Ruské překvapení na Markétě

Autor článku:

cesko.pngsgp.gifsaifutdinov.gifVčera byla na pražské Markétě zahájena letošní Grand Prix na poché dráze. Vítězem se stal zcela nečekaně a překvapivě ruský talent Emil Sajfutdinov, který pro letošní rok získal stálou divokou kartu a v seriálu velkých cen debutuje. Sajfutdinov měl na svém kontě po základní části závodu osm bodů a postupoval do semifinále z osmé, poslední postupové pozice. V semifinále se hned v nájezdu do první zatáčky po drobné kolizi s Nicky Pedersenem poroučel k zemi. Rozhodčí však poslal na start celou čtveřici jezdců a Sajfutdinov se odměnil vítězstvím. To samé zopakoval i ve finálové jízdě, kde porazil druhého Fredrika Lindgrena ze Švédska, který vyhrál základní část a v semifinále postupoval z druhého místa. Třetí pozici obsadil ve finalové jízdě Australan Jason Crump. S divokou kartou startoval Matěj Kůs, který se určitě ve startovním poli určitě neztratil, vybojoval však pouze jeden bod a obsadil tak šestnáctou pozici. Byla to pro něj však velká škola a sbírání mnoho zkušeností do budoucna. Náhradnická dvojice – Luboš Tomíček a Adrian Rymel – se na dráhu nedostala.

Úderem devatenácté hodiny byla zahájena letošní Grand Prix na pražské Markétě. Sešla se zde už potřinácté světové elita. Po slavnostním nástupu bylo vše připraveno na start první jízdy. Favoritů závodu bylo několik, ale překvapit mohl kdokoliv.

Hlavní favorité si ve svých prvních jízdách dovezli tři body. Nicky Pedersen porazil hned v úvodní jízdě Tomasze Golloba, Australana Leigha Adamse a další polskou akvizici Sebastiana Ulamka. Růžky vystrčil hned ve druhé jízdě talentovaný Švéd Fredrik Lindgren, který nechal za svými zády svého reprezentačního kolegu Andrease Jonssona a Chrise Harrise. Greg Hancock byl nucen odstoupit hned po startu pro poruchu na svém stroji. Vítězství si vybojoval ve třetí jízdě i Jason Crump, který však musel po celou jízdu odrážet ataky mladičkého Emila Sajfutdinova z Ruska. Třetí dojel Kenneth Bjerre. Svou premiéru v celém závodě si odbyl i Matěj Kůs, který startoval v Praze s divokou kartou. Bohužel se však ve své první jízdě jen díval na trio před sebou.

Ve druhé sérii bylo vidět souboj hned v páté jízdě, kde vedl Bjerre, ale zezadu na něj neustále útočil Polák Gollob. Vedení však nakonec udržel. Třetí dojel Harris a poslední Nicholls. Fantastickou jízdu předvedl Andreas Jonsson v šesté jízdě, kde porazil Andersena. Poněkud zklamáním bylo až třetí místo Adamse a úplný opak než v první své jízdě předvedl čtvrtý Sajfutdinov. Do sedmé jízdy nastupoval znovu Matěj Kůs, který měl za soupeře Ulamka, kterého zná z extraligy, a Holtu s Hancockem. Sebastian Ulamek dokázal tuto jízdu vyhrát a nechat za svými zády Hancocka, který měl po defektu ve své první jízdě co dohánět. Kůs nakonec dojel třetí, když źískal cenný skalp zkušeného Holty. Velmi nabitá jízda byla ta osmá. Sešli se v ní tři jezdci, kteří v první sérii získali tři body. Do čela šel hned po startu Lindgren, za jeho zády sváděli neúprosný boj Pedersen s Crumpem. Nicky se nakonec od Crumpa odtrhl a vyšlápl si ještě na Lindgrena, kterého v poslední zatáčce předjel a zvítězil. Po dvou sériích vedl Nicky Pedersen s plným počtem šesti bodů. Za ním byla dvojice Lindgren a Jonsson s 5 body.

V deváté jízdě dobře odstartoval náš Kůs, pral se o vedoucí pozice, ovšem ve výjezdu se propadl na poslední pozici, odkud se už nedostal. Obživl Walasek, který po dvou nulách dovezl z této jízdy vítězství. Polští fandové mohli zase smutnit, jelikož Gollob dojel až třetí.V desáté jízdě byl k vidění jen souboj o třetí pozici, kde se tahali mezi sebou Harris s Holtou. Holta byl třetí, ale své umístění nakonec musel nechtě předat Harrisovi. Zvítězil Andersen. Neskutečné boje byly k vidění ve dvanácté jízdě. Sajfutdinov odstartoval jako poslední, ale nesložil zbraně a bojoval do poslední chvíle. Nejprve se probojoval na třetí místo před Pedersena a nakonec zvládl i Nichollse. Po jedenácti jízdách, které byly dojety tak jak odstartovaly byla tato jízda díky mladíkovi z Ruska předjíždění a soubojů plná. Zklamání zažil obhájce titulu Nicky Pedersen, který dojel až poslední. Po třech sériích se vedení v závodě změnilo. Do čela se dostal Lindgren s osmi body, druhý byl Jonsson se sedmi a třetí Pedersen s šesti body.

Sajfutdinov řádil i ve čtvrté sérii. Zvítězil v jízdě s číslem patnáct, kde nechal za svými zády Walaska, Harrise a Ulamka. Nutné body sbíral i Hancock, který je pro postup do semifinále potřeboval jako sůl. Zvítězil ve třinácté jízdě. Druhý dojel Crump. Andersen byl třetí a znovu zklamání pro početné polské publikum až čtvrtý nevýrazný Gollob. Po vlažném začátku se probral i Adams, který začal dvěma jedničkami, poté přidal trojku a další k tomu ve čtrnácté jízdě, kde porazil skvělého Lindgrena. Nichollse a našeho Kůse. O další bod přišel Pedersen v šestnácté jízdě, kde jej porazil jeho reprezentační kolega Bjerre. Za Pedersenem dojel doposud dobře jedoucí Jonsson. Vedení si udržel Lindgren s deseti body, na druhou příčku se vyhoupl Bjerre s devíti body. Za nimi se seřadila hned pětice jezdců s osmi body. patřili mezi ně Adams, Pedersen, Jonsson, Hancock a Crump.

Poslední sérii začal dobře Lindgren, a potvrdil si tak postup do semifinále. V sedmnácté jízdě zvítězil, když porazil Golloba a Sajfutdinova. Sajfutdinov se sice na druhé místo před Golloba probojoval, ovšem po chybě jej Gollob znovu předjel. Chmury rozhodčím přpravila v osmnácté jízdě dvojice Adams – Hancock. Tahali po celou jízdu, kdy Adams útočil na Hancocka. Poslední útok podnikl Adams ve výjezdu v poslední zatáčce a jezdci dojeli téměř na chlup stejně. Rozhodčí se nakonec přiklonil k prvenství Adamse. Po základní části bylo tedy rozhodnuto o osmičce postupujících do semifinálových bojů. Pořadí postupujících bylo Lindgren, Pedersen, Adams, Jonsson, Hancock, Bjerre, Crump a Sajfutdinov.

Po rozlosování semifinále bylo jasné, kdo s kým pojede o postup do finálové jízdy. První semifinále se jelo ve složení Lindgren, Bjerre, Crump a Jonsson. Start se nejlépe povedl Australanovi Crumpovi a své vedení už pak neoustil. Druhý dojel vítěz základní části Lindgren a společně s Crumpem tak postoupili do finále. Naopak balit mohli začít Bjerre a Jonsson. Druhé semifinále očekávalo mnoho diváků s nadšením. Rus Sajfutdinov, který předváděl v základní části skvělé výkony, se měl postavit na start s Pedersenem, Adamsem a Hancockem. Hned po startu však došlo k drobné kolizi mezi Sajfutdinovem a Pedersenem, které Emil neustál a poroučel se k zemi. Rozhodčí však rozhodl, že se na start postaví všichni čtyři jezdci. Sajfutdinovi mechanici měli co dělat, aby mírně poškozený motocykl dali do kupy. Už to vypadalo, že Emil nastoupí na rezervním stroji, vše se však podařilo a jelo se na stroji, který dostal Emila až sem. Po skvělém startu šel do čela hned Sajfutdinov, což diváky doslova rozpálilo. Ten nakonec dokázal dotáhnout jízdu ve vedení do zdárného konce a postupoval do finále, což už byl teď fantastický výkon nadějného Rusa. Druhý dojel Adams a až třetí Pedersen, který mohl balit kufry. Vyřazen byl i čtvrtý Hancock.

Všichni byli zvědaví, co Sajfutdinov předvede ve finálové jízdě. Jeden úspěch za druhým. Nasazení do Grand Prix, hned v úvodním podniku postup do semifinále a následně i do finále, co se bude dít? Vyhraje Emil? Otázky podobného rázu se nesly tribunami. Měl však vedle sebe esa jako Lindgren, Crump a Adams. Neuvěřitelné se stalo skutečností. Sajfutdinov fantasticky odstartoval a své vedení udržel až do konce. Druhý dojel vítěz základní části Lindgren a třetí skončil Crump. Poslední skončil ve finálové jízdě Adams.

Výsledky:

1. Emil Sajfutdinov, Rusko (2,0,2,3,1,3,6) 17
2. Fredrik Lindgren, Švédsko (3,2,3,2,3,2,4) 19
3. Jason Crump, Austrálie (3,1,2,2,1,3,2) 14

4. Leigh Adams, Austrálie (1,1,3,3,3,2,0) 13
5. Nicky Pedersen, Dánsko (3,3,0,2,3,1) 12
6. Andreas Jonsson, Švédsko (2,3,2,1,3,0) 11
7. Greg Hancock, USA (e,2,3,3,2,0) 10
8. Kenneth Bjerre, Dánsko (1,3,2,3,0,1) 10
9. Tomasz Gollob, Polsko (2,2,1,0,2) 7
10. Grzegorz Walasek, Polsko (0,0,3,2,1) 6
11. Hans Andersen, Dánsko (1,2,1,1,1) 6
12. Chris Harris, Velká Británie (1,1,1,1,2) 6
13. Sebastian Ulamek, Polsko (0,3,0,0,2) 5
14. Scott Nicholls, Velká Británie (2,0,1,1,0) 4
15. Rune Holta, Polsko (3,0,0,0,0) 3
16. Matěj Kůs, Česká republika (0,1,0,0,0) 1
17. Luboš Tomíček, Česká republika NS
18. Adrian Rymel, Česká republika NS

Jízdy:

1. N. Pedersen, T. Gollob, Adams, Ulamek
2. Lindgren, Jonsson, Harris, Hancock (e)
3. Crump,Sajfutdinov, Bjerre, Kůs
4. Holta, Nicholls, Andersen, Walasek
5. Bjerre, T. Gollob, Harris, Nicholls
6. Jonsson, Andersen, Adams, Sajfutdinov
7. Ulamek, Hancock, Kůs, Holta
8. N. Pedersen, Lindgren, Crump, Walasek
9. Walasek, Jonsson, T. Gollob, Kůs
10. Andersen, Crump, harris, Holta
11. Lindgren, Bjerre, Andersen, Ulamek
12. Hancock, Sajfutdinov, Nicholls, N. Pedersen
13. Hancock, Crump, Andersen, T. Gollob
14. Adams, Lindgren, Nicholls, Kůs
15. Sajfutdinov, Walasek, Harris, Ulamek
16. Bjerre, N. Pedersen, Jonsson, Holta
17. Lindgren, T. Gollob, Sajfutdinov, Holta
18. Adams, Hancock, Walasek, Bjerre
19. Jonsson, Ulamek, Crump, Nicholls
20. N. Pedersen, Harris, Andersen, Kůs
Semifinále:
21. Crump, Lindgren, Bjerre, Jonsson
22. Sajfutdinov, Adams, N. Pedersen, Hancock
Finále:
23. Sajfutdinov, Lindgren, Crump, Adams

7 comments

  1. za tyhle prachy si dám raději polsko a budu to mít i s kelbásou… a nikdo nic nekritizuje.. jen řekne co vidí…tak jaká kritika?? kde jsou diváci?? když nemaj rozum s cenama tak se jim to vrátí.. proč mu to i poláci vzkazovali??? maj co chtěli.. jen tak dál a zachvilku tam nebude chodit nikdo…

  2. nevím, proč nadáváte na ondrašíka a ne ceny, když toto si diktuje pořadatelská firma. ohledně lidí, těch bylo opravdu málo, ale spíše bych hodnotil závody a to byla bída. dráha jak stůl, bez materiálu, tak se nedalo předjíždět. jestli bylo 5 předjetí za závod, tak to bylo moc a to je na gp dost málo. doufám, že jinde to bude lepší.

Zanechte komentář: