Kopřivnické motorkářské odpoledne se vydařilo

Autor článku:

V sobotu se na jediném severomoravském ovále v Kopřivnici konalo motorkářské odpoledne, které přineslo mnoho zajímavých bojů ve všech kategoriích, ale hlavně také byla po šesti letech v Kopřivnici k vidění klasická plochá dráha, byť „pouze“ v podání bývalých kopřivnických odchovanců.

Trénink byl v plánu již na jedenáctou dopoledne a trénovali jen plošináři. Smůla potkala v tréninku hned dva jezdce. Miroslav Horák a Petr Dvořák měli startovat na jednom společném stroji, ale ten se bohužel porouchal a tak i přes veškerou snahu opravit jej nemohli ani jeden z nich nastoupit k závodu. Proto jsme je viděli jen v tréninku.

Místní matador Jarda Lach se v tréninku nepředstavil, ale naskočil až v závodě. Milým překvapením byl také start Zdeňka Tesaře, který dorazil do Kopřivnice na poslední chvíli. Oba tito jezdci se předvedli v bojích proti sobě a oba ukázali publiku, že jim to ještě jde. A hlavně Zdeněk Tesař dokazoval, že patřil ke světové špičce právem.

Ostatní odchovanci jako Miroslav Křenek, Pavel Matula a nakonec se do kombinézy oblékl i Vláďa Kotrla změřili své síly na dlouhém kopřivnickém ovále třikrát a pokaždé se bylo na co dívat. V této kategorii však nešlo o vítěze, ale o to připomenout kopřivnickým divákům plochou dráhu v plné kráse a to se myslím povedlo.

Dalšími závody byly boje ve třech kategoriích, vlastně ve čtyřech. V souboji podobném Flat tracku se utkaly staré dobré Jawy a stroje ČZ. V této kategorii se bylo taky hodně na co dívat. Kluci se toho na svých strojích vůbec nebáli a sváděli nádherné boje o prvenství. Stejně tomu bylo také v nižší kategorii, která se nesla rovněž na vlně Flat tracku, kde se utkaly „Fichtly“, tedy stroje typu Jawa Mustang, Jawa 21 a jim podobné. Letos dokonce oproti minulým letům jeli tito borci na plochodrážním ovále. Na běžecké dráze se opět postavily na start stroje, kterým se od nepaměti říká Kozí dechy. Ti byli jen dva, ale i tyto souboje byly zajímavé a divákům se líbily. No a poslední kategorií, což možná ani tak nebyla kategorii byly jízdy maličkého Petra Dvořáka, tedy syna bývalého kopřivnického plochodrážníka stejného jména. Kdo ví, možná právě on je novou kopřivnickou plochodrážní generací. To ukáže až čas.

Motorkářské odpoledne se dle mého soudu moc vydařilo. Publikum bylo na takovou akci dosti početné. I petice za zachování ploché dráhy v Kopřivnici zaznamenala úspěch, jelikož se podepsalo mnoho příchozích, ale i kolemjdoucích. Kopřivnický klub je tedy zatím spokojen a bude bojovat dále. Jelikož je letošní sezóna v Kopřivnici jubilejní a to už šedesátá, chtěla by hrstka místních nadšenců pokračovat ve své práci a závod podobného či trošku jiného typu uspořádat ještě na podzim. O jeho konání Vás budeme znovu informovat na našich stránkách.

 

Výsledky:
Plochá dráha:
1. Zdeněk Tesař (3,3,3) 9
2. Jaromír Lach (3,2,2,2) 9
3. Pavel Matula (2,3,2) 7
——
4. Richard Frištenský (1,1,3) 5
5. Miroslav Křenek (F,2,1) 3
6. Vladimír Kotrla (1) 1
7. Petr Dvořák – odstoupil po tréninku
8. Miroslav Horák – odstoupil po tréninku

Jízdy:
1. Lach, Matula, Frištenský, Křenek (Fd)
2. Tesař, Lach
3. Matula, Křenek, Frištenský
4. Tesař, Lach
5. Tesař, Lach
6. Frištenský, Matula, Křenek, Kotrla

Jawa / ČZ:
1. Jiří Tománek
2. Milan Tománek
3. Jakub Těžký

Fichtl:
1. Petr Kahánek
2. Patrik Balla
3. Pavel Frýdl

Kozí dech:
1. Jiří Střalka
2. Patrik Balla

Mini:
1. Petr Dvořák junior