Sobota bude ve Svítkově patřit netradičním disciplinám

Autor článku:

Již po třetí se na plochodrážním stadion ve Svítkově vrací veteráni, aby bojovali o trofej nazvanou podle jednoho ze zakladatelů závodu o Zlatou přilbu Františka Hladěny. Pardubičtí pořadatele převzali pořádání tohoto závodu před třemi roky a snaží se ve spolupráci s velkým fandou veteránského hnutí Jiřím Šmídou obnovit slavnou historii tohoto závodu jehož počátky jsou datovaný do let po skončení druhé světové války.


Celkem třicet jezdců ve věku od čtyřiceti let se postaví na start ve dvou kategoriích a to na dvouventilových a čtyřventilových motorech. Samozřejmostí je ta skutečnost, že nepotěší nejenom boje těchto můžů, kteří za řidítky svých motocyklů nestárnou, ale také pohled na jejich stroje. V pardubickém depu bude k vidění totiž také celá technická historie plochodrážního sportu. Pohled na starší typy motocyklů, které jsou mnohdy jako nové lákajé ve všech zemích kam Evropská veteránská série zavítá.
Součástí sportovního dne, který začíná po desáté hodině ranní tréninkem bude i souboj v poslední době vzvétající disciplíny Flat track. Český šampionát je nejenom podle startovní listiny, ve které nacházíme jména jezdců sedmi zemí, kvalitnější než souboje ve světovém poháru a to slibuje zajímavou podívanou. Především souboje Italů, kde je bezesporu evropská kolébka této disciplíny, s našimi jezdci byly ozdobou předchozích dvou závodů šampionátu.
Závodní program začne krátce po 13 hodině a potrvá zhruba čtyři hodiny. Pro diváky je navíc zcela určitě nejpříznivější ta informace, že pořadatelé se rozhodli věnovat tento závod fanouškům bezplatně a tak se v sobotu ve Svítkově nebude vybírat žádné vstupné.  

Ilustrační foto: web EVS

Zanechte komentář: