Václav Milík měl v jízdě za titulem jen drobné potíže

Autor článku:

ceska-republika.pngmilik2.jpgAKTUALIZOVÁNO + FOTOREPORTÁŽ UVNITŘ – Václav Milík se stal Mistrem České republiky juniorů do 19ti let. Domácímu jezdci ve středčním podvečeru na svítkovské dráze v honbě za mistrovským titulem znepříjemňovali život jen dva mladíci, celkově druhý Eduard Krčmář, jenž prohrál jen s Milíkem a celkově bronzovým Marcem Gaschkou. Němec následně porazil Daniela Hádka v rozjezdu o třetí místo, do kterého musel kvůli pádu ve druhé sérii, čímž narušil svoji sbírku trojek za první místa.

Do Svítkova nakonec z původně avizovaných čtyř cizinců dorazila jen trojice. Roland Benkö a Marco Gaschka nechyběli, Hannes Gast nahradil na poslední chvíli André Mochnera. Absence Stevena Mauera omluvena nebyla. Neobsazen zůstal i box původně určený pro Jaroslava Hladkého, jenž podle informací od jeho týmových kolegů z Markéty koketuje s ukončením aktivní činnosti.

Pozdější mistr Václav Milík od druhé série jen vyhrával. V té první s evidentně nedobře nastaveným strojem špatně odstartoval, stihl se sice vypořádat s Rolandem Benköm a Zdeňkem Holebem, ale svítivě žlutá motorka Marca Gaschky už byla v nedohlednu. Druhý vážnější moment v celém závodě přišel pro Milíka až v jízdě číslo dvacet, kdy měl proti sobě soky, kteří s ním bojovali nebo alespoň měli bojovat o titul. Roman Čejka a Ondřej Veverka však už byli ze hry, a tak jediné nebezpečí skýtal od mantinelu startující Eduard Krčmář. Milík na slánského soka z modré dráhy odstartoval, ale po vzájemném souboji skončil Krčmář na zemi. Do opakované jízdy nastoupili oba a domácí teenager už žádné drama nepřipustil.

Eduard Krčmář prošel svojí první trojicí jízd jako nůž máslem a vedl, pak ale narazil na Marca Gaschku. Němec si s patnáctiletým Čechem bez potíží poradil, čímž mu řádně zkomplikoval mistrovské ambice. Krčmář totiž přišel o jednobodovou převahu nad svým úhlavním sokem Václavem Milíkem. Spolu se střetli v poslední jízdě základního rozpisu. V prvním vydání dvacáté jízdy Krčmář upadl a zkroutil svůj motocykl a napodruhé na rezervním stroji už na Milíka nestačil.

Třetího Marca Gaschku  připravil o lepší umístění jen pád z druhého místa v jízdě číslo sedm, jinak Němec dokázal porazit oba mladíky, kteří skončili před ním. Jezdec bundesligového Stralsundu musel k potvrzení své třetí pozice do dodatkové jízdy, ve které zvládl v zatáčce u depa přemoci celkově čtvrtého Daniela Hádka. Jediný plzeňský zástupce na startu závodu dokázal výborným způsobem využít pomoci staršího bratra, který k pěkným dvanácti bodům přispěl zapůjčením svého motocyklu a netypickou rolí mechanika.

Na straně poražených skončili Roman Čejka a Ondřej Veverka, oba neskrývali zklamání ze svého umístění ve druhé polovině výsledkové listiny, navíc když pro oba se jednalo o poslední závod v kategorii do devatenácti let. Zklamání bylo o to hlubší, že na vině byly spíše než výkonnostní důvody technické problémy obou mladíků. Jezdec klubu z hlavního města se ovšem postaral o možná nejdramatičtější jízdu celého podvečera, když se po nezvládnutém startu musel vypořádat se zuby – nehty bránícím se Stanislavem Pouznarem, aby díky lepšímu výjezdu z poslední zatáčky na pásce porazil svého týmového kolegu Zdeňka Holuba.

V prostorách stadionu sledoval závod i prezident mšenského klubu pan Rudolf Grepl a mladíci z jeho klubu, do kterých investuje nemalé finanční prostředky, mu radost rozhodně neudělali. Stanislav Pouznar a Zdeněk Růžička sbírali body jen v jízdách se dvěma soupeři a Pouznar dokázal porazit svého týmového kolegu.

Na závěr malá odbočka, nejspíš jen na pardubickém stadionu je možné strávit celou přestávku ve frontě na studené párky, aby se fanoušek dozvěděl, že došlo pivo. Není to jistě chyba pořadatelů z pardubického klubu, ovšem jsou to oni, kteří jsou a budou kritizování za nízkou úroveň služeb na svém stadionu.

Řekli:

veverka.jpgOndřej Veverka: Píchnu, nestihnu jízdu, pak se uvolní spojka a pak zase spojka, nevím, co na to mám říct. Nevím, jak tam je ta matka, tak se mi uvolnila, asi jsem jí špatně dotáh. Nikdy se mi to nestalo, aby se mi takle uvolnila, až dneska na v podstatě nejdůležitější závod. Poslední devatenáctky a takovejdle konec. Nejlehčí jízdy jsem nestih. Strašný.

Michal Škurla: Docela dobrý. Byl to můj druhej oficiální závod na půllitru v mym životě. Byl o hodně lepší, než jsem čekal. Čím to, že jsi začal tak dobře, ale pak jsi na to nenavázal? Bylo to z horších startovních pozic a taky asi už docházely síly.

smetana.jpgOndřej Smetana: Ze začátku na nic, ale pak už jsem to vyladil. Já jsem jel dneska úplně poprvý na GMu a na tom se jede úplně jinak, ale na konci už mi to šlo. Je to na startu mnohem lepší než JRM. Na začátku jsem se hodně pral právě s tim motorem. Dráha byla ze začátku hlubší, občas nějaká dírka, ale ke konci už byla tvrdá, dobrá.

krcmar.jpgEduard Krčmář: Celej závod supr. Jelo to, jelo, akorát v jedný jízdě jsem ztratil jeden bod. Tak jsem si říkal, že tu poslední jízdu musím vyhrát. Ta motorka jela jak svině, pak mě Václav trošičku šťouchnul, já jsem spadnul, zvinglovalo se to, tak jsem jel na druhý motorce a to nějak nejelo. Můžeš popsat ten pád? No, já jsem jel a Václav jel furt rovně a já už jsem měl složíno a on teprv zatočil. A jak zatočil, tak do mě šťouchnul zadním kolem, do mý nohy a prostě jsem spadnul.

milik-vaclav.jpgVáclav Milík: V první jízdě jsme to měli špatně zpřevodovaný, byly muldy na venku a měl jsem problém to ukočírovat. Tak jsme dali lehčí převod, z toho vznikly lepší starty a dařilo se až do konce. Měli jsme tam 58, dali jsme 57, jak tu dráhu uvláčeli, tak na venku byl materiál a byl takovej plynulej, dobrej, že to nikde nekopalo. Jelo to tam a jsem rád, že jsem vyhrál. Jsem mistr republiky, loni mi to sebral Holoubek, což mě štvalo, a teď jsem to udělal, tak mám radost.

cejka.jpgRoman Čejka: Tohle byl strašnej závod a já jsem hrozně zklamanej. Nemůžu za to já, může za to technika. Kazilo se, co mohlo, odešly mi oba motory. Jsem fakt zklamanej, tohle byl závod, ve kterym jsem měl na bednu a takhle to dopadlo.

 

Konečné pořadí:
1. Václav Milík 14 (2,3,3,3,3)
2. Eduard Krčmář 13 (3,3,3,2,2)
3. Marco Gaschka (D) 12+3 (3,Fd,3,3,3)
4. Daniel Hádek 12+2 (3,2,2,2,3)
5. Michal Škurla 10 (3,3,1,1,2)
6. Ondřej Smetana 9 (1,2,3,1,2)
7. Roland Benkö (HUN) 8 (1,1,M,3,3)
8. Zdeněk Holub 8 (0,3,2,2,1)
9. Roman Čejka 8 (2,2,1,2,1)
10. Ondřej Veverka 7 (2,2,M,3,M)
11. Dominik Hinner 5 (2,1,2,0,0)
12. Hannes Gast (D) 5 (1,1,0,1,2)
13. Zdeněk Růžička 2 (F,0,1,0,1)
14. Stanislav Pouznar 2 (M,0,R,1,1)

Jízda po jízdě:
1. Krčmář, Hinner, Pouznar (M)
2. Škurla, Čejka, Smetana, Růžička (F4)
3. Hádek, Veverka, Gast
4. Gaschka, Milík, Benkö, Holub
5. Holub, Čejka
6. Milík, Smetana, Gast, Pouznar
7. Škurla, Veverka, Hinner, Gaschka (Fd2)
8. Krčmář, Hádek, Benkö, Růžička
9. Smetana, Veverka (M), Benkö (M)
10. Gaschka, Hádek, Smetana, Pouznar (R)
11. Milík, Hinner, Růžička
12. Krčmář, Holub, Škurla, Gast
13. Milík, Hádek, Škurla
14. Veverka, Holub, Pouznar, Růžička
15. Benkö, Čejka, Gast, Hinner
16. Gaschka, Krčmář, Smetana
17. Gaschka, Gast, Růžička
18. Benkö, Škurla, Hinner
19. Hádek, Smetana, Holub, Hinner
20. Milík, Krčmář, Čejka, Veverka (M)
21. Gaschka, Hádek

Fotoreportáž Milana Zajíce

Zanechte komentář: