Tak jsme třikrát slyšeli mazurek Dabrowskiego

Autor článku:

Tak jsme o krásném prodlouženém plochodrážním víkendu slyšeli třikrát mazurek Dabrowskiego a moc díky Jamrogovi nechybělo, aby zazněl i v pondělí v Praze. (pozn. autora – Mazurek Dabrowskiego neboli polská hymna vznikl na začátku 19. století za napoleonských válek, když se polské legie pod vedením generála Jana Henrycha Dabrowskiego vraceli domů z italských bojišť). To jen dokládá současnou polskou hegemonii ve světě plochých drah a nic na tom nemění, že současně o víkendu přišli v Toruni o individuálního mistra světa.

Speedway se v Pardubicích i v pondělí v Praze jela náramná. Vzpomeňte jen, jak loni FIM zkazila MS juniorů. Kvůli covidu se nemohli uskutečnit kvalifikace a tak úředníci dosadili místa podle federací. Nedělní ZP se zadostiučinění vyhrál Patryk Dudek, kterému to snad každý přál, vzhledem ke smůle před pěti lety, kdy kvůli poruše motocyklu odstoupil v posledním kole z vedoucí pozice. Naši se tentokrát neprobojovali ani do semifinále i proto, že nejlepší současní naši dva jezdci v Pardubicích nestartovali. Leč nevěšme hlavu nad stavem naší ploché dráhy. Zejména celostátní media mívají ve zvyku případný náš úspěch na ZP spojovat s pozicí ve světě a až jej glorifikovat. Vítězství nebo i bedna na tomto závodě neodráží v žádném případě úroveň naší PD. Tu odrážejí jiné závody MS a tam byly letos na všech úrovních naše výsledky tristní.

Jsem přesvědčen, že v pondělí se Na Markétě jely nejhezčí závody zde za posledních několik let. Ano, dá se říci, že zde startovali jezdci druhého sledu a v některých případech ani to ne. Ale o tom to je. O vyrovnanosti startovního pole, o chuti závodit a předvést se.. Vždyť i jezdci bez naděje na přední umístění v poslední sérii jeli na plno. Naší, a byli tam ti nejlepší, se na přední pozice neprosadili. Ale ni výsledky Tomíčkova memoriálu nejsou obrazem naší současné PD.

foto: Jan Jack Kobzáň

Zanechte komentář: