Grand Prix už podvacáté v Praze

Autor článku:

Praha – Stadion Markéta v sobotu 25. června přivítá největší událost domácí plochodrážní sezony – Grand Prix České republiky. Závod bude mít navíc jubilejní nádech, jedná se totiž už o dvacátý ročník závodu finále u mistrovství světa v řadě. Žádný jiný pořadatel na světě se podobnou sérií pochlubit nemůže. Poslední tři závody v Praze vyhrál Tai Woffinden. Brit v cestě za titulem mistra světa minulý rok vyrovnal v počtu pražských vítězství Jasona Crumpa, který rovněž na Markétě vyhrál tři ročníky po sobě. Pokud by se Woffinden poslední červnový víkend radoval v Praze i počtvrté, stal by se jednoznačně největší postavou v historii pražského závodu.

Po odjetých třech jedenáctinách letošního cyklu Speedway Grand Prix se na čele průběžného pořadí se shodným bodovým ziskem vyhřívají Tai Woffinden a Chris Holder. S jednobodovou ztrátou je následuje Greg Hancock. Zajímavostí může být, že se jedná o závodníky, kteří si mezi sebe rozdělili posledních pět titulů mistra světa.

Z vedoucí dvojice je na tom čistě statisticky lépe Woffinden, jehož k prvnímu místu v souladu s platnými řády FIM opravňuje bodově lepší výsledek z posledního započítaného závodu – tedy GP Dánska v Horsensu. Bude to tedy právě Brit, kdo bude v sobotu v 18:45 stát na slavnostním nástupu nejdéle.

Zatímco Woffinden jede o rekordní čtvrtý triumf v řadě, Holder ví, že pražským závodem skončí jedna z jeho sérií. Mistr světa z roku 2012 buď přijde o status jediného závodníka, který v letošním roce ve všech odjetých závodech postoupil do finále, nebo ukončí čekání na finále v Praze a na sedmý pokus se probije mezi nejlepší čtyři.

Mělo-li by probíhající ročník Speedway Grand Prix charakterizovat jediné slovo, bude jím „vyrovnanost“. Důkazem toho je, že první čtveřice je natěsnána ve třech bodech nebo že šestého Kildemanda dělí od dvanáctého Lindgrena během jednoho závodu snadno smazatelných sedm bodů. Zdá se, že v letošní sezoně budeme jen velmi zřídka vídat závody, v nichž by vítěz nasbíral 19 či 20 bodů. Spíše přibude případů jako Kildemandovo vítězství v Kršku s patnácti body nebo dokonce Woffindenův triumf ve Varšavě, na který stačilo jen čtrnáct bodů.

Jediným, kdo zaostává za zbytkem startovního pole, je Chris Harris. Brit po třech odjetých závodech ztrácí na průběžně čtrnáctého Piotra Pawlického už sedm bodů. Pokud se oprostíme od debaty, zda má Harris v současnosti kvality na to měřit se s nejlepšími jezdci světa, je evidentní, že mu příliš nepomohlo ani nasazení jednotlivých závodů. Po Kršku totiž následovaly dvě jednorázové dráhy, nyní je na programu Praha o dva týdny později se celý kolotoč Grand Prix sejde na dalším jednorázovém oválu v Cardiffu. Vše to jsou dráhy, kde má mimořádnou důležitost zejména start, ve kterém Harris příliš nevyniká.

Zlepšení se jistě očekává od tria Pedersen, Zmarzlik a Pawlicki. Nicki Pedersen měl před sezonou jistě zcela jiné cíle než je aktuální desátá příčka. V Praze ale vždy jezdí dobře a po Varšavě a Horsensu se podle svých slov již těší na normální dráhu.

Vítězi GP Challenge Bartoszi Zmarzlikovi se zatím nedaří přenést fantastickou ligovou formu do Grand Prix a Praha by toho mohla být průlomem, přestože zde juniorský mistr světa nikdy v kariéře nestartoval.

Pawlicki postupně odbourává problémy, které se s ním v posledních měsících vlekly, ať už se postupně jedná o následky turbulentní zimní pauzy, nespolehlivé motocykly a přílišná nervozita ze startů v mistrovství světa.I on by mohl být černým koněm sobotního závodu.

Průběžné pořadí SGP:
1. Tai Woffinden, Velká Británie 39 (10,14,15)
2. Chris Holder, Austrálie 39 (14,12,13)
3. Greg Hancock, USA 38 (10,14,14)
———-
4. Maciej Janowski, Polsko 36 (10,10,16)
5. Antonio Lindbäck, Švédsko 30 (10,10,10)
6. Peter Kildemand, Dánsko 28 (15,6,7)
7. Matej Žagar, Slovinsko 26 (4,14,8)
8. Jason Doyle, Austrálie 25 (13,5,7)
———-
9. Bartosz Zmarzlik, Polsko 25 (8,10,7)
10. Nicki Pedersen, Dánsko 24 (10,4,10)
11. Andreas Jonsson, Švédsko 22 (6,8,8)
12. Fredrik Lindgren, Švédsko 21 (7,12,2)
13. Niels Kristian Iversen, Dánsko 19 (8,4,7)
14. Piotr Pawlicki, Polsko 17 (8,4,5)
15. Chris Harris, Velká Británie 10 (3,3,4)

Na Markétě bude plno

Závod Speedway Grand Prix je v našem hlavním městě prestižní sportovní událostí v tomto roce, kdy Praha získala statut Evropské hlavní město sportu 2016. Záštitu nad tímto sportovním podnikem převzala primátorka hl. města Prahy paní Adriana Krnáčová. Jubilejní 20. ročník Grand Prix České republiky je spojen s mimořádným zájmem plochodrážní veřejnosti nejen z Prahy a naší republiky, ale i z celé Evropy. Důkazem toho jsou rekordní čísla z předprodeje vstupenek. K dnešnímu dni, tedy necelý týden před samotným závodem, zbývá v síti Ticket Portal přibližně 900 volných lístků.

Už nyní tedy můžeme říci, že je jisté, že 20. Grand Prix České republiky se v sobotu 25. června pojede před vyprodaným stadionem Markéta.

Záštitu nad jubilejním  20.ročníkem Speedway Grand Prix ČR převzal:

Předseda Senátu PČR                                                   –              Milan Štěch

Ministr vnitra ČR                                                           –              Milan  Chovanec

Ministryně pro místní rozvoj                                      –              Karla Šlechtová

Primátorka HMP                                                           –              Adriana Krnáčová

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy         –              Kateřina Valachová

Starosta MČ Praha 6                                                    –              Ondřej  Kolář

 

Lindgren opět nahradí Hampela

Jaroslaw Hampel, jeden z historických nejúspěšnějších závodníků Grand Prix České republiky, nenastoupí ani do čtvrtého závodu letošního ročníku Grand Prix České republiky. Po podnicích v Kršku, Varšavě a Horsensu vynechá Hampel i závod v Praze. Důvodem je stále nedoléčená zlomenina stehenní kosti z loňského května.

Šestinásobný vítěz Speedway World Cupu měl být loni hlavní oporou své země v tažení za dalším zlatem v této soutěži. Avšak v úvodní části závodu kolidoval se Švédem Linusem Sundströmem, skončil pod nafukovací bariérou, a to tak nešťastně, že výsledkem byla zlomenina stehenní kosti.

Toto zranění vyřadilo Hampela nejen ze zbytku ročníku 2015, ale i z takřka poloviny probíhající sezony. Polák má za sebou několik tréninků na domovském stadionu v Zieloné Góře, ale stále prý cítí v místě zranění bolest, která mu nedovoluje zapojit se zpět do závodního kolotoče.

Hampelovo místo v Praze opět zaujme Fredrik Lindgren, který počtvrté bude těžit z pozice první kvalifikované rezervy. Švéd plní svoji roli v letošním seriálu Velkých cen nad očekávání dobře, dařilo se mu zejména v druhém závodě ve Varšavě, kde mu o vlas unikl postup do finále. V průběžném pořadí je na dvanácté pozici, na elitní osmičku však ztrácí jen čtyři body.

Fredrik Lindgren býval dlouholetým stálým jezdcem Grand Prix, o místo mezi patnáctkou nejlepších přišel po ročníku 2014. V minulé sezoně udělal vše pro okamžitý návrat, probil se až do GP Challenge, kde zajel velmi dobře, skončil však na nevděčném čtvrtém místě. Výkonem však zaujal a byl promotérem nominován na pozici prvního kvalifikovaného náhradníka. Někdejší tovární jezdec divišovské Jawy se před sezonou vzdal motorů GM a v sobotu bude sedlat stroj s agregátem GTR švýcarského ladiče Marcela Gerharda.

Startovní listina GP České republiky:
3. Nicki Pedersen, Dánsko
16. Václav Milík, Česko
23. Chris Holder, Austrálie
25. Peter Kildemand, Dánsko
33. Jaroslaw Hampel, Polsko
37. Chris Harris, Velká Británie
45. Greg Hancock, USA
55. Matej Žagar, Slovinsko
66. Fredrik Lindgren, Švédsko
69. Jason Doyle, Austrálie
71. Maciej Janowski, Polsko
85. Antonio Lindbäck, Švédsko
88. Niels Kristian Iversen, Dánsko
95. Bartosz Zmarzlik, Polsko
100. Andreas Jonsson, Švédsko
108. Tai Woffinden, Velká Británie
777. Piotr Pawlicki, Polsko

17. Josef Franc, Česko
18. Eduard Krčmář, Česko

Harmonogram pro fanoušky

Není tomu tak zdaleka na všech stadionech, ovšem na Markétě bývá zvykem, že páteční trénink je přístupný pro fanoušky a nic se na tom nemění ani v letošním roce. Nedočkaví fanoušci mohou dorazit už v pátek, stadion je pro ně otevřen od 16:30, tedy třicet minut před startem přibližně dvouhodinového tréninku. Vstupné činí 100 korun, mládež do 15 let má vstup volný.

Ve stejný čas je stadion otevřen i v sobotu. Čekání na vrchol domácí plochodrážní sezony zpestří dvě autogramiády, během kterých se ochotně podepíší či vyfotí mj. Chris Holder, Tai Woffinden, Greg Hancock nebo Václav Milík. K poslechu či tanci bude hrát DJ, k vidění budou pohledné Monster Girls.

Pátek:
16:30 Otevření stadionu
17:00 Začátek tréninku

Sobota:
11:00 Otevření pokladen
12:00 Otevření fanzony před stadionem
16:30 Otevření stadionu pro diváky
16:45 Autogramiáda Monster (Holder, Hancock, Woffinden)
17:15 Autogramiáda SGP (Holder, Zmarzlik, Pawlicki, Milík)
18:45 Slavnostní nástup
19:00 První jízda
21:40 Závěrečný ceremoniál
21:50 Ohňostroj

StadionSGP2014

Vstupenky:
Ticketportal  www.ticketportal.cz
nebo
Sekretariát AK Markéta
U Vojtěšky 11, 162 01 Praha 6
e-mail: ticket@speedway-prague.cz
tel.:+420 233 358 487
Sektor do 23.6. 2016 24.6. a 25.6. 2016
A 2 250 CZK / 85 EUR 2 500 CZK / 95 EUR
B 1 560 CZK / 59 EUR 1 850 CZK / 70 EUR
J, D 1 300 CZK / 49 EUR 1 600 CZK / 60 EUR
C, E, F, G, I, H3 1 100 CZK / 42 EUR 1 300 CZK / 50 EUR
H1, H2 890 CZK / 35 EUR 990 CZK / 38 EUR
děti do 14ti let 450 CZK / 17 EUR 500 CZK / 19 EUR

Zanechte komentář: