Ke konci roku

Autor článku:

Blíží se konec roku a tak se sluší udělat si pořádek a vrátit se k některým zprávám, na něž v průběhu roku nezbyl čas. Nejinak je tomu v plochodrážním světě. Na podzim tomu bylo neuvěřitelných 25 let, kdy tento svět ve 46-ti letech tragicky opustil jeden z velikánů polské i světové ploché dráhy Edward Jancarz. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století patřil spolu se Zenonem Plechem ke stálicím světové speedwaye a na kontinentu k těm nejlepším. Jancarz celý svůj jezdecký život prožil v mateřském Gorzowě. Byl mistrem světa  v družstvech, 9x se zúčastnil finále MS jednotlivců a v roce 1968 v Götebrgu získal bronzovou medaili. 7x byl ve finále tehdy prestižního MS dvojic z toho 4x stál na pódiu. Individuálním mistrem Polska se stal v letech 1975 a 1983.

Po skončení závodní kariéry v roce 1986 krátce zkusil několik trenérských postů, ale bez většího úspěchu. V jeho životě pak začal hrát stále větší roli alkohol. Spory v rodině vyvrcholily na podzim v roce 1992, kdy jej druhá žena Katarzyna při rodinné hádce bodla nožem tak úspěšně, že krátce po útoku zemřel. Celý Gorzow tehdy ovládl velký smutek, který gradoval po soudním projednávání celé záležitosti, protože žena byla zproštěna obžaloby z důvodu, že byla dlouhodobě Jancarzem psychicky týrána.

Dnes je Jancarz jediným plochodrážníkem na světě, který má ve městě sochu (na tu si musí sáhnout každý fanoušek PD, který Gorzow navštíví), je po něm pojmenována ulice a moderní stadion a nepravidelně se na jeho počest jezdí memoriál, vždy se světovou účastí.

 

 

Na You tubu jsou dva vynikající z krácené záznamy z letošního prvního kola Ruské Superligy na ledech v Kamensku Uralském. Zajímavé je, že jeden z týmů tvoří SKE Austria Vídeň ve složení Simon, Ebner jr. a Kreuzberger. S výjimkou Simona přijíždějí ostatní na posledních místech, ale škola v takové konkurenci se musí zákonitě projevit. Takže Rakušané budou v nastávající sezóně asi hodně silní. A to mají v záloze ještě Franze Zorna, kterému Rusko moc nevoní a jede tam jen, když musí v rámci MS. Zajímavostí také bylo, že se v týmu Baškortostan Ufa proháněl Nikolaj Krasnikov a proháněl se velice dobře. Ne že by byl bezchybný jako před léty. Ale to v této nabité konkurenci kolem Kononova, Danila Ivanova Koltakova nebo Chomiceviče nebyl nikdo. Uvidíme, jestli se letos zúčastní MS. Bylo by to tuším, že po čtyřech letech, oživení.

Na závěr pár slov ke Gregu Hancockovi. Tento celosvětově uznávaný jezdec a sympaťák si v Polsku trochu pošramotil pověst. Po postupu Motoru Lublin z 2. ligy do 1. celý podzim koketoval s tímto klukem vzhledem k velmi lukrativní smlouvě. Funkcionáři týmu kolem něj začali budovat kostru mužstva tak, aby bylo platným účastníkem druhé nejvyšší soutěže. Jenže s blížícím se termínem uzávěrky sestav Hancock přestal s vedením Lublinu komunikovat, nebral telefony a nakonec podepsal až ve druholigovém (???) Rzeszowu. Nu, jak psáno v úvodu odstavce, hazarduje tak se svojí pověstí

Závěrem mi dovolte popřát všem čtenářům těchto stránek a příznivcům ploché dráhy hezké Vánoce a nám všem do roku 2018 hodně zdraví a už konečně prezidenta této země.

Zanechte komentář: