V sobotu bude zahájena sezona i u nás

Autor článku:

Pardubice – AMK Zlatá přilba Pardubice zahajuje v sobotu 12. dubna plochodrážní sezonu 2008. Začíná úvodním měřením sil juniorů jak těch zkušenějších, co již krotí „dospělé“ motocykly 500 ccm, tak i těch nejmenších majících pod sebou motory 125 ccm. Během celého sobotního programu se vlastně uskuteční tři závody, protože po skončení těch dvou mistrovských se uskuteční tři jízdy Memoriálu Jiřího Marxe.

V úvodním závodě šestidílného měření sil Mistrovství České republiky juniorů se představí kromě Filipa Šitery kompletní juniorská špička. Obhájce mistrovského titulu Filip Šitera se omluvil z úvodního podniku MČR juniorů vzhledem k tomu, že v polské nejvyšší soutěži mu minulý týden odložili závod Wroclawi v Gorzowě a náhradní termín se kryje s termínem sobotního závodu. „Samozřejmě to mrzí, ale Filip má letos vysoké cíle a kontrakt ve Wroclawi mu k tomu má pomoci. Třetí titul lákal, nejde stihat všechno, ale další závody však určitě pojede a uvidíme,“ řekl Filipův dědeček a šéf rodinného týmu Miloslav Verner.

Cesta k titulu se tak otevírá především loňským medailistům Martinu Vaculíkovi a Matěji Kůsovi. Oba jsou jezdci té nejmladší generace, oba ještě letos absolvují i závody juniorů do 19 let. Oba však již mají velké zkušenosti ze seniorské kategorie a Vaculík je navíc úřadujícím mistrem České republiky v seniorské kategorii.

Pardubičtí věří, že do boje o titul promluví i jejich jezdec Hynek Štichauer. Ten se letos s juniorskou kategorií loučí a jeho hlavním cílem je účast ve finále mistrovství světa v říjnu právě na domácí dráze. O tom, jaké jsou jeho ambice, by mohl napovědět už sobotní závod.

Do boje o stupně vítězů, ale také především o místo v reprezentačním týmu juniorů, které v červnu čeká na pardubické dráze semifinálový závod mistrovství světa juniorských družstev, určitě promluví i plzeňský Michael Hádek a pražští závodníci Adam Vandírek a Martin Gavenda. Kvalitu závodu určitě podpoří i doplnění startovní listiny o tři polské jezdce. Jejich jména zveřejníme během pátečního dopoledne.

V juniorské kategorii ve třídě do 125 ccm je samozřejmě největším favoritem obhájce titulu Eda Krčmář, cestu za titulem mu však bude chtít zcela určitě znepříjemnit další z plzeňské líhně Hádků Daniel a i někteří z pražských jezdců, kterým se věnuje Zdeněk Schneiderwind, by ho mohli v cestě za obhajobou potrápit. Mezi chlapci se představí i jedna dívka Michaela Krupičková z Liberce. Zajímavostí bude i start Lukáše Hromádky, jezdec z Frýdku – Místku startuje za Mšeno, jede sice na dvoutaktu, a tak se nemůže stát mistrem republiky, protože mistrovská soutěž je vypsána pro čtyřtakty, ale většina klubů majících jezdce v soutěži chce umožněním jeho startů v jednotlivých závodech podpořit tohoto mladíka.

Do boje o titul však zasáhnou domácí jezdci René Vidner a Václav Milík. Oba jsou v soutěžích nováčky, ale určitě neprodají svoji kůži lacino. Konečně Václav Milík mladší má před sebou těžký úkol – navázat na skvělé výsledky svého otce .

V rámci závodu Mistrovství České republiky juniorů se uskuteční již 5. ročník Memoriálu Jiřího Marxe, který připomene památku sportovce, který věnoval svému sportu to nejcennější – svůj život. AMK ZP Pardubice podporuje od roku 2004 iniciativu pardubického podnikatele Tomáše Rambouska, hlavního organizátora tohoto memoriálu a od tohoto roku se po skončení závodu Mistrovství České republiky juniorů koná tento vložený závod. Jméno toho nejlepšího pak bude připsáno ke jménům vítězů předcházejících ročníků Miroslavu Fenclovi, Tomáši Suchánkovi, Martinu Málkovi a Matěji Kůsovi.

Do tohoto závodu se kvalifikuje 7 nejlepších jezdců na základě výsledku v dnešním závodě a osmého jezdce si má možnost vybrat sám organizátor. Ve finále startují dva nejlepší jezdci z každého semifinále.

Hlavní závod začíná ve Svítkově od 14 hodin. Tréninkové jízdy ve 12:45 h.

Vstupné je 50 Kč, zlevněné 30 Kč (platí pro důchodce a doprovod dětí).

Děti do 15 let a ženy mají vstup do hlediště zdarma.

9 comments

  1. Mám dotaz, kam se poděl mladý Tomáš Habada který jezdil před loni za Slaný 125, skončil třetí ale v loňské sezóně nebyl vůbec vidět.Tak by mě zajímalo co je sním???Slánští se mě k tomu nechtěli vyjádřit tak pátrám dál,protože ani na Habadu kontakt nemám.Tak prosím někoho kdo by mi mohl o Tomášovi něco zjistit.Dík

Zanechte komentář: