Na ledy se můžeme těšit 2. ledna 2010

Autor článku:

ceska-republika.pngledy.gifJiž v sobotu 2. ledna začnou na jihočeském rybníku Růžená poblíž Milevska boje o titul mistra České republiky v závodech na ledové ploché dráze. O den později se pak uskuteční druhý závod v Hamrech na Jezeře mezi Ralskem a Osečnou. Původně se mělo začít závodit již o tomto víkendu, ale mráz, který musí vytvořit nejméně patnácticentimetrovou vrstvu ledu, přišel teprve začátkem tohoto týdne, a tak závody v Chocenicích a jeden ze dvou závodů v Hamrech byly přeloženy na konec měsíce února

Oba pořadatelské týmy – jak ten v Růžené, tak v Osečné – pracují na plné obrátky a připravují zázemí pro první závody sezóny 2010. Na startovní čáru se postaví celkem sedm českých jezdců na čele s obhájcem titulu Janem Klatovským. Jejich soupeřem by pak mělo být devět zahraničních jezdců z Rakouska, Německa, Holandska a Polska. Největší hvězdou úvodního závodu v Růžené by však měl být start v posledních dvou letech třetího muže světového šampionátu Rakušana Zorna.

„Podařilo se nám ho přesvědčit ke startu alespoň v Růžené, Zorn má nesmírně nabitý program, a tak nemůže jet celý seriál, přesto však ho na startu chceme, aby měly naše hvězdy pořádného soupeře,“ říká šéf úvodního závodu Miroslav Topinka, jinak také bratr vynikajícího plošináře Tomáše. I pro Zorna to bude jedna z posledních příprav na závody mistrovství světa, které začínají o týden později a v kvalifikačních bojích se o postup popere víc jak dvanáct jezdců ze startovní listiny českého šampionátu.

Ten bude zajímavý i tím, že titul by chtěl získat zpět do svého držení náš nejúspěšnější ledař přelomu tisíciletí Antonín Klatovský. „Letošní přípravu jsem začal už v prosinci ve Švédsku, tady také pojedu po vánocích první závody. Určitě budu rozjetý více než loni a bráchovi to chci vrátit. Navíc mě těší i start Zorna. On moc neprohrává, ale v minulosti už u nás jezdil a v Budějovicích jsem ho dokázal porazit,“ říká bratr obhájce titulu.

Většina Rakušanů bude sice chybět na startovní čáře druhého závodu, protože ve stejném termínu se jede závod na jejich území v Kirchbergu, ale ani Jan Pecina, šéf organizačního výboru druhého závodu, nezahalí a pracuje na startovní listině a říká: „Závod jsme přesunuli na přírodní led, po dvou letech práce a přípravě dráhy na louce jdeme letos jinou cestou, věřím však, že jsme se rozhodli správně. Ovál přímo v Osečné byl krásný, ale někteří jezdci s ním a zejména kvalitou ledu měli problémy, proto ta změna.“

Začátek obou závodů je ve 13 hodin.

Předpokládaná startovní listina:
Klatovský Antonín , Klatovský Jan, Diviš Andrej, Pecina Jan, Běhal Martin, Volejník Lukáš, Hutla Radek (všichni Česko), Pletschacher Stefan(Německo), Stelingwerf René (Holandsko), Zorn Franz a Leitner Martin, Ebner Charlie a Kreuzberger Josef (Rakousko), tři jezdce z Polska dodatečně nominuje polský manažer Pawel Ruskiewicz.

One comment

Zanechte komentář: