Dobojováno jest

Autor článku:

V Inzellu, tak jako již vícekrát v historii, byla uzavřena letošní mezinárodní plochodrážní ledařská sezóna. U nás jsme již druhým rokem kvůli počasí neměli ani jeden závod. V této souvislosti je konečné deváté místo Jana a desáté Antonína Klatovského báječné. Nechali za sebou oba dva borce z Německa Bauera i Webera i dobrého Švéda Hendersona. A tak k úplné spokojenosti chybí snad je to, že se v Assenu ani Inzellu neprobojovali do semifinále, což se jim dařilo v Rusku.

Fotografie0821Závody v Inzellu se tentokrát vydařily více než v Assenu, snad kromě nesmyslného prodlužování obou závodů a laxního rozhodčího Jamese Lawrence z Anglie. Prostě se po oba dny závodilo. Koltakov si titul mistra světa zajistil již v sobotu, ale v neděli jel opět na maximum a závod jako čerstvý mistr vyhrál. No a o druhé a třetí místo bojovali čtyři Rusové až do konce. Ono se jelo o dost. První tři z celkového pořadí mají totiž automaticky zajištěnou účast v MS pro příští rok a nikde není psáno, že čtvrtý nebo pátý se do MS probojuje z nabitého mistrovství Ruska. To platilo letos pro Koltakova. Hned v prvním závodě ruského šampionátu se zranil a dál v něm nestartoval. Do MS byl nasazen jako druhý jezdec z roku 2014.

Závody v sobotu byly hodně divoké, poznamenané množstvím pádů a kolizí, z nichž všechny skončily bez vážnějšího zranění. Pres, v jakém se ocitl bojovník Svensson v desáté jízdě mezi Dmitrijem Chomicevičem a Simonem, se jen tak nevidí. Ve finále pak hned po startu ve velké rychlosti skončili v balících molitanu Dmitrij Chomicevič s Kononovem. Nejlepším Evropanem byl v sobotu i v neděli, ostatně tak jako po všech deset závodů, Zorn, když v sobotu porazil mimo jiné Vitalije Chomiceviče a v neděli Kononova. A to se prostě počítá.

Takže ledová sezóna nám přinesla velice slušné umístění Klatovských v první desítce MS jednotlivců a bronzovou medaili v MS družstev, jejíž lesk doceníme asi později. Připomíná to tak trochu příběh rychlobruslařky Martiny Sáblíkové, která se „řemeslo“ naučila na rybnících, aby pak porážela svět. Na druhou stranu ani Rakušané a Švédové těch umělých drah moc nemají. Ale na severu alespoň občas mrzne.

foto: autor

Zanechte komentář: