Jaká byla letos GP Na Markétě?

Autor článku:

No určitě výborná a to po všech stránkách. Sportovní zpravodajství už dávno proběhlo a tak se zaměřím jen na některé momenty, které mohly zaujmout. Už příchod ke stadionu byl sympatický a bylo cítit, že se chystá velká věc.

Před stadionem i na stadionu hrály živě kapely a i na všech příchozích bylo cítit, že se těší na mimořádnou událost, což GP určitě je. Mimochodem, všimli jste si, že na rozdíl od nedávné minulosti již Poláci netvořili v hledišti většinu? Řekl bych, že s domácími tak na půl. A to je dobře. Jen mě mrzí, že český fanoušek nemá možnost shlédnou další GP na televizních obrazovkách. Hořekuje se hořekuje na slabou účast diváků u nás, ale nějak nevidím, že by se pro to něco dělalo. Trochu bylo možná škoda, že se stály fronty na všechno, ale s tím se při takovém množství diváků (vyprodáno) na tak malém prostoru asi nedalo moc dělat.

Co se hodně povedlo, byl program závodu. Je v něm všechno včetně malého znalostního kvízu. Před čtrnácti dny ve Varšavě mně dost zklamalo, že ve velkém programu svázaném jako knížka a mající 100 stran, nebyla vůbec žádná zmínka o skonu Ivana Maugera.

V pražském programu to bylo jaksi samozřejmostí, včetně připomenutí i nedávných úmrtí našich závodníků.

Pro trochu odlehčení určitě „pobavila“ situace, kdy v semifinále po pádu skončil Nicki Pedersen pod nafukovacím mantinelem přesně u brány do depa. Ještě než se stačil vzpamatovat, naštěstí z lehkého pádu, začal mantinel horlivě dovnitř otvírat jeden z pořadatelů (ale možná i mechanik Pedersena), ležícího jezdce tím obrátil z břicha na záda a ještě půl. Pedersen poté rychle vyskočil a ani se moc nerozčiloval. No dobře, humorné, jen mě trochu polilo horko při představě, že by byl vážněji zraněn.

Když jsme u těch karambolů, trošku nás všechny ochudily pády jezdců v obou semifinále a jejich vyloučení. A samozřejmě opakování jen ve třech. Nutno však říci, že švédský sudí Garddell oba posoudil stejně a správně. Jiná situace se stejným ochuzením nastala ve finále. Myslím, že to jak se Lindgren zachoval k Woffindenovi, když mu nenechal místo u mantinelu po výjezdu z první zatáčky, si za rámeček nedá a anglický jezdec si ho určitě někdy příště vychutná. A možná i někdo další. Woffinden měl, co dělat, aby ve velké rychlosti na rovince neupadl a jízda tím pádem pokračovala ve třech. Švéd sám pak si vše vynahradil nádhernou stíhačkou Dudka, ale tohle byl prostě faul. A Woffinden kolegovi řekl své ještě na dráze.

foto: Petr Makušev

Zanechte komentář: