V Růžené praskl led, vítězem Jan Klatovský

Autor článku:

cesko.pngjan_klatovsky.jpg(5x + 111x FOTO) Růžená – Po třech letech se podařilo uspořádat závod Mistrovství ČR na ledové ploché dráze, které před malou chvíli skončilo na rybnice v Růžené.  Závody byly pro praskající led ukončeny po osmnácté jízdě. Vítězem se stal Jan Klatovský, který vybojoval dvanáct bodů a ještě tři v nezapočítávané jízdě. Na druhém místě se umístil René Stellingwerf s jedenácti body a dvěma neklasifikovanými. Bronzovou medaili si ze závodu odváží Stefan Pletschacher s deseti body. Obhájce titulu Antonín Klatovský skončil čtvrtý, když byl v páté jízdě vyloučen za zavinění srážky se svým bratrem. Dovolí-li počasí, měl by se letos konat ještě jeden podnik. Pokud ne, mistrem ČR by se stal Jan Klatovský.

Cirkulárka na kolech v akci

Původně avizovaná sestava se poněkud pozměnila, když na závod nedorazil Polák Grzegorz Knapp, který při včerejším tréninku zadřel motor,  a Švýcar Thomas Cavigelli.

Závod byl zahájen kvalifikační jízdou, ve které se utkala čtveřice jezdců. Zvítězil Florian Furst, a zajistil si tak startovní číslo čtyři, které měl mít původně Polák Knapp. Druhý byl Johann Bruckner a na svou vestu si nalepil číslo šestnáct. Třetí místo obsadil Tomasz Kopik a čtvrté Henry van der Steen. Na pozici Cavigelliho byl dosazen bez kvalifikace Josef Kreuzberger z Rakouska.

Kolize bratří Klatovských

V první sérii potvrdili favorité své kvality. Své jízdy vyhráli Jan i Antonín Klatovští a také Nizozemec Stellingwerf. Druhá série jízd byla zahájena soubojem bratrů Klatovských, který vyvrcholil jejich srážkou ve třetím kole a následným vyloučením obhájce titulu Antonína Klatovského. Opakovanou jízdu vyhrál mladší z bratrské dvojice Jan. Po první sérii byla ve vedení dvojice René Stellingwerf a Jan Klatovský, když oba měli na svém kontě po šesti bodech.

Důvod předčasného ukončení závodu

V deváté jízdě ukázal konečně své kvality Rakušan Johan Bruckner, v předchozí jízdě totiž upadl z prvního místa a ve své první jízdě nedojel pro poruchu. Tentokrát vyhrál a nechal za svými zády Ebnera, Diviše i Zerdzinského. Našim se moc nevedlo ani v desáté jízdě. Startoval tady Jan Pecina. Jízdu zvítězil Pletschacher před Kreuzbergerem a našim Pecinou. Polák Hejnowski nedojel pro pád v posledním kole.

V jedenácté jízdě znovu skvěle zabodoval Jan Klatovský, když porazil Leitnera, Schwaigera a Běhala, který upadl. První body doposud neporaženému Stellingwerfovi sebral Antonín Klatovský, který je potřeboval v ten moment jako sůl. Toto vítězství nad Stellingwerfem posunulo do čela závodu jeho bratra Jana, který měl na svém kontě plný počet devíti bodů. Druhý byl prozatím Stellingwerf s osmi body a na třetí pozici se sedmi body dvojice jezdců Leitner a Pletschacher.

Detail hřebů

René Stellingwerf však v další jízdě znovu ukázal, že chce o prvenství bojovat do poslední chvíle, a ve třinácté jízdě zvítězil. Vítězství si připsal i Antonín Klatovský a měl na svém kontě už devět bodů. Nezaváhal ani Pletschaher, ba vyhoupl se na třetí pozici. Porazil v této jízdě i Leitnera, se kterým se doposud dělil o třetí příčku. Opět zklamal Bruckner, když dojel až čtvrtý v patnácté jízdě.

V šestnácté jízdě si znovu o tři body vylepšil své skore Jan Klatovský, když porazil Fursta i Kreuzbergera. Dalším našim ledařům se znovu moc nedařilo. Pecina dojel ve čtrnácté jízdě třetí, Běhal ve stejné jízdě čtvrtý a nedojel v šestnácté jízdě. Na čele závodu byl před poslední sérií Jan Klatovský s plným počtem dvanácti bodů. Druhé místo držel René Stellingwerf a třetí byl Stefan Pletschacher. Za nimi se tlačili na bednu ještě Antonín Klatovský a Martin Leitner.

Pětice nejlepších

V osmnácté jízdě jsme byli svědky nádherného souboje mezi Janem Klatovským a Stellingwerfem. To však bylo poslední, co bylo na rybníce v Růžené dnes k vidění. Závod byl ukončen pro prasklinu na ledě. Celková klasifikace se tak počítá po šestnácti odjetých jízdách, kdy se vítězem stal Jan Klatovský před René Stellingwerfem a Stefanem Pletschacherem. Dovolí-li počasí, měl by se letos konat ještě jeden podnik. Pokud ne, mistrem ČR by se stal Jan Klatovský.

Kompletní fotogalerie (v novém okně):

http://jardakiss.rajce.idnes.cz/MCR_na_ledove_ploche_draze_-_3._ledna_2009/

Výsledky:

1. Jan Klatovský, ČR (3,3,3,3,3) 12
2. René Stellingwerf, Nizozemí (3,3,2,3,2) 11
3. Stefan Pletschacher, Německo (2,2,3,3) 10
4. Antonín Klatovský, ČR (3,Fd,3,3) 9
5. Martin Leitner, Rakousko (3,2,2,2) 9
6. Florian Furst, Německo (2,3,1,2) 8
7. Mario Schwaiger, Rakousko (1,3,1,2) 7
8. Charlie Ebner, Švýcarsko (2,1,2,2) 7
9. Josef Kreuzgerger, Rakousko (2,Fd,2,1,3) 5
10. René Verhoef, Nizozemí (1,2,R,1,2) 4
11. Johan Bruckner, Rakousko (R,Fd,3,0,1) 3
12. Andrej Diviš, ČR (1,1,1,F) 3
13. Jan Pecina, ČR (1,N,1,1,0) 3
14. Martin Běhal, ČR (0,2,F,0,0) 2

15. Zdzislaw Zerdzinski, Polsko (0,1,0,1,1) 2
16. Piotr Hejnowski, Polsko (0,1,F,0) 1
17. Tomasz Kopik, Polsko NS
18. Henry van der Steen, Nizozemí NS

Jízdy:

Q. Furst, Bruckner, Kopik, Steen

1. Leitner, Furst, Pecina, Zerdzinski
2. Stellingwerf, Pletschacher, Diviš, Běhal
3. J. Klatovský, Ebner, Verhoef, Hejnowski
4. A. Klatovský, Kreuzberger, Schwaiger, Bruckner (R)
5. J. Klatovský, Pletschacher, Zerdzinski, A. Klatovský (Fd)
6. Schwaiger, Verhoef, Diviš, Pecina (N)
7. Stellingwerf, Leitner, Ebner, Kreuzberger (Fd)
8. Furst, Běhal, Hejnowski, Bruckner (Fd)
9. Bruckner, Ebner, Diviš, Zerdzinski
10. Pletschacher, Kreuzberger, Pecina, Hejnowski (F)
11. J. Klatovský, Leitner, Schwaiger, Běhal (F)
12. A. Klatovský, Stellingwerf, Furst, Verhoef (R)
13. Stellingwerf, Schwaiger, Zerdzinski, Hejnowski
14. A. Klatovský, Ebner, Pecina, Běhal
15. Pletschacher, Leitner, Verhoef, Bruckner
16. J. Klatovský, Furst, Kreuzberger, Diviš (F)
17. Kreuzberger, Verhoef, Zerdzinski, Běhal
18. J. Klatovský, Stellingwerf, Bruckner, Pecina
19.
20.

7 comments

  1. jen škoda že se nesešla vyrovnanější konkurence.. vím, že to bylo vše na rychlo, ale jezdců evropského formátu tam moc nebylo.. jinak pořadatelům veliký dík za to, že se to vůbec uskutečnilo.. ledu moc nebylo , ale skoro to stačilo..z Jendy roste antonovi konkurent.. je rozjetej a bylo to vidět.

Zanechte komentář: