Andreas Jonsson vítězem 59. Zlaté přilby

Autor článku:

zlata-prilba-59.jpgZavzpomínejte společně se Speedway Fakta, jak to vypadalo letos na Zlaté přilbě v Pardubicích. Aktualizovaný článek doplněn spoustou fotografií je právě dnes na Speedway Fakta.

Pardubice – 59. ročník Zlaté přilby v Pardubicich se stal dnes kořistí Andrease Jonssona ze Švédska. Na druhém místě se umístil Rune Holta z Polska a třetí byl Kenneth Bjerre. Nejlepším českým jezdcem byl Luboš Tomíček, který obsadil v malém finále čtvrté místo, celkově tedy desáté. Dalším naším jezdcem v malém finále byl Lukáš Dryml, který zde obsadil poslední místo a celkově skončil dvanáctý.

zp4.jpg

zs_zp_1_1.jpg1. Vylučovací skupina:

 

Ta se stala jednoznačnou záležitostí Hynka Štichauera. V sobotu se sice musel sklonit před Mathiasem Schulzem, v neděli ho porazil i Tomáš Suchánek, ale v poslední jízdě potvrdil své kvality a vyhrál. Jako druhý postupoval Tomáš Suchánek, který sice začal v sobotu dvěma body, ale v neděli to napravil hned v úvodu a vyhrál. Poslední jízdu znovu dokroužil až na čtvrtém místě, ale na postup to stačilo. Posledním postupujícímbyl zcela překvapivě Ital Alessandro Millanesse. V sobotu začal nulou, ale dvě nedělní trojky mu stačily na postup. Skupina byla dosti oslabena, jelikož v druhé jízdě této skupiny, která se jela jako první nedělní, jsme viděli škaredou kolizi mezi Mathiasem Schulzem a Renatem Gafurovem. Ruskému jezdci ve třetím kole ve výjezdu ze zatáčky přestal jet motocykl a nešťastník Schultz do něj zezadu napakoval. Výsledkem bylo odstoupení obou jezdců ze závodu. Oba mohli mluvit o velké smůle, Schultz měl po sobotě na svém kontě pět bodů a Gafurov tři. O postup by se jistě pobili. Vyřazeni z této skupiny byli tedy Mathias Schultz s pěti body, Renat Gafurov se třemi body a Andrew Appletton. Ten si zažil taky velkou smůlu. V sobotu dojel předposlední, v neděli začal defektem a ani čtyři body z poslední jízdy už na postup nestačily.

 

1. Hynek Štichauer – Česká Republika 4 4 5 9
2. Tomáš Suchánek – Česká Republika 2 5 2 7

3. Alessandro Millanesse – Itálie

0

3

3

6

4. Mathias Schultz – Německo

5

F

5

5. Andrew Appletton – Velká Británie

1

4

5

6. Renat Gafurov – Rusko

3

F

3
7. Roman Andrusiv – Česká Republika 2 1 3

 

zs_zp_2_1.jpg2. Vylučovací skupina:

 

Druhé vylučovací skupině vévodil ruský jezdec Denis Gizatullin. V sobotu si dojel pro pět bodů, a zahájil tím tah na postup. V neděli sice zaváhal ve druhé jízdě, ale třetí jízdu opět vyhrál, a probil si tak cestu do čtvrtfinále. Druhý postupoval z této skupiny Mario Jirout. V sobotu dojel druhý za Gizatullinem a v neděli si hned dojel pro pět bodů a postup dále měl zajištěn. Poslední jízdu už Mário neabsolvoval. Ze třetí a poslední postupové pozice postupoval Němec Joachim Kugelmann. V sobotu sice nezačal zrovna nejlépe a na své konto si připsal nula bodů, ale v neděli vše napravil dvěma druhými místy a postup měl jistý. Se závodem se museli rozloučit nestárnoucí Brit Andy Smith, Slovinec Izak Šantej a taky český jezdec Martin Málek, jenž dojel jednou pátý, jednou dokonce poslední a nejlepší výsledek zaznamenal v poslední své jízdě, kdy dojel čtvrtý.

 

1. Denis Gizatullin – Rusko

5

1

5

10
2. Marián Jirout – Česká Republika 4 5 9

3. Joachim Kugelmann – Německo

0

4

4

8

4. Andy Smith – Velká Británie

2

3

3

6

5. Izak Šantej – Slovinsko

3

2

1

5
6. Martin Málek – Česká Republika 1 0 2 3

 

 

 

 

 

 

zp2.jpg3. Vylučovací skupina:

 

Tato skupina v sobotu zcela nekompletní. Adrian Rymel startoval v Maďarsku za Goričan, Martin Smolinski závodil na britských ostrovech a Edword Kenneth zatím nedorazil. Toho v neděli definitivně nahradil Jaroslav Petrák. Vítězem se v této skupině stal vítěz sobotní Zlaté stuhy Filip Šitera. V sobotu zahájil druhým místem a v neděli si postup zajistil hned vítězstvím. Do poslední jízdy sice nastoupil , ale ke konci tžřetího kola dobrovolně odstoupil… Jako druhý postupoval Kenneth Hansen z Dánska, jenž v sobotu první jízdu vyhrál a v neděli si postup do čtvrtfinále zajistil druhým místem. Třetí postupové místo z této skupiny patřilo Martinu Smolinskemu. Měl sice šest bodů jako Adrian Rymel a Matěj Kůs, ale díky prvnímu místu v poslední jízdě to byl právě on, kdo se mohl radovat z postupu. Naopak balit kufry mohli oba naši – Matěj Kůs i Adrian Rymel. Společně s nimi balil taky Jarda Petrák, jenž zaskakoval za Edwarda Kennetta. Každopádně to byla bodově nejvyrovnanější skupinka, kde o postupu rozhodovaly detaily.

 

1. Filip Šitera – Česká republika 4 5 R 9

2. Kenneth Hansen – Dánsko

5

4

9

3. Martin Smolinski – Německo

1

5

6
4. Adrian Rymel – Česká Republika 2 4 6
5. Matěj Kůs – Česká Republika 1 3 3 6
6. Roman Andrusiv – Česká republika 3 2 5
7. Jaroslav Petrák – Česká republika 2 0 2

 

 

zp3.jpg4. Vylučovací skupina:

 

Tady kraloval velký německý talent Christian Hefenbrock. V sobotu se sice musel sklonit před Martinem Vaculíkem, ale v neděli vyhrál a měl svůj postup jistý. Jako druhý postupoval Lotyš Kjastas Puodžuks. Ten sice v sobotu jízdu nedojel, ale tři a pět bodů v neděli ho katapultovalo do čtvrtfinále. Jako poslední postupoval Zdeněk Simota. Nezačal nejlépe.V sobotu si připsal pouze dva body, ale v neděli vše napravil a dojel druhý a následně třetí, což mu zajišťovalo účast ve čtvrtfinále. Velice zklamaný byl mistr České republiky, Slovák Martin Vaculík. V sobotu to sice ještě vypadalo, že by mohl mezi čtvrtfinalisty patřit, ovšem v neděli získal ve druhé jízdě pouze bod. Vše mohl ještě napravit v poslední jízdě, nicméně tu bohužel pro defekt nedojel. Společně s ním skončil, dalo by se říct, že „domácí“ Jernej Kolenko, jenž hájí barvy ZP Pardubice ve extralize, a taky Andrea Maida.

 

1. Christian Hefenbrock – Německo

4

5

9

2. Kjastas Puodžuks – Lotyšsko

R

3

5

8
3. Zdeněk Simota – Česká Republika 2 4 3 7

4. Martin Vaculík – Slovensko

5

1

F

6

5. Jernej Kolenko – Slovinsko

1

0

4

5

6. Andrea Maida – Itálie

3

2

2

5

 

 

 

 

 

 

zs_zp_3_1.jpg

 

Vylučovací skupiny tedy určily, kdo se může začít balit a kdo bude bojovat dále s nasazenou dvanáctkou jezdců o semifinále. Nasazení jezdci, kteří už netrpělivě čekali v depu na své soupeře, byli Kenneth Bjerre, Rune Holta, Luboš Tomíček, Aleš Dryml, Jesper Brian Jensen, Greg Hancock, Matej ferjan, Nicolai Klindt, Lukáš Dryml, Andreas Jonsson, Sebastian Ulamek a Chris Harris.

 

1. Čvrtfinálová skupina:

V prvním čtvrtfinále kraloval poměrně bez problémů letošní mistr Polska Rune Holta. V první ani ve druhé jízdě sice nedojel na prvním místě, nýbrž na místě druhém. V poslední jízdě však nenechal nic náhodě a vyhrál. Postup tak měl zajištěn. Jako druhý postupoval Kenneth Bjerre. Začal sice pěti body, ale druhou jízdu trochu prokormidloval a dojel až čtvrtý. Nicméně v poslední jízdě dojel druhý za Holtou a mohl se taky radovat z postupu.

Dalším, kdo se v této skupině mohl radovat z postupu, byl náš nadějný junior Luboš Tomíček. V první jízdě vybojoval tři body. Parádní výkon předvedl ve druhé jízdě. Vyhrál ji a postup měl na dosah ruky. V poslední jízdě mu sice patřila až čtvrtá pozice, ovšem i to mu na postup stačilo. Se závodem se musel po poslední jízdě této skupiny rozloučit domácí junior Hynek Štichauer. Měl na svém kontě pět bodů započitatelných a to už na postup bohužel nebylo.

zp6.jpg

Vyřazen byl i se čtyřmi body Martin Smolinski a s jedním bodem Marian Jirout, který utrpěl ošklivý pád v poslední jízdě této skupiny, kdy ve výjezdu z první zatáčky nejprve doslava sestřelil Hynka Štichauera a Rune Holtu. V plné rychlosti pak narazil do mantinelu. Zatímco Holta a Štichauer odešli z této kolize po svých, Jirout zůstal ležet a následně byl převezen do pardubické nemocnice. Dnes už má Mário operaci za sebou a redakce Speedway Fakta mu přeje rychlé uzdravení.

 

1. Rune Holta – Polsko

4

4

5

9

2. Kenneth Bjerre – Dánsko

5

2

4

9
3. Luboš Tomíček – Česká Republika 3 5 2 8
4. Hynek Štichauer – Česká Republika 2 1 3 5

5. Martin Smolinski – Německo

0

3

1

4
6. Mariám Jirout – Česká Republika 1 F ex 1

 

 

 

 

 

 

zs_zp_6_1.jpg2.Čtvrtfinalová skupina:

Ve druhé čtvrtfinalové skupině vévodil jednoznačně Jesper Brian Jensen. Vyhrál dvě jízdy a do třetí už nemusel, protože měl na svém kontě deset bodů a postup zajištěn. V této skupině startoval i Greg Hancock a byl to právě on, kdo byl druhým postupujícím. V první jízdě zaváhal a dojel na čtvrté pozice. Tím si osahal svítkovský ovál a hned ve druhé jízdě této skupiny dojel druhý za Jensenem a v poslední, kdy vypouštěl Jensen, dokonce vyhrál. Tím třetím, kdo postupoval do semifinále, byl Christian Hefenbrock. Udělal tím obrovskou radost početnému německému publiku. Radost však určitě neudělal publiku českému, protože na úkor Hefenbrocka byli vyřazeni dva čeští jezdci. Aleš Dryml měl sice na svém kontě stejně bodů jako Hefenbrock, ale Němec měl lepší tu jízdu, co se škrtala. Zatímco Hefenbrock v ní zajel dva body, Aleš Dryml nedojel pro defekt. Dalším vyřazeným českým jezdcem byl domácí Tomáš Suchánek. Poslední v této skupině byl Joachim Kugelmann.

 

1. Jesper B. Jensen – Dánsko

5

5

10

2. Greg Hancock – USA

2

4

5

9

3. Christian Hefenbrock – Německo

3

2

4

7
4. Aleš Dryml – Česká republika 4 F 3 7
5. Tomáš Suchánek – Česká republika 1 3 2 5

6. Joachim Kugelmann – Německo

0

1

ex

1
7. Roman Andrusiv – Česká republika R 0

 

 

zp7_1.jpg3. Čtvrtfinalová skupina:

Ve třetí čtvrtfinalové skupině ve skvělém světle předvedl domácímu publiku dobře známý Matej Ferjan. Vyhrál první jízdu a posldní taktéž. V té druhé. která se mu škrtala jako nejhorší, dojel třetí. Z druhého místa postupoval do semifinále další miláček domácího publika Lukáš Dryml. V první jízdě dojel za Ferjanem a další jízdu vyhrál, což mu zajišťovalo postup, a do poslední jízdy už nenastoupil. Posledním postupujícím byl Dán Nicolai Klindt, který měl na svém kontě sedm bodů, které se mu započítávaly. Čtvrtý a velice zklamaný skončil vítěz sobotní Zlaté stuhy Filip Šitera. V první jízdě znovu doplatil na poruchu motocyklu. Ve druhé se mu moc nevedlo, když pokazil hned start, a do cíle tak dojel až čtvrtý. Dalšími, kdo mohli balit fidlátka, byli Kjastas Puodžuks a Alessandro Millanesse.

 

1. Matej Ferjan – Maďarsko

5

3

5

10
2. Lukáš Dryml – Česká Republika 4 5 9

3. Nicolai Klindt – Dánsko

2

4

3

7
4. Filip Šitera – Česká Republika F 2 4 6

5. Kjastas Puodžuks – Lotyšsko

3

1

2

5

6. Alesandro Millanesse – Itálie

1

0

1

2

 

 

zp5.jpg4. Čtvrtfinalová skupina:

 

V této skupině exceloval Andreas Jonsson. Vyhrál hned v první jízdě bez větších problémů. Ve druhé jízdě sice dojel třetí, ale nastoupil i do jízdy třetí a tam opět vyhrál. Společně s nim postupoval ze druhého místa Chris Harris. Ten začal velice špatně a to pátým místem v jízdě první. Druhou jízdu skupiny však vyhrál a přiblížil se k šanci na postup. Vše potvrdil třetím místem ve třetí jízdě. Posledním postupujícím se stal nakonec Kenneth Hansen, který měl na svém kontě osm bodů. Vyřazen byl Sebastian Ulamek, kterému se nepovedly hned dvě jízdy -třetí a první. Pak ani čtyři body ze druhé jízdy na nic lepšího nestačily. Ani ruskému jezdci Denisi Gizatullinovi se dále postoupit nepodařilo. Zklamáním bylo až poslední místo našeho Zdenka Simoty.

 

1. Andreas Jonsson – Švédsko

5

3

5

10

2. Chris Harris – Velká Británie

1

5

3

8

3. Kenneth Hansen – Dánsko

4

1

4

8

4. Sebastian Ulamek – Polsko

2

4

2

6

5. Denis Gizatullin – Rusko

3

0

0

3
6. Zdeněk Simota – Česká republika 0 2 1 3

 

 

Do semifinále postoupila dvanáct nejlepších jezdů čtvrtfinalových skupin. Byli mezi nimi i dva naši jezdci – Luboš Tomíček a Lukáš Dryml. Mohlo jich být sice více, ale buďme rádi i za tohle.

 

 

ldyml_1.jpg1. Semifinalová skupina:

 

První skupinu ovládl skvěle jedoucí Andreas Jonsson, který zahájil druhým místem a následným vítězstvím si postup do velkého finále zpečetil. Kdo nezačal dobře už tradičně v tento den, byl Greg Hancock. Zahájil znovu dvojkou za čtvrté místo a měl co dohánět. Ve druhé jízdě se sice moc nezlepšil a dojel o stupínek výše, nicméně poslední jízda byla absolutně jeho stoprocentní záležitost a vyhrál. Rune Holta naopak oproti Hancockovi začal prvenstvím. Potom ovšem přišlo zchlazení studenou sprchou, jelikož ve druhé jízdě byl Holta až poslední. Vše tedy musel definitivně dohánět v poslední jízdě. Tam dojel sice jen na čtvrtém místě. Tohle vše mu však na úkor Luboše Tomíčka stačilo na postup.

tomi_ek.jpg

Luboš měl na svém kontě v semifinalové skupince stejný počet bodů jako Holta, ale Holta měl na kontě jednou zisk pěti bodů, což ho vyhouplo do finále. Naneštěstí pro české fandy svedl los oba naše zástupce do první semifinalové skupiny. Lukáš Dryml však na nabitou konkurenci nestačil a s pěti počítanými body byl až šestý. Jeho výkon v semifinále však byl vzestupný. Dojel si pro body 1-2-3. Na pátém místě se umístil Kenneth Hansen. Oba naši tedy do velkého finále nepostoupili a čekalo je pouze finále útěchy, nazvané malé finále.

 

1. Andreas Jonsson – Švédsko

4

5

9

2. Greg Hancock – USA

2

3

5

8

3. Rune Holta – Polsko

5

0

2

7

4. Luboš Tomíček – Česká republika

3

1

4

7

5. Kenneth Hansen – Dánsko

R

4

1

5
6. Lukáš Dryml – Česká republika 1 2 3

 

 

2. Semifinalová skupina:

Druhá skupiny se nesla v duchu skvělých jízd v podání Chrise Harrise a ostatních dravců. Skupinu vyhrál se ziskem devíti bodů. Na paty mu šlapal další skvělý jezdec Kenneth Bjerre. Měl na svém kontě rovněž devět bodů, jenže Harris primát podržel účasti v poslední jízdě. Posledním, kdo se společně s dvojicí Harris – Bjerre mohl radovat z postupu do finále, byl Christian Hefenbrock. Mezi poraženými byli Matej Ferjan, Nicolai Klindt a poslední byl Jensen.Naše jezdce jsme v této skupině bohužel neviděli.

 

1. Chris Harris – Německo

4

5

4

9

2. Kenneth Bjerre – Dánsko

5

4

9

3. Christian Hefenbrock – Německo

0

3

5

8

4. Matej Ferjan – Maďarsko

3

1

2

5

5. Nicolai Klindt – Dánsko

1

0

3

4

6 Jensen Jesper B. – Dánsko

2

2

1

4

 

 

Malé finále:

 

Malé finále se stalo kořistí dánského jezdce Jespera B. Jensena, který velice dobře odstartoval. Musel sice odrážet útoky Ferjana a Hansena. Našim se moc nevedlo a Luboš Tomíček obsadi v konečném pořadí desáté místo. Lukáš Dryml měl ve malém finále defekt. Zapsal se tak na poslední místo v malém finále.

 

 

7. Jepser B. Jensen – Dánsko

8. Matej Ferjan – Maďarsko

9. Kenneth Hansen – Dánsko

10. Luboš Tomíček – Česká republika

11. Nicolai Klindt – Dánsko

12. Lukáš Dryml – Česká republika

 

 

 

zs_zp_4_1.jpg

Velké finále:

Vše bylo připraveno na start vekého finále 59. Zlaté přilby. Start se povedl nejlépe Andreasi Jonssonovi a ten už po celou dobu šesti kol své první místo udržel. Na druhém místě se nakonec umístil Rune Holta, který oproti Jonssonovi odstartoval dolova mizerně a  vše musel potom dohánět. Postupem šesti kol se z poslední pozice probil až na druhé místo a být možná ještě jednoho kola, kdo ví jak by to vše dopadlo. Třetí místo patřilo bojovnému mladému Dánovi v křiklavé žluté kombinéze Kennethu Bjerremu. Chris Harris, který se těsně před startem rozhodl změnit svůj stroj, byl čtvrtý, pátý byl velmi nadějný německý jezdec Christian Hefenbrock. Poslední šesté místo patřilo Gregu Hancockovi, který se tak dozadu propadl potom, co byl od startu na druhém místě za Jonssonem.

 

1. Andreas Jonsson – Švédsko
2. Rune Holta – Polsko
3. Kenneth Bjerre – Dánsko
4. Chris Harris – Velká Británie
5. Christian Hefenbrock – Německo
6. Greg Hancock – USA

 

 

zs_zp_5_1.jpg

Padesátý devátý ročník Zlaté přilby byl tedy za námi. Přilba míří po delší době na sever a my už se teď můžeme pouze těšit na příští roční, tentokrát už šedesátý.

Naši jezdci zanechali dobrý dojem, i když nám chybělo zastoupení ve velkém finále.

Zanechte komentář: