo dlouhých oválech. V loňském roce se však v holandském Blijhamu přestěhovala tato soutěž na kratší ovál a letos se bude v této tradici na svítkovském ovále pokračovat. Zdá se, že to může závodům jenom prospět. Jednotlivé jízdy se nadále konají se šesti jezdci na startu a tak je o vzruch na dráze vlastně po dobu celé jízdy postaráno. Závod začíná v 18 hodin. Oficiální trénink se uskuteční o čtyři hodiny dříve.

Čtyřiadvacet jezdců šesti zemí Německa, Francie, Velké Británie, Polska, Holandska a České republiky bude bojovat nejprve ve dvanácti kvalifikačních jízdách, každý jezdec absolvuje v této části tři jízdy. Následně se uskuteční umisťovací jízdy ve kterých už půjde o celkové umístění v závodě. Vítěz závěrečné finálové jízdy nejlepších jezdců se stane i vítězem závodu.

Titul nejlepšího jezdce této kategorie obhajuje Čech Patrik Mikel a bude na domácí dráze patřit k favoritům. Spolu s ním by na startovní čáře měli stát další tři krajané, Dost možná, ale budou čtyři, protože Británie start jednoho svého jezdce odvolala a řídící orgán dosud nerozhodl kdo bude se startovním číslem 13 startovat.
Zajímavostí této kategorie je úspěch českých motocyklů Shupa. Ty se v posledních letech začaly výrazně prosazovat a zdá se, že i letošní vítěz by mohl sedět na motocyklu této značky.

Česká reprezentace se na tento závod připravovala velmi cílevědomě. Na pardubickém ovále se uskutečnilo dvoudenní soustředění během kterého se uskutečnil i malý kontrolní závod. Stejně jako v minulých letech jej zaštítilo Sportovní centrum mládeže.

Startovní listina:
1 WAJTNECHT Zach (Velká Británie)
2 FENCL Adam (Česká republika)
3 JACOPETTI Mike (Německo)
4 DUBERNARD Enzo (Francie)
5 DE VRIES Jarno (Nizozemsko)
6 MEIJER Mika (Nizozemsko)
7 STELLA Gaetan (Francie)
8 MEIJERINK Dave (Nizozemsko)
9 GEORGES Joris (Francie)
10 BICKEY Kyle (Velká Británie)
11 DE VRIES Darrel (Nizozemsko)
12 HÁJEK Filip (Česká republika)
13 dodatečně (Velká Británie)
14 KOPEC-SOBCZYNSKI Igor (Polsko)
15 ROOKS Jackie (Nizozemsko)
16 LABOUYRIE Steven (Francie)
17 MIKEL Patrik (Česká republika)
18 LIEBMANN Celina (Německo)
19 STUDZINSKI Marcel (Polsko)
20 WESSEL Niels Oliver (Česká republika)
21 NEID Fabian (Německo)
22 NOVÁK Josef (Česká republika)
23 GORET Steven (Francie)
24 REMBEZA Adam (Polsko)
25 MÁDY Roman (Česká republika)
26 VERNER Václav (Česká republika)

Zanechte komentář: