Naši junioři si postup do finále ME vzít nenechali

Autor článku:

FIM-Europeceska-republika(Foto Petra Makuševa uvnitř + doplněna reportáž) Včerejší semifinálový závod ME juniorských družstev na borském stadionu v Plzni o jediné postupové místo do finále této soutěže se stal kořistí našich reprezentantů, kteří těsně o dva body porazili favorizované Švédy. Třetí místo obsadili snaživí Finové. Čtvrté skončilo kombinované družstvo pojmenované jako Euro Team.

 

Při tréninku před sobotním závodem panovalo pěkné slunečné počasí, které se ale postupně začalo kazit a nebe potemnělo. Vše vyvrcholilo při slavnostním nástupu jezdců v 15 hodin, kdy začalo hustě pršet. Naštěstí to byla jediná větší nepříjemnost v průběhu závodu a po několika minutách opět vysvitlo sluníčko.
V samotném závodě se naši junioři od úvodních rozjížděk dostali do vedení před Švédy, které postupně navyšovali až na šest bodů po deváté jízdě. Poté přišly komplikace. V desáté jízdě upadl na druhém místě jedoucí Ondřej Smetana, pak třikrát dojeli naši junioři na druhé pozici a vše vyvrcholilo ve čtrnácté jízdě, kdy při snaze dostat se na druhou příčku Michal Škurla na cílové rovince zavadil o zadní kolo Jooi Partanena a upadl, přestože jeho motocykl doskákal do cíle z rozjížďky byl vyloučen. Rázem tu byl nerozhodný stav Česká republika – Švédsko 31:31. Naši reprezentanti se ale nenechali rozhodit a následující dvě jízdy Roman Čejka a Eduard Krčmář vyhráli. To se poté dokonce dvakrát za sebou povedlo v nominovaných jízdách i našemu nejlepšímu závodníkovi Václavu Milíkovi. Naši jezdci se opět dostali do vedení o pět bodů před Švédy a stačilo jim získat dva body k pojištění postupu do finále, což prakticky znamenalo dvakrát dojet do cíle. To Eduard Krčmář a Roman Čejka takticky splnili a čeští junioři tak mohli po dvacáté jízdě slavit zasloužený postup, na kterém měli svůj podíl všichni členové týmu. Ve finále se naši reprezentanti 28. června v německém Herxheimu utkají s domácím výběrem, obhájcem titulu Polskem a vloni druhým Dánskem.
Druzí skončili favorizovaní Švédové, přestože měli vyrovnané družstvo, ve vzájemných soubojích s českými juniory získali méně vítězství a navíc ztratili body i kvůli pádu Olivera Berntzona a defektu motocyklu svého nejúspěšnějšího jezdce Joela Anderssona, po kterém běžel více než půl okruhu pro jeden bod.
Třetí místo obsadili mladí Finové, kteří i přes určitou nevyježděnost předvedli snaživý a bojovný výkon. Díky svým nejlepším závodníkům Nike Lunnovi a Jiri Nieminenovi se jim i podařilo získat dílčí vítězství v rozjížďkách. Zvláště zaujal, nejen svým pro jezdce ploché dráhy netradičním účesem, Nike Lunna, který i přes dva pády v jedné jízdě nakonec v závěrečné dokázal překonat Fredrika Engmana a připsal si tak cenné první místo.
Čtvrté místo zbylo pro Euro Team, tvořený vesměs začínajícími závodníky, kteří hlavně získávali zkušenosti na dráze.
Diváci na stadionu byli svědky pěkných závodů, ve kterých došlo na líté souboje, předjíždění i na několik pádů naštěstí bez vážnějších následků. Závěr byl korunován vítězstvím českých juniorů a proto si myslím, že může litovat jen ten kdo se na borský stadion v sobotu nevypravil.

24.5. Semifinále ME juniorských družstev, Plzeň:

1. Česká republika – 45 bodů

Eduard Krčmář (3,3,2,3,1) 12

Roman Čejka (3,3,2,3,1) 12

Ondřej Smetana (-,3,Fd,-,-) 3

Michal Škurla ( 2,2,-,Fd,-) 4

Václav Milík ( 3,3,2,3,3) 14

2. Švédsko – 43 bodů

Jacob Thorssel (2,2,2,2,2) 10

Fredrik Engman (3,2,3,1,2) 11

Joel Andersson (1,2,3,3,3) 12

Oliver Berntzon (2,3,Fd,3,2) 10

3. Finsko – 26 bodů

Jiri Nieminen (1,Fd,3,1,2) 7

Jesse Mustonen (1,1,1,-,R) 3

Jooa Partanen (1,-,2,2,-) 5

Henri Ahlbom (2,1,1,1,-) 5

Nike Lunna (Fd,2,1,3) 6

4. Euro Team – 4 body

Jannik Klein, Rakousko (R,0,1,0,0) 1

Filip Hájek, Praha (0,1,0,Fd, NS) 1

Zdeněk Růžička, Mšeno (0,0,1,1,R) 2

Jan Lukas Dittner, Německo (0,F/ odstoupil ze závodu)

 

Jízdy:

1. Engman, Škurla, Nieminen, Dittner

2. Milík, Thorssel, Mustonen, Růžička

3. Čejka, Ahlbom, Andersson, Klein (R4)

4. Krčmář, Berntzon, Partanen, Hájek

5. Bertzon, Škurla, Mustonen, Klein

6. Smetana, Andersson, Hájek, Nieminen (Fd)

7. Čejka, Thorssel, Lunna (Fd3), Dittner (F/ -)

8. Krčmář, Engman, Ahlbom, Růžička

9. Milík, Thorssel, Ahlbom, Hájek

10. Engman, Partanen, Klein, Smetana (Fd2)

11. Nieminen, Čejka, Růžička, Berntzon (Fd2)

12. Andersson, Krčmář, Mustonen

13. Berntzon, Milík, Ahlbom

14. Andersson, Partanen, Růžička, Škurla (Fd3)

15. Čejka, Lunna, Engman, Hájek (Fd4)

16. Krčmář, Thorssel, Nieminen, Klein

17. Milík, Berntzon, Mustonen (R3)

18. Milík, Thorssel, Lunna, Klein

19. Andersson, Nieminen, Krčmář

20. Lunna, Engman, Čejka, Růžička (R4)

Fotoreportáž Petra Makuševa: