Nikolaj Krasnikov: „Nět nět, uže vsjo bylo“

Autor článku:

krasnikov chomicevic_dmitrijInzell (Německo) – O minulém víkendu v bavorském Inzellu skončilo letošní MS na ledové ploché dráze jednotlivců. V depu i v hledišti bylo vidět mnoho slavných a zajímavých osobností dávné i nedávné minulosti v nejrůznějších funkcích. Osminásobného individuálního mistra světa Nikolaje Krasnikova není nutno nijak zvlášť představovat. Zde působil v roli jakéhosi mentora svého žáka a obdivovatele Dimitrije Koltakova, již také mistra světa. V pátek po tréninku byl čas na kratičký rozhovor.
Nikolaj, nechce se Ti na dráhu za řídítka?
„Nět, nět, uže vsjo bylo sdělano“ (dále v překladu). Myslím, že už jsem udělal vše, co bylo možné a čím jsem mohl přispět k rozvoji této disciplíny. Ne že bych si nechtěl na této úrovni zazávodit, ale je potřeba dát prostor mladším klukům.
A ME nebo ruská superliga?
ME už asi taky ne. Ale ruskou superligu si pro radost určitě ještě dám. Tedy pokud budu stačit. V žádném případě ne jen, abych byl do počtu a zacláněl. Vždyť pokud to sledujete, tak je v Rusku obrovská konkurence a každý rok se objevují noví jezdci. Možná budu do budoucna uvažovat o nějaké funkcionářské kariéře. A mým druhým koníčkem je skákání s padákem, tomu bych se chtěl věnovat víc, než doposud.

Kdo bude v neděli mistrem světa?
Přeci Koltakov.

Víkendové závody v Inzellu patřily k těm lepším. O každoroční nadvládě Rusů je zbytečné psát. Snad jen že letos byly i mezi nimi rozestupy dost velké a v sobotu kolegům Kononov ujížděl o 30 metrů. Mistrem světa se po zásluze poprvé v kariéře stal Dimitrij Chomicevič. Jeho starší bratr Vitalij této mety dosáhl už v roce 2003. Za Rusy nekompromisně vládne Franz Zorn, ale letos se ani jednou neprodral do finále, když nejblíž k němu měl v Berlíně. No a pak následuje zbytek světa, kde po delší době zavanul trochu svěží vánek. Mladší Švédové Ledström, Henderson i syn Stefana Swenssona Niklas Kallin byli hodně draví, ale na špičku zatím nemají. Zvláštní případ je sedmnáctiletý syn Guntera Bauera Luca, jenž se dostal do závodu jako divoká karta pořadatelů. Asi bude časem dobrý. Ale v Inzellu se většinu jízd vozil v závěru jakoby bez zájmu, místo aby využil nabízenou šanci svézt se světovou elitou. Možná by se patřil pohlavek od táty. I když on také v minulosti na jasně poslední pozici nijak zvlášť nebojoval. Jan Klatovský odvedl v průběhu sezóny dobrý standard a celkové 12. místo je slušné. Na Antonovi, který startoval pouze v Inzellu, byla znát nerozježděnost. Škoda, že v seriálu nemohl startovat (kromě Toglliati) velice nadějný žák Zorna Manfred Zeifter, který měl velké problémy na hranicích Kazachstánu a potom se zranil.

Zanechte komentář: