Osobní výběr z polského tisku 3

Autor článku:

Již ve třetím díle svého seriálu Osobní výběr z polského tisku provede náš dlouholetý spolupracovník Mirek Kövešlygety znovu polským tiskem.
Nová plochodrážní sezóna se pomalu rozjíždí a tak neuškodí podívat se, co píšou u našich severních sousedů.

Na stránkách Tygodniku žužlowego se poměrně ostře pustil do poměrů v polské PD bývalý jezdec Jan Krzystyniak. Nelíbí se mu odvolávání závodů kvůli počasí. Doslova říká, že stačí pár kapek deště a je po závodech s ohledem na bezpečnost a zdraví jezdců. Za jeho časů se na takových drahách normálně závodilo, protože jezdci byli fyzicky dobře připraveni a s dráhou si poradili. Dnes trénují závodníci především ve fitness klubech, aby měli dobrou postavu na pláži a ne fyzičku na dráze. Za jeho časů se trénovalo pět krát v týdnu po dvou hodinách pod dohledem odborníka. Poměrně tvrdá slova. Dále kritizuje přerušování soutěží kvůli závodům MS nebo ME s poukazem na to, že tým by měl mít dostatečnou soupisku jezdců a dostali by tak šanci i jezdci, kteří nejsou v základní sestavě. Obdobně se mu nelíbí institut tzv. zastupování závodníka při zranění jezdce. Stejně tak by měli dostávat příležitost další jezdci týmu.  Ale na druhou stranu to asi v Polsku zase tak špatně nedělají, když zejména za posledních deset let ovládají světovou PD ve všech kategoriích s malými výjimkami v individuálních juniorech.

Kdo z čtenářů sleduje i polské internetové stránky, určitě zaregistroval opakované výzvy k nejrůznějším dobročinným akcím na pomoc Tomaszowi Gollobovi, který je po úrazu při motokrosu upoután na invalidní vozík. Stejné jsou i výzvy v novinách a odborném tisku. Nic proti tomu, ale pro Bůh, kdo by už měl být dostatečně finančně zabezpečen, když ne jezdec, který se dvacet let pohyboval v nejvyšších patrech polské i světové PD? Vždyť jen za jeden závod polské extraligy inkasoval 250-500 tis. Kč, nehledě na sponzorské zabezpečení a příjezdy k závodům. Mimochodem jeho osobní přítel, čestný předseda Stali Gorzow Wladyslaw Komarnicki, dementoval zprávy, že se jeho stav zlepšil s poukazem, že je to záležitost hodně dlouhodobá. V nejbližších dnech by měl Gollob na léčení odletět do USA.

U příležitosti oslav 505-ti let od založení severopolského města Pila byl Hans Nielsen jmenován jeho čestným občanem. Dán reprezentoval barvy místní Polonie v letech 1994 -1999 a výrazně přispěl k zisku několika medailí včetně jedné mistrovské. Viceprezidentka města Beata Dudzinska hovořila při předávání vyznamenání, kterého se Nielsen osobně účastnil, nejen o jeho roli sportovní ale i o osobních vlastnostech. Současně připomněla, že byl ve své kariéře přezdíván  „Mozartem speedwaye“ nebo také „profesorem z Oxfordu“. Myslím, že nádhera. Kdo jsme jej měli možnost vídat na dráze, nelze než souhlasit.

Ve dvanáctém čísle TŽ velice sympaticky  vzpomněl nestor polské žurnalistiky a milovník Prahy Adam Jažwiecki úmrtí Václava Vernera. Kromě jeho aktivní kariéry připomněl i jeho roli při propagaci PD a spolupráci při tvoření vizí tohoto sportu. Vzpomněl také na u nás dost neznámou záležitost, kdy pomáhal Ivanu Maugerovi v pořádání závodů v Austrálii. Rovně se zmínil i o kariéře Miloslava a Jana Vernerových.

 

Zanechte komentář: