Matěj Kůs: „ Nechci být druholigovým závodníkem!“

Autor článku:

cesko.pngkus_1.jpgPraha –Svou zatím asi nejúspěšnější sezónu zažil letos Matěj Kůs, jezdec pražského Olympu. Na domácích drahách vybojoval čtyři tituly mistra ČR. Stal se mistrem v juniorech do 21 let, 19 let, v juniorských družstvech a s pražskou Markétou taky mistrem v tříčlenných družstvech. Bronz mu patří z extraligy s pražským Olympem. Na světové a evropské scéně taky řádil. Bojoval o medaili v seniorském Mistrovství Evropy, a nebýt nezaviněného pádu, kdy ho doslova sestřelil Rus Denis Gizatullin, medaile by se Matějovi na krku jistě blýskala. V mistrovství světa juniorů, kde se finálový závod jel v Pardubicích, obsadil Matěj celkové skvělé šesté místo. Zeptali jsme se ho na několik otázek a jejich odpovědi si můžete už dnes přečíst na Speedway Faktech.IMG_3368.JPG

1. Jak hodnotíš uplynulou sezonu?
Uplynulou sezonu už jsem zhodnotil mnohokrát a každý si to určitě přečetl. Samozřejmě, že jsem spokojen, důležité je, aby ta další byla stejná, lepši, ale hlavně ne horší.

DSCF4774.JPG

2. Co považuješ za svůj nejvydařenější závod sezóny?
Jsem spokojeny s výsledkem v Lendavě se čtvrtým místem seniorů, jedinému se mi podařilo porazit vítěze Žagara, bylo zranění v rozjezdu, ale to je speedway.

DSCF5222.JPG

3. Co naopak byl tvůj nejhorší závod?
Nepamatuju se vyloženě na nejhorší závod sezony. Snad ani žádny nebyl, nepamatuju se. Jenom se mi vybavuji tříčlenná družstva v Březolupech, kde jsem to musel během jízdy zabalit a před koncem závodu toho nechat, protože jsem měl hodně závodů za sebou. Měl jsem zdravotní problémy, neměl jsem čas se měsíc pořádně najíst, chytla mě krize a neměl silu, abych jel dal. Tělo je stroj, který musí na něco fungovat, nemělo ani fuel, ani spánek. Ale přes noc jsem jel na polskou ligu a tam jsem měl komplet :-)

IMG_1887.JPG

4. Jsi spokojen se svými starty v zahraničních ligách?
Jak se to vezme. V polské lize za ukrajinský celek rozhodně. Byl to nejúžasnější klub, v jakém jsem jezdil. Vedení skvělý, byl jsem tam číslo jedna a fanoušci jako nikde jinde. Byli skvělí, vzpomínky mám nezapomenutelný, a kdybychom jsme postoupili do 1. ligy jezdím tam dál. Nechci ale být druholigovým závodníkem. Ta únava je tam ale příšerná, běžně jsem spal 3 hodiny, jezdili na Ukrajinu na otočku a další úplně normální věci. V dánské lize to už to bylo horši. Vzhledem ke svým výkonům jsem se tam podíval jenom dvakrát. Poprvé do Esbjergu, kde jsem se trápil se spojkami a dělal 1,0,0,0,0. Podruhé jsem jel doma ve Slangerupu. Tam ale mého mechanika chytily plotýnky, byl jsem s ním celý den v nemocnici, myl sám motorky, dovezl se tam, vyložil, odmechanikoval a řídil zpátky. Nespal jsem 45 hodin a jel jsem to na zátah domů, rovnou do střešovické nemocnice. Taky ty závody podle toho vypadaly – 2,3,x,x,x. Dvakrát jsem upadl z prvního místa a jednou z druhého. Pak už jsem tam nemohl jet, protože se mi to krylo s naší extraligou.

IMG_2573.JPG

5. Jak probíhá příprava na novou sezónu?
Příprava probíhá v posilovně, na squashi, u masérky, v sauně, mam spíše individuální přípravu. Tréninkový plán mi připravil Marek Noll. Chodil jsem s ním, teď chodím sám. Buď jsme se nesešli, nebo jsem nevěděl, kdy přesně půjdu cvičit, a on tam byl s někým jiným. Většinou ale chodíme cvičit s Bogasem, staral se o mě už před začátkem sezony a teď chodíme od listopadu spolu. Ale ne vždycky se sejdeme stejně. A hlavně si odělávám školu, do které přes rok nemůžu chodit – dopravní průmyslovku.

IMG_3454.JPG

6. Kde všude budeš startovat v roce 2009, myslím tím zahraniční ligy, už jsi něco podepsal?
Dánská liga to nebude určitě, byl jsem C závodník a teď jsem A. Jako áčkovej závodník se nemam šanci chytnout. Už mam podepsaný Švédsko, ještě do konce týdne podepíšu Polsko. Nad Itálii a Německem visí otazník, protože tam nemají dořešený ještě systém soutěži.

IMG_3456.JPG

7. Jaké máš cíle pro novou sezónu?
Být lepší, sebejistější závod od závodu.

IMG_4510.JPG

8. Co bys vzkázal čtenářům Speedway Fakta?
Přeji Vám veselé Vánoce, šťastný nový rok, pevné zdraví a mějme se rádi.

IMG_3409.JPG

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů v nové sezoně…

One comment

Zanechte komentář: