O vítězství Slaného rozhodla až poslední jízda

Autor článku:

cesko.pngpardubice.gifslany.gifVčerejší zahajovací závod letošní extraligy přinesl v Pardubicích excelentní podívanou. Až do poslední jízdy nebylo jasné, jaké bude pořadí. Stav skóre byl před poslední jízdou vyrovnán. O čtvrtém místě Mšena už bylo rozhodnuto, ovšem Pardubice, Praha a Slaný měly na svém kontě stejně bodů. Pád Josefa France a jeho následné vyloučení rozhodlo o třetím místě Olympu. Rozhodoval tedy souboj Ulamka a domácího Štichauera. Lépe se vedlo slánskému Ulamkovi,  a Slaný si tak zajistil vítězství v prvním kole. ZP Pardubice brala druhé místo a Olymp Praha třetí. Nejlepším jezdcem závodu se stal Lukáš Dryml s osmnácti body v šesti jízdách.

Nejlépe do závodu vykročili jezdci AK Slaný, kteří v loňském roce vypadli po základní části extraligy. Vítězství si připsal v úvodních třech jízdách Slawomir Drabik, který v první jízdě porazil Josefa France a Jana Jaroše. Stejně si vedl i s českou licencí jezdící Slovák Martin Vaculík, který pro změnu odvedl Poláka Norberta Kosciucha, Adriana Rymela z Olympu a domácího Tomáše Suchánka. Ve třetí jízdě sice po celou jízdu vedl domácí matador Lukáš Dryml, ovšem Sebastian Ulamek na něj dotíral celou jízdu, až se mu ve výjezdu z poslední zatáčky před cílem podařilo L. Drymla předjet. Slánskou vítěznou šňůru dokázal přerušit až Aleš Dryml ve čtvrté jízdě. Poradil si tady zkušeně s Piotrem Protasiewiczem, se kterým sváděl neustále boje od začátku do konce jízdy. Poslední jízda první série se stala kořisti Olympu Praha, lépe řečeno Matěje Kůse, který si v ní bez větších problému poradil s domácím Hynkem Štichauerem a mšenským Filipem Šiterou. Po první sérii byli na čele slánští jezdci s devíti body. Ovšem na paty jim šlapali Pražané, kteří měli o jeden bod méně, ale také domácí Pardubice, které ztrácely na Slaný 2 body. Pozadu nebylo ani Mšeno s tříbodovou ztrátou.

Druhou sérii zahájil dobře pražský Olymp, Richard Wolff hned na úvod porazil Michaela Dudka, Vlado Višvádera a René Vidnera. Souboj polských hvězd vyhrál v sedmé jizdě Slawomir Drabik, který přelstil Piotra Protasiewicze. Jejich nádherné jízdě jen z povzdáli přihlíželi Matěj Kůs a Tomáš Suchánek. Vítězstvím Slawomira Drabika začala další tříbodová šňůra Slaného. V osmé jízdě jej napodobil Martin Vaculík, který jezdil sice na druhé pozici, když jízdě vévodil Josef Franc z pražského Olympu. Franc jeho neustálému tlaku odolával po celé tři kola, ovšem drobná chyba jej stále prvenství. Až za jejich zády dojel Lukáš Dryml a Filip Šitera. Ve stejné stopě pokračoval i Sebastian Ulamek, který po dobrém startu odjel a v poklidu si dokroužil pro prvenství a cenné tři body pro Slaný. za jeho zády to však vřelo. Tvrdá souboj tam absolvoval Aleš Dryml a s Adrianem Rymelem. Úspěšnější byl však nakonec Aleš. O slovo se přihlásili i jezdci Mšena. Jejich polská posila Norbert Kosciuch jedoucí v této jízdě jako žolík si hravě poradila s našimi Lubošem Tomíčkem, Hynkem Štichauerem a Martinem Málkem. Vedení si po dvou sériích stále drželi plošináři AK Slaný s dvaceti body. Tři body na ně ztrácel pražský Olymp a pět Grepl Mšeno. Domácí celek Pardubic vybojoval v druhé rundě jen čtyři body a na vedoucí celek ztrácel devět bodů.

Mšeno poračovalo v honbě za body i po úpravě trati. Piotr Protasiewicz sice jezdil na druhé pozici za domácím Tomášem Suchánkem, který jel jako taktická rezerva za René Vidnera.. Ten však doplatil na poruchu na svém motocyklu a musel z jízdy pro velké zklamání publika odstoupit. Za Protasiewiczem dojel Martin Vaculík a Luboš Tomíček. O příjemné překvapení se postaral ve dvanácté jízdě Richard Wolff. Nekompromisně se probojoval do čela a za svými zády nechal Tomáše Suchánka a taky jezdce letošního ročníku Grand Prix Sebastiana Ulamka. Velmi napínavá byl třináctá jízda. Pořadí se neustále měnilo a vítězem jízdy se mohl stát prakticky kdokoliv z jejich aktérů. Tři jezdci projeli cílovou metu téměř na stejné úrovní. Rozhodovaly centimetry. nejdříve byl však v cíli Lukáš Dryml před Janem Jarošem a Martinem Málkem. těsně za nimi dojel Matěj Kůs. Další tři body pro Mšeno vyjel ve čtrnácté jízdě Norbert Kosciuch, který si poradil s Josefem Francem a Alešem Drymlem. Už potřetí v řadě přivezl tři body v patnácté jízdě pro Slaný Slawomir Drabik, který nechal za svými zády Adriana Rymela a Hynka Štichauera. Po patnácti jízdách se pořadí na čele nezměnilo. Slaný vedl o dva body na Olympem Praha, třetí byli Mšeňáci a poslední stále Pardubice, které ztrácely na Slaný devět bodů, což předpokládalo nasazení jokera v další sérii jízd.

Po porážce od Richarda Wolffa a Tomáše Suchánka se Sebastian Ulamek znovu postaral o tři body pro AK Slaný. V šestnácté jízdě porazil skvěle jedoucího Norberta Kosciucha, domácího Hynka Štichauera startujicího jako taktická rezerva znovu za Rene Vidnera a trápícího se Matěje Kůse. Předpokládaný joker Pardubic přišel v sedmnácté jízdě. Na sto procent ho využil Lukáš Dryml, který porazil Josefa France a Martina Málka. Lukáš Dryml naskakoval i do jízdy osmnácté, kterou rovněž proměnil ve vítězství. Celou dobu na něj zezadu útočil Piotr Protasiewicz, oba dojeli téměř na stejné úrovni, ovšem v cíli byl dříve Lukáš Dryml. Další tři body dovezl pro Pardubice Aleš Dryml a domácí publikum se mohlo radovat. Pardubice se dotáhly, ba dokonce držely se Slaným vedení závodu po devatenácti jízdách. Další skvělý výkon předvedl v poslední jízdě čtvrté série Richard Wolff, kterému evidentně dráha v Pardubicích sedí. Start neměl zrovna nejlepší, ovšem ze zadních pozic se dokázal prokousat až za Martina Vaculíka, na kterého začal i útočit. Ten však zdatně odolával a své vední nakonec i udržel. Wolff dojel druhý. Třetí pak byl Jan Jaroš a poslední dojel Hynek Štichauer. Slaný i díky vítězství Martina Vaculíka a prohry Hynka Štichuaera upevnil své vedení. Druhý byl Olymp Praha a bod za nimi ZP Pardubice.

Za vítězstvím vykročili nejlépe Pražané. V jedenadvacáté jízdě vyhrál Adrian Rymel před Filipem Šiterou, Martinem Málkem a René Vidnerem.V další jízdě jej napodobil Luboš Tomíček, který si poradil s Tomášem Suchánkem, Michaelem Dudkem a Janem Jarošem. Olymp se tímto ujal vedení s osmatřiceti body. Dva body ztrácel Slaný a celých pět pak domácí. Ovšem ani Mšeno ještě nebylo bez nadějí. Do třiadvacáté jízdy však nastupoval Lukáš Dryml. Měl však v jízdě silné polské jezdce Kosciucha a Drabika, ale taky skvělého Wolffa, kterému to v Pardubicích jede. Lukáš Dryml však potvrdil, že domácí dráhu zná, a zvítězil. Norbert Kosciuch byl druhý a Slawomir Drabik si dojel pro bod. Richard Wolff tentokrát v silné konkurenci uzavíral startovní pole. Do další jízdy naskakoval Aleš Dryml s tím, že je potřeba napodobit svého bratra. Ovšem Martin Vaculík jel skvěle a Matěj Kůs je také dosti zkušený jezdec, přestože se mu moc nevedlo. Po projetí cílem bylo jasno, že se dodatková jízda nepojede. O pořadí se rozhodne v poslední jízdě. Aleš Dryml zvítězil a Pardubice měly na svém kontě třicet devět bodů. Druhý dojel Martin Vaculík a skóre Slaného bylo třicet devět bodů. Matěj Kůs přivezl cený bod a to znamenalo jediné. Olymp Praha měl rovněž třicet devět bodů. Poslední dojel Vladimir Višváder, a Mšeno tak definitivně ztratilo šanci na medaili. Poslední jízda měl jistě velký náboj a přinesla i značnou nervozitu na straně jezdců, kteří měli rozhodnout v této jízdě pořadí na bedně. Za Pardubice naskakoval Hynek Štichauer, za Slaný jezdec GP Sebastian Ulamek a za Olymp velký bojovník Josef Franc. Čtvrtý v poli byl Piotr Protasiewicz. Hned po startu se drali do čela všichni jezdci. Po drobné kolizi neukočíroval svůj stroj v první zatáčce Josef Franc a upadl. Rozhodčí závodu Pavel Kubeš rozhodl o jeho vyloučení. O bronzové příčce tedy bylo rozhodnuto. Na start se znovu postavila trojice jezdců. Prvenství bez větších problémů vybojoval Piotr Protasiewicz. Druhý nakonec po několika útocích Hynka Štichauera dojel Sebastian Ulamek, a zajistil tak AK Slaný vítězství v prvním kole. Druhé skončily Pardubice, bronz si odváží pražský Olymp a bramborová medaile tentokrát připadla na Mšeno.

Závody v Pardubicích byly zajímavé od začátku do konce a byla k vidění spousta dravých jízd. Do české extraligy se vrátila napínavost a vyrovnanost, což jen ta nejlepší pozvánka  na další kolo do Prahy 12. května.

Výsledky:

1. AK Slaný 41
Slawomir Drabik (3,3,3,0,1) 10
Martin Vaculík (3,3,2,3,2) 13
Sebastian Ulamek (3,3,1,3,2) 12
Martin Málek (0,0,1,1,1) 3
Michael Dudek (0,2,0,0,1) 3
Roman Čejka NS

2. ZP Pardubice 40
René Vidner (R,0,0) 0
Tomáš Suchánek (0,0,e*,2,2) 4
Lukáš Dryml (2,1,3,6!,3,3) 18
Aleš Dryml (3,2,1,3,3) 12
Hynek Štichauer (2,1,1,1*,0,1) 6
Václav Milík NS

3. Olymp Praha 39
Josef Franc (2,2,2,2,ex) 8
Adrian Rymel (1,1,2,1,3) 8
Luboš Tomíček (1,2,1,2,3) 9
Richard Wolff (1,3,3,2,0) 9
Matěj Kůs (3,1,0,0,1) 5
Pavel Pučko NS

4. Grepl Mšeno 36
Jan Jaroš (1,0,2,1,0) 4
Norbert Kosciuch (2,6!,3,2,2) 15
Vladimír Višváder (0,1,0,0,0) 1
Piotr Protasiewicz (2,2,3,2,3) 12
Filip Šitera (1,0,0,1,2) 4
Pavel Fuksa NS

Jízdy:

1. Drabik, Franc, Jaroš, Vidner (R)
2. Vaculík, Kosciuch, Rymel, Suchánek
3. Ulamek, L. Dryml, Tomíček, Višváder
4. A. Dryml, Protasiewicz, Wolff, Málek
5. Kůs, Štichuaer, Šitera, Dudek
6. Wolff, Dudek, Višváder, Vidner
7. Drabik, Protasiewicz, Kůs, Suchánek
8. Vaculík, Franc, L. Dryml, Šitera
9. Ulamek, A. Dryml, Rymel, Jaroš
10. Kosciuch, Tomíček, Štichauer, Málek
11. Protasiewicz, Vaculík, Tomíček, Suchánek
12. Wolff, Suchánek, Ulamek, Šitera
13. L. Dryml, Jaroš, Málek, Kůs
14. Kosciuch, Franc, A. Dryml, Dudek
15. Drabik, Rymel, Štichauer, Višváder
16. Ulamek, Kosciuch, Štichauer, Kůs
17. L. Dryml, Franc, Málek, Višváder
18. L. Dryml, Protasiewicz, Rymel, Dudek
19. A. Dryml, Tomíček, Šitera, Ulamek
20. Vaculík, Wolff, Jaroš, Štichauer
21. Rymel, Šitera, Málek, Vidner
22. Tomíček, Suchánek, Dudek, Jaroš
23. L. Dryml, Kosciuch, Drabik, Wolff
24. A. Dryml, Vaculík, Kůs, Višváder
25. Protasiewicz, Ulamek, Štichauer, Franc (ex)

Zanechte komentář: