Trapas ve Wilmersdorfu

Autor článku:

Obvyklou předehrou MS v Berlíně Wilmersdorfu bývá čtvrteční Mistrovství Německa. Nejinak tomu bylo i tentokrát. O pořádný kopec trapnosti se při něm postaral nestor a veterán ledových plochých drah Günter Bauer.

Pochopitelně tento jezdec toho dokázal ve své bohaté kariéře dost, ale současně
se často přetřásá jeho povaha. Tentokrát se vyznamenal tak, že i při sobotním MS na něj domácí fanouškové pískali. Ve své druhé čtvrteční jízdě ho po perfektním startu celá tři kola vodil mladý Hans Weber. V předposlední zatáčce ve výjezdu to Bauer natvrdo „vsadil“ pod Webera a ten skončil v balících slámy. Stál jsem v těch místech – Bauer se soupeře nedotkl a naopak byl při předjíždění byl dobrý metr od něj. Patrně byl tedy vyloučen neoprávněně. Ale proč ze závodu odstoupil nechápal nikdo z dobrých dvou tisíc diváků. Kdyby to tak chodilo třeba v hokeji, hodně zápasů by se nedohrálo.

A Bauer by ve svých čtyřiceti pěti letech už mohl mít určitý nadhled.
Podle očekávání pak sobotní závod MS pojal jako souboj se svými krajany, aby jim ukázal. V závěreční jízdě byl pak skvělou rakouskou rozhodčí Sussane Hüttinger vyloučen pro přejetí vnitřní čáry oběma koly právě po souboji s Weberem, což jej stálo postup do semifinále. V závodě by patrně pokračoval, na této úrovni by si odstoupit ze závodu nedovolil.

V neděli už to byl starý dobrý bojovný Bauer a osmi body postoupil jasně do semifinále.

Závody MS se tak jako každoročně vydařily a bylo, nač se dívat. V hledišti jsem se potkal s partou z Osečné a Jan Pecina jen kroutil hlavou a povídá mi „….ty vole, to je neskutečná palba“. Jak vím, určitě na takových závodech nebyl poprvé.

Zaujala mě rovněž ta v letošním roce jasně daná výkonost mezi Rusy – Koltakov, Kononov, Chomicevič, Vallev a za nimi Zorn. A světe div se Koltakov a Valeev po závodech jezdí divákům po zadních kolech. U Rusů nevídaná záležitost.

Ještě jedna věc mě zaujala, věk závodníků. Posuďte sami 26, 32, 45, 48, 59, 60, 33, 50 let. No vyšel mi z toho průměr těch, co se představili v Berlíně, 35,3 roku. Zachraňovali to mladý Luca Bauer (19), i když o jeho zařazení do závodu by se daly vést diskuse a Ove Ledström (20).

Zanechte komentář: